Η περιοχή της Κλήρου χαρακτηρίζετε από τα πετρώματα που σχηματίσθηκαν από τη στερεοποίηση της λάβας που προήλθε από υποθαλάσσια έκρηξη ηφαιστείου

Η Κλήρου είναι χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, κτισμένο στα βορειοανατολικά της οροσειράς του Τροόδους. Η Κλήρου επέχει 25 περίπου χιλιόμετρά νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

Το χωριό είναι εντυπωσιακά κτισμένο πάνω σε τρεις διαδοχικούς λόφους, σε υψόμετρο 450 περίπου μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 η Κλήρου αριθμούσε 1847 κατοίκους. Φωτογραφία: Prodromos Pantelas

Η ιστορία της Κλήρου:

Η Κλήρου ανήκε στο αρχαίο βασίλειο της Ταμασσού όπως μαρτυρούν τα διαφορά αρχαιολογικά ευρήματα όπως λάκκοι, γαλάριες, τόποι επεξεργασίας μετάλλου και αρχαίοι τάφοι. Σύμφωνα με το γεωγράφο Στράβωνα, στην Ταμασσό υπήρχαν ορυχεία αργύρου στην περιοχή Αετόβρυση και Κουλουπάδες που είναι γεωγραφικές περιοχές της Κλήρου.

Τη Ρωμαϊκή εποχή αναπτύχθηκε περισσότερο η εκμετάλλευση των ορυκτών. Μέχρι τον 5ο αιώνα η Κλήρου δεν ήταν το χωριό που γνωρίζουμε σήμερα (2018) αλλά ένα σύνθετο αποτελούμενο από περισσότερα από 10 χωριά και ήταν το βιομηχανικό κέντρο επεξεργασίας μετάλλων στην περιοχή. Η Κλήρου επί ενετικής περιόδου υπήρξε φέουδο.

Στο χάρτη του Leonita Attar με χρονολογία 1542, η Κλήρου είναι σημειωμένη ως cliru.

Ιστοσελίδα: https://www.klirou.com/

Εκκλησίες:

Ιερός Ναός Παναγίας