Κτισμένος σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων , ο Λαζανιάς είναι ένα από είναι ένα από τα γραφικότερα ορεινά χωριά της επαρχίας Λευκωσίας. Στα βορειοδυτικά γειτονεύει με το χωριό Γούρρι και στα νοτιοδυτικά με το χωριό Φαρμακάς.

Η διατήρηση της ομορφιάς του στο πέρασμα των χρόνων αποδεικνύει πως πρόκειται για ένα «ευλογημένο» μέρος, το οποίο αγναντεύει και προσέχει σαν κόρη οφθαλμού, η Μεγαλόχαρη, από την Μονή του Μαχαιρά.

Περιδιαβαίνοντας στα στενά πέτρινα ελικοειδή δρομάκια αναπόσπαστο κομμάτι της οικιστικής παράδοσης του νησιού μας, ο επισκέπτης ταξιδεύει σε άλλη εποχή. Πλινθόκτιστα κεραμιδένια σπίτια, μπαλκόνια με ξύλινες δοκούς, σκαλιστά παράθυρα και πόρτες, συνθέτουν την όμορφη εικόνα του  Λαζανιά.

Επιβλητικής ομορφιάς και σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ανάγεται στις αρχές του 19ου αιώνα και αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους λόγους για να επισκεφθεί κάποιος το χωριό Λαζανιάς. Η πολύχρωμη διακόσμηση της ξύλινης οροφής καθηλώνει τον επισκέπτη, όπως ακριβώς καθήλωσε και τους Άγγλους μελετητές Τζέφρυ και Γκάννις , οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν με την εικόνα που αντίκρισαν στο εσωτερικό του ναού.

Ιστοσελίδα: https://www.lazanias.org/

Εκκλησίες:

 Εκκλησία Αγίου Γεωργίου