Στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, σε απόσταση μόλις 18 χιλιομέτρων βρίσκεται ο πανέμορφος Άγιος Ιωάννης Λευκωσίας. Πρόκειται για ένα χωριό με ειδυλλιακή και ήρεμη θέα, η οποία αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο από το ψηλό λόφο Κόρακας.

Αξίζει κανείς να ταξιδεύσει στη μαγεία της φύσης αγναντεύοντας τη θέα από το λόφο Κόρακα που βρίσκεται στα βορειανατολικά του χωριού. Από το λόφο αυτό, κοιτάζοντας προς τα δυτικά, απλώνονται οι καταπράσινες πλαγιές του Τροόδους, προς τα βόρεια, ο κατεχόμενος Πενταδάχτυλος, προς τα ανατολικά, η πρωτεύουσα, ενώ προς τα νότια «ένα τοπίο αλλόκοτο», όπως το χαρακτηρίζει ο Καρούζης, στο οποίο υπάρχουν «μικρά ρυάκια, βαθιές χαράδρες, παράξενα κοιλώματα, κωνικοί λόφοι, μικρά τραπεζοειδή οροπέδια, χίλιοι δυο άλλοι παράξενοι μορφολογικοί σχηματισμοί».

Οικισμός

Στον Άγιο Ιωάννη Λευκωσίας, συνυπάρχουν αρμονικά το παρόν με  το παρελθόν.  Από τη μια, γειτονιές με σπίτια σύγχρονης αρχιτεκτονικής ενώ από την άλλη γραφικές γειτονιές με στενά ελικοειδή δρομάκια, σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κτισμένα από πλιθάρι και λιθάρια από τις όχθες του ποταμού καλυμμένα με αυλακωτά κεραμίδια.

Ονομασία

Το χωριό είναι σημειωμένο στους παλιούς χάρτες, σύμφωνα με τη  Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, με το όνομα S. Jean. Με την ονομασία Άγιος Ιωάννης υπάρχουν άλλα τέσσερα χωριά.  Η προσθήκη Μαλούντας μετά το όνομα του Αγίου προέρχεται από την τοποθεσία  του χωριού, συγκεκριμένα, χάρη στη γειτνίαση του με το χωριό Μαλούντα.

Ιστοσελίδα: http://www.agiosioannism.org/

Εκκλησίες:

Εκκλησία Ιωάννη Προδρόμου