Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση 18 χιλιομέτρων νότια από τη Λευκωσία σε υψόμετρο 400 μέτρα από τη θάλασσα. Τα κοινοτικά όρια καταλαμβάνουν έκταση γύρω στα 21 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι κτισμένο στη δεξιά όχθη του Πεδιαίου Ποταμού και σ’ αυτό οφείλει και την ονομασία του.

Το χωριό αναφέρεται με την ίδια ονομασία ήδη από την αρχαιότητα ως προάστιο της αρχαίας πόλης Ταμασού επειδή βρισκόταν πέραν του Πεδιαίου Ποταμού. Στο βίο του Αγίου Ηρακλειδίου (1ος μ.Χ. αιώνας) αναφέρεται ως Πέρατον (Πέραν). Ο προσδιορισμός «Ορεινής» προέκυψε από το γεγονός ότι επί Φραγκοκρατίας και Τουρκοκρατίας το χωριό ευρισκόταν στο διαμέρισμα Ορεινής, όπως αποκαλείτο η ορεινή περιοχή της Κύπρου, για να αντιδιαστέλλεται με την πεδινή περιοχή της Μεσαορίας. Ο προσδιορισμός «Ορεινής» παρέμεινε και χρησιμοποιείται για να ξεχωρίζει το χωριό γεωγραφικά από άλλα χωριά πού έχουν ως πρώτο συστατικό τη λέξη Πέρα, όπως Πέρα Χωρίο, Πέρα Παιδί κ.ά.

Χαρακτηριστικό φυσικό στοιχείο της περιοχής είναι τα δύο υψίπεδα στη βορειοανατολική περιοχή του χωριού με τη χαρακτηριστική τοπική ονομασία «Πάνω και Κάτω Βουνός». (Το πάνω Βουνό είναι γνωστό στους Περατίτες σαν “Το βουνό του Λοή”)

Πλησίον του παραδοσιακού οικισμού της κοινότητας βρίσκονται τα χωριά Πολιτικό και Επισκοπειό που αποτελούν τον πυρήνα της Αρχαίας Ταμασού και σε κάποια απόσταση τα χωριά της ευρύτερης περιοχής Ταμασού, Εργάτες, Ψιμολόφου, Καμπιά, Καπέδες και Αναλυόντας.

Ιστοσελίδα: https://peraorinis.org/

Εκκλησίες