Στους πρόποδες του δάσους Αδελφοί, σε μια καταπράσινη αγκαλιά απλώνεται το Καλό Χωριό Ορεινής.

Είναι χωριό της επαρχίας Λευκωσίας. Βρίσκεται μόλις 28 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, στις παρυφές του δάσους Αδελφοί . Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρων.

Ονομασία

Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν οι ακόλουθες εκδοχές:

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή για το όνομα του χωριού αναφέρει πως το όνομα Καλό Χωριό δόθηκε στο χωριό για να «αποσιωπήσει» κάποιο παλαιότερο κακόηχο ή δυσφημιστικό όνομα. Κανένας μελετητής δεν αναφέρει ποιο ήταν το όνομα του χωριού πριν αυτό ονομαστεί Καλό Χωριό. Ο Καρούζης σχολιάζοντας το προαναφερόμενο σημείο γράφει: «ποιο ήταν το αρχικό όνομα του χωριού στα μεσαιωνικά χρόνια δεν έχει ακόμα διερευνηθεί. Ούτε γνωρίζουμε αν ισχύει αυτό που γράφει ο Σίμος Μενάδρος, πως κάποιο κακόηχο ή δύσφημο αρχικό όνομα ανάγκασε τους κατοίκους να αλλάξουν την ονομασία σε Καλό Χωριό, κάτι που επαναλαμβάνεται σε πέντε χωριά της Κύπρου».

Όσο αφορά το όνομα του χωριού, πρέπει να αναφερθεί πως το χωριό μας είναι γνωστό ως Καλό Χωριό Ορεινής ή Κλήρου εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης. Παλαιότερα, όπως σώθηκε από στόμα σε στόμα, το χωριό ήταν γνωστό και ως Καλό Χωριό της Μερίκας. Συγκεκριμένα, ο Νικόλας Κωνσταντίνου Τζιαρής,(γεν. 1919), όπως και ο Παναγιώτης Γιάλλουρος, (παλαιομούχταρος), διασώζουν τη μαρτυρία από τους παππούδες του, αναφέρει ότι το χωριό ονομαζόταν Καλό Χωριό της Μερίκας γιατί υπήρχαν πολλά δέντρα μερίκες στο αρκάτζι (μικρό ρυάκι) που διασχίζει το χωριό».

Το Κοινοτικό Συμβούλιο αναφέρει άλλη μια πιθανή εκδοχή προέλευσης του ονόματος που διασώθηκε από γενιά σε γενιά. Σύμφωνα μ’ αυτή την εκδοχή, η ονομασία προήλθε από τα επαινετικά σχόλια των προσκυνητών της Μονής του Μαχαιρά. Ειδικότερα, οι καβαλάρηδες- προσκυνητές καθ’ οδό προς τη Μονή περνούσαν από το χωριό μας. Αυτό συνέβαινε γιατί το χωριό μας θεωρείτο ως ο ευκολότερος «δρόμος» πρόσβασης προς τη Μονή. Οι κάτοικοι του χωριού που τότε ήταν λιγοστοί βοσκοί προσκαλούσαν τους καβαλάρηδες και τους προσέφεραν απλόχερα τη φιλοξενία τους. Έτσι, κάθε φορά που οι καβαλάρηδες θα περνούσαν από το χωριό έλεγαν : «θα περάσουμε από τους καλούς ανθρώπους από το χωριό το καλό». Έτσι, από στόμα σε στόμα διαδόθηκε το όνομα «Καλό Χωριό».

Ιστοσελίδα: http://www.kalochoriooreinis.org/

Εκκλησίες

Εκκλησία Αγίου Γεωργίου

Εκκλησία Αγίας Παρασκευής