Το Γούρρι βρίσκεται στην ορεινή περιοχή της επαρχίας Λευκωσίας και απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα. Πρόκειται για ένα χωριό το οποίο χτισμένο 720 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με την πανέμορφη θέα να απλώνεται στους πρόποδες του. Σήμερα το Γούρρι έχει πληθυσμό περίπου 300 κατοίκους.

Αξιοθέατα και εκκλησίες:

Εκτός από την υπέροχη θέα και το γραφικό χαρακτήρα του, το χωριό έχει επίσης ένα ενδιαφέρον Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το οποίο άνοιξε το 2015, καθώς και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Σύμφωνα με μια αρχαία επιγραφή στο εσωτερικό του ναού, τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 24 Μαΐου 1898, ενώ τμήματα του τέμπλου κατασκευάστηκαν το 1906.

Η ιστορία του χωριού:

Τα αρχαιολογικά ευρήματα που κατά καιρούς έχουν ανακαλυφθεί, φανερώνουν ότι η περιοχή Γουρρίου κατοικείται από το 5° αιώνα μ.Χ. καθώς επίσης ότι τα άτομα που ζούσαν εκεί, ζούσαν κατά φατρίες.

Κατά τη Δυναστεία Κομνηνών 1059 – 1185 το χωριό Γούρρι καθώς και άλλα χωριά ανήκε διοικητικά στη Ιερά Μονή Μαχαιρά. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές οι Λουζινιανοί κατακτητές (1192 – 1489) εφάρμοσαν στο νησί το φεουδαρχικό σύστημα και κατάργησαν τα διοικητικά προνόμια της Μονής. Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν εξεγερθεί και οι Φράγκοι προκειμένου να καταπνίξουν την εξέγερση εφάρμοσαν τον στρατιωτικό φεουδαρχισμό στο χωριό και γενικά στη Πιτσιλιά. Η εξέγερση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την εκτέλεση 13 μοναχών και την ολοκληρωτική καταστροφή των χωριών Ρόδια και Καλαμιθάσα καθώς και άλλων μικρών οικισμών. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που κατακτήθηκε στρατιωτικά το Γούρρι και η περιοχή Πιτσιλιάς.

Η ονομασία του χωριού:

Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, η περιοχή ήταν ελεγχόμενη από τις φατριές του Μαχαιρά. Το όνομα του χωριού προήρθε από την φατριά που έφερε το όνομα ήταν οι Κούρριοι Γούρρι και ο τόπος προέλευσης τους η αρχαία πόλη Κούριο. Σύμφωνα με μια δεύτερη εκδοχή η κοινότητα Γουρρίου οφείλει την ονομασία της στον φεουδάρχη Jacob de Gourri, ο οποίος κατοικούσε στην κοινότητα κατά τη Φραγκοκρατία. Μια τρίτη εκδοχή θέλει το χωριό να παίρνει την ονομασία του από τον, Μας Λατρί, ο οποίος περιλαμβάνει στον κατάλογο των Λουζινιανο – Βενετικών φέουδων το όνομα ˂˂Gourri˃˃ . Σύμφωνα με τον ιστορικό συγγραφέα, πιθανόν το χωριό οφείλει το όνομα του σε οικογένεια Σύρων που κατείχε την περιοχή του κατά το Μεσσαίωνα, γνωστή ως Gurri, Urri, Ourry. Ωστόσο, μια τελευταία εκδοχή αναφέρει ότι η ονομασία της κοινότητας αποτελεί μετεξέλιξη του ονόματος του πρώτου κατοίκου της περιοχής, Κυριάκου Βούρριου.

Facebook: https://www.facebook.com/koinotikosymvouliogourriou/about/

Εκκλησίες:

 Εκκλησία Αγίου Γεωργίου