Η Λακατάμια βρίσκεται στη Ν.Δ. περίμετρο της μείζονος Λευκωσίας με κύριο φυσικό χαρακτηριστικό τον ποταμό Πεδιαίο που διατρέχει τη γη της σε μήκος 5 χιλιομέτρων.

Η άγονη λοφώδης περιοχή δυτικά του Πεδιαίου, με ανώτατο υψόμετρο 280 μ., ήταν για αιώνες βοσκότοποι και κριθαροχώραφα. Σήμερα αυτή η περιοχή είναι δομημένη στο μεγαλύτερο της μέρος και αποτελεί την ενορία Αρχαγγέλου-Ανθουπόλεως καθώς και τον προσφυγικό συνοικισμό Ανθούπολης ο οποίος,παρότι νησίδα εντός των ορίων της Λακατάμιας, δεν υπάγεται στο Δήμο αλλά διοικείται απευθείας από το Υπουργείο Εσωτερικών με αιρετό Συμβούλιο Βελτιώσεως.

Βορειότερα, στη δυτική όχθη του ποταμού, εκτείνεται ευφορότατη προσχωσιγενής κοιλάδα, μέχρι πριν 35 χρόνια το τσιφλίκι του Αρχαγγέλου, σήμερα δομημένη περιοχή του Αρχαγγέλου όπου και το ομώνυμο Βυζαντινό μοναστήρι.

Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της Λακατάμιας εκτείνεται ανατολικά του Πεδιαίου σε ένα επίπεδο τοπίο με υψόμετρο περί τα 200 ως 250 μ. Σε αυτή την περιοχή ήταν κτισμένοι οι παλαιοί αγροτικοί οικισμοί της Λακατάμιας, η Πάνω Λακατάμια, η Κάτω Λακατάμια, και ο Κουλουράτος, των οποίων οι ιστορικοί πυρήνες σώζονται ακόμα με ταπεινά πλίνθινα σπίτια κολλητά το ένα στο άλλο γύρω από τους ναούς του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Παρασκευής και της Παναγίας της Χρυσοκουλουριώτισσας αντίστοιχα.

Ιστοσελίδα: https://www.lakatamia.org.cy/

Εκκλησίες:

 Εκκλησία Αγίου Νικολάου

Εκκλησία Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου