Ο Αναλυόντας είναι ένα μικρό χωριό 350 περίπου κατοίκων και βρίσκεται σε υψόμετρο 380 μέτρα σε απόσταση 20 χιλιομέτρων στα νότια της Λευκωσίας.

Έχει μια μέση ετήσια βροχόπτωση 425 χιλιοστόμετρα με κύριες καλλιέργειες τις ελιές, τα σιτηρά, τα λαχανικά, αμυγδαλιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα. Γνώρισε μια πληθυσμιακή άνοδο τα τελευταία λίγα χρόνια, με την αναστροφή της μάστιγας της αστυφιλίας. Πριν από τις πρώτες δικοινοτικές ταραχές της δεκαετίας του ’50 ήταν μικτό χωριό με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους κάτοικους.

Ο Καταλυόντας ήταν ένας μικρός οικισμός, ένα χλμ. νοτιοανατολικά του χωριού, όπου κατοικούσαν Τουρκοκύπριοι επί Αγγλοκρατίας, μεταξύ 1925 και 1959. Η περιοχή υπάγεται διοικητικά στον Αναλυόντα. Στην τελευταία απογραφή πληθυσμού του 2001 οι κάτοικοι του χωριού ήταν 300. Ο Αναλυόντας βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Ταμασσού, το βασίλειο της οποίας σύμφωνα με τους αρχαιολόγους επεκτεινόταν μέχρι το Μαθιάτη στα ανατολικά και την Αγροκηπιά στα δυτικά. Σε λόφο, στα νοτιοανατολικά του χωριού, ορθώνεται το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Ιστοσελίδα: https://www.analiondas.com/

Εκκλησίες:

Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Εκκλησία Αγίας Μαρίνας

Ξωκλήσι Αγίου Γεωργίου

Ξωκλήσι Αγίας Μαύρης

Παρεκκλήσι Αγίου Νεκτάριου