Δεν μπορεί με ακρίβεια να καθοριστεί πότε το Πολιτικό αντικατέστησε την Ταμασό. Το Πολιτικό με την αρχαία του ονομασία Ταμασός αναφέρεται ως έδρα επισκόπου μέχρι το 1220, όταν επίσκοπος ήταν ο Ταμασού Νείλος. Το γεγονός της κατάργησης της επισκοπής Ταμασού γύρω στο 1222 (περίοδος Φραγκοκρατίας) εξαιτίας των διώξεων των Λατίνων κατά της ορθόδοξου εκκλησίας της Κύπρου αποτελεί σημαντικό σταθμό για την ιστορία της κοινότητας. Η Ταμασός δεν αναφέρεται πλέον ως πόλη, οπότε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τερματίζεται και αρχίζει η ιστορία του Πολιτικού.

Η ονομασία προέρχεται από το γεγονός ότι εδώ ήταν εγκατεστημένοι, οι βασιλείς, και η πολιτική ηγεσία του βασιλείου της Ταμασού.

Σύμφωνα με τον Φλώριο Βουστρώνιο ο Βασιλιάς Ιάκωβος ο Β ( 1462-1473) θέλοντας να ζήσει ειρηνικά παραχώρησε δωρεές σε ξένους, Καταλανούς και Ισπανούς αλλά και σε Κύπριους ιππότες. Αναφέρει ότι παραχώρησε στον Ταμασό Φικάρδο τα χωριά Πολιτικό, Πιστάτσιη, 150 μέτρα κρασί και 1000 Βυζάντια. Άλλη μια αναφορά βρίσκεται στην ιστορία χρονολογική της νήσου Κύπρου του Αρχιμανδρίτη Κυπριανού, όπου διευκρινίζει * Ταμασός πόλης μεσόγειος της νήσου εις τους παλαιούς καιρούς λέγεται χωρίον σήμερον Πολιτικό*.

Το Πολιτικό σύμφωνα με τα κατάστιχα των φορολογουμένων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, επί Φραγκοκρατίας και Τουρκοκρατίας ανήκε διοικητικά στην περιοχή Κυθραίας. Μετά την αγορά της Κύπρου από τους Άγγλους, το Πολιτικό γνωρίζει μια αργή αλλά σταθερή πληθυσμιακή αύξηση. Παρακάτω παραθέτουμε πίνακα με στοιχεία του πληθυσμού του Πολιτικού, σύμφωνα με πληροφορίες που πήραμε από την υπηρεσία στατιστικής και ερευνών.

Ιστοσελίδα: https://www.tamassos.org/Default.aspx

Εκκλησίες:

Ό Άγιος Θεόδωρος ο Ταμασέας