Το Παλαιχώρι Ορεινής συναντάται περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από τη Λευκωσία στην ομώνυμη επαρχία της Κύπρου, κι απέχει περίπου 75 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λάρνακας, 40 χιλιόμετρα από την πόλη της Λεμεσού, και περίπου 100 χιλιόμετρα από την Πάφο.

Χτισμένο αμφιθεατρικά μεταξύ των ψηλών βουνών της οροσειράς του Τροόδους, ο οικισμός βρίσκεται στα 1000 περίπου μέτρα υψόμετρο και διασχίζεται από τον Σερράχη ποταμό. Αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα κεφαλοχώρια της Πιτσιλιάς, το 2001 οι ντόπιοι αποφάσισαν με δημοψήφισμα να γίνουν δύο ξεχωριστές κοινότητες. Έτσι, ακολουθώντας τη ροή του ρυακιού της περιοχής, και παρακλάδι του ποταμού της Περιστερώνας, ανατολικά του εντοπίζεται το Παλαιχώρι Ορεινής, ενώ στα δυτικά το Παλαιχώρι Μόρφου.

Ιστορικά αναφέρεται πως τόσο το Παλαιχώρι Ορεινής, όσο και το Παλαιχώρι Μόρφου δημιουργήθηκαν από κατοίκους της Λευκωσίας και της Μόρφου, οι οποίοι και μετακινήθηκαν από τις περιοχές τους προκειμένου να προστατευτούν από τις αραβικές επιδρομές. Ο τόπος αφετέρου μπορούσε να φιλοξενήσει πολλούς ακόμη οικισμούς, οπότε κι οι ντόπιοι διέδιδαν στον κόσμο: «Ελάτε κι εσείς, ο τόπος μας πάλε χωρεί», κι έτσι από τη φράση εκείνη προέκυψε η ονομασία «Παλαιχώρι». Κάποιοι από την άλλη υποστηρίζουν ότι απλά με τα χρόνια αντικαταστάθηκε μια παλιότερη ειδωλολατρική ονομασία που είχε το  χωριό.

Facebook: https://www.facebook.com/palaichori.orinis/

Εκκλησίες:

Ιερός Ναός Παναγίας