Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης στα σχολεία, σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε να αποφεύγονται τα περιστατικά βανδαλισμών σε σχολικές μονάδες, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Πάσχα, όπου παρατηρούνται εξάρσεις βίας και προκλήσεις πυρκαγιών, ενώ την ίδια ώρα, θα εφαρμοστεί για άλλη μια χρονιά, η φρούρηση σχολείων υψηλού κινδύνου, κατά τις
Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης στα σχολεία, σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε να αποφεύγονται τα περιστατικά βανδαλισμών σε σχολικές μονάδες, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Πάσχα, όπου παρατηρούνται εξάρσεις βίας και προκλήσεις πυρκαγιών, ενώ την ίδια ώρα, θα εφαρμοστεί για άλλη μια χρονιά, η φρούρηση σχολείων υψηλού κινδύνου, κατά τις βραδινές ώρες.
Ήδη, τις προηγούμενες μέρες καταγράφηκε ακόμη ένα ανησυχητικό περιστατικό, όπου μαθητές επιχείρησαν να κάψουν δημοτικό σχολείο της Λεμεσού, με τις Αρχές να προλαβαίνουν την ύστατη τα χειρότερα. Ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη ότι μετράμε ήδη αντίστροφα για το Πάσχα, το Υπουργείο Παιδείας έχει τροχοδρομήσει την εισήγησή του για την εγκατάσταση καμερών, τροποποιώντας τα όσα ζήτησε να ξεκαθαρίσουν εντός της πρότασης η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου, από την οποία αναμένεται να ληφθεί και η τελική έγκριση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, από την πλευρά του το Υπουργείο Παιδείας, έχει ήδη διαφοροποιήσει συγκεκριμένα τεχνικά ζητήματα που προέκυπταν και τα οποία είχαν επισημανθεί από την Επίτροπο, στην οποία έχουν ήδη αποσταλεί. Από εκεί και πέρα, αφού τα μελετήσει και κρίνει πως δεν προκύπτει οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, τότε το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να υλοποιήσει την απόφαση για εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης στις σχολικές μονάδες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου.
Λαμβάνοντας υπόψη ωστόσο ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη ενόψει και του Πάσχα, ήδη οι αρμόδιοι του Υπουργείου Παιδείας, έχουν προχωρήσει σε κατάστρωση ειδικού πλάνου, ώστε να αποφευχθούν περιστατικά βίας και βανδαλισμού, με την τοποθέτηση φρουρών, οι οποίοι θα περιφρουρούν τις σχολικές μονάδες κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Σήμερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο Σχολικών Εφοριών, Ντίνο Έλληνα, σε κάθε σχολική μονάδα υπάρχει ψηλή περίφραξη, φωτισμός το βράδυ και συστήματα συναγερμού μέσα σε σχολικές αίθουσες, εργαστήρια και κοινόχρηστους χώρους. Την ίδια ώρα όμως, αυτό που εκκρεμεί όπως ανέφερε ο κ. Έλληνας, «είναι το ζήτημα της εγκατάστασης κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης, κάτι που αναμένουμε να κλείσει πολύ σύντομα με την έγκριση της άδειας από την Επίτροπο, σε σχολεία τα οποία χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου».
Στις τάξεις του Υπουργείου Παιδείας, αντικρύζουν με ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι παρατηρείται η έξαρση εγκληματικότητας στα σχολεία, κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο Σχολικών Εφοριών, «η έκταση αυτή στοχεύει σε κακόβουλες ζημιές ή κλοπές, πέραν των ιδιωτικών χώρων και στις σχολικές μονάδες. Υπάρχουν περιστατικά ανά διαστήματα, τα οποία αφορούν βανδαλισμούς, κλοπές, κακόβουλές ζημιές και πυρπολισμούς, όπως έγινε σε σχολείο στη Λεμεσό. Δεν είναι μεγάλης έκτασης αυτά τα φαινόμενα, αλλά είναι περιστατικά τα οποία σίγουρα είναι διαχρονικά και πρέπει να τύχουν καταστολής από όλους και ιδιαίτερα από την Αστυνομία. Λαμβάνουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα, ως σχολικές μονάδες, ως σχολικές εφορίες και Υπουργείο Παιδείας για την αποτροπή αυτών των δυσάρεστων καταστάσεων».
Όσον αφορά τα σχολεία υψηλού κινδύνου, χαρακτηρίζονται τα σχολεία στα οποία σημειώνονται διαδοχικά περιστατικά βανδαλισμών. Για παράδειγμα, όπως εξήγησε ο κ. Έλληνας, «ένα σχολείο που κρίνεται υψηλού κινδύνου, παραβιάζεται πέντε με δέκα φορές τον χρόνο. Συνολικά το 2023, υπήρξαν 224 παραβιάσεις σε σχολεία. Γι’ αυτό τον λόγο, αποφασίζεται η τοποθέτηση φρουρών σε σχολεία κατά τη διάρκεια του Πάσχα και ιδιαίτερα σε σχολεία που βρίσκονται απέναντι από εκκλησίες και είναι κοντά από εκεί που ανάβουν πυρκαγιές και έτσι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για προβλήματα και ζημιές».
Εάν υπάρχει ανησυχία όσο πλησιάζει το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου όπου διεξάγεται και το επικίνδυνο πλέον έθιμο της λαμπρατζιάς, ο κ. Έλληνας δήλωσε ότι, «γενικώς, γνωρίζουμε τις μέρες στις οποίες υπάρχει ποιο έντονο το κλίμα για καταστροφή, ιδιαίτερα όταν παραδοθούν οι βαθμοί στους μαθητές και ο καθένας αντιδρά με τον δικό του τρόπο. Επίσης, γνωρίζουμε ότι υπάρχει το εκατοστάρι των μαθητών από την απόλυση τους στα σχολεία, όπου το συγκεκριμένο βράδυ πάντα παρατηρούνται παρατράγουδα. Έχουμε συγκεκριμενοποιήσει κάποιες ημέρες στις οποία χρειαζόμαστε ισχυρή πρόληψη για να μην έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα».
Από εκεί και πέρα, αυτό που εκτιμά το Υπουργείο Παιδείας, είναι πως επιβάλλεται να υπάρχει μια σωστή καθοδήγηση προς τα παιδιά για να μην κάνουν αυτές τις ζημιές και να υπάρχει γενικώς μια ανθρωποκεντρική παιδεία. Δηλαδή, κατέληξε ο κ. Έλληνας, «αυτό που βλέπουμε, είναι ότι ξυπνούν οι μαθητές ένα πρωί και βγάζουν τα απωθημένα τους πάνω σε ένα αυτοκίνητο, σε ένα σπίτι και σε μια σχολική μονάδα. Αυτά τα φαινόμενα αρχίζουν από το ίδιο το παιδί, την ίδια την οικογένεια και πρέπει να υπάρξει κατάλληλη εκπαίδευση για να έχουμε λιγότερες εξάρσεις και παρατράγουδα».
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *