Έτοιμο φέτος το Πλανητάριο

Έτοιμο φέτος το Πλανητάριο

Μπήκαμε ήδη στο 2022! Τα χρόνια τρέχουν και δεν τα προλαβαίνουμε. Από τον Οκτώβριο του 2020 ξεκίνησε στην περιοχή Ταμασού να κτίζεται το ευρωπαϊκών προδιαγραφών Πλανητάριο Κύπρου. Ο Ρωσοκύπριος επιχειρηματίας Βιατισλάβ Ζαρέγκοφ αγαπά τόσο πολύ το Διάστημα που θέλει να προσφέρει στην Κύπρο (ζει εδώ περισσότερο από 20 χρόνια) αυτό το εντυπωσιακό έργο. Ας ρίξουμε

Μπήκαμε ήδη στο 2022! Τα χρόνια τρέχουν και δεν τα προλαβαίνουμε. Από τον Οκτώβριο του 2020 ξεκίνησε στην περιοχή Ταμασού να κτίζεται το ευρωπαϊκών προδιαγραφών Πλανητάριο Κύπρου. Ο Ρωσοκύπριος επιχειρηματίας Βιατισλάβ Ζαρέγκοφ αγαπά τόσο πολύ το Διάστημα που θέλει να προσφέρει στην Κύπρο (ζει εδώ περισσότερο από 20 χρόνια) αυτό το εντυπωσιακό έργο.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα δεδομένα του Πλανηταρίου Κύπρου, που σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα του έργου Άγγελο Σαββίδη, θα είναι ένα από τα καλύτερα δέκα στην Ευρώπη.

Ο τεχνολογικός του εξοπλισμός θα είναι ο πιο σύγχρονος που υπάρχει. Δέκα προτζέκτορες θα προβάλλουν ταυτόχρονα και θα δημιουργούν ένα πραγματικό υπερθέαμα. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή και δυτική χώρα που να μην έχει πλανητάριο. Τουλάχιστον ένα. Το πλανητάριο είναι από τους πιο διαδραστικούς εκπαιδευτικούς μηχανισμούς. Η Κύπρος ως μεσογειακή χώρα και μέλος της Ε.Ε. δεν μπορούσε να μείνει χωρίς πλανητάριο. Ως εκπαιδευτικό εργαλείο είναι άψογο αλλά και ως ψυχαγωγικό μέσο είναι κορυφαίο. Θα γοητεύσει μικρούς και μεγάλους.

Το εργοτάξιο δουλεύει απρόσκοπτα και είναι εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Τα σχέδια είναι ολοκληρωμένα πλήρως και δεν χρειάζονται προσθέσεις. Έχει εκτελεστεί σχεδόν το 60% της ανέγερσης. Με βάση τους υπολογισμούς το φθινόπωρο του 2022 θα είναι έτοιμο. Έχει ενημερωθεί και το υπουργείο Παιδείας αλλά και τα υφυπουργεία Καινοτομίας και Τουρισμού, τα οποία με επίσκεψη στον χώρο δήλωσαν την υποστήριξη και συνεργασία τους.

Το έργο κερδίζει κάθε παρατηρητή που το αντικρίζει. Θα υπάρχουν αίθουσες για εκθεσιακές παρουσιάσεις, χώρος διεξαγωγής συνεδρίων, εστιατόριο, μπαρ και γραφειακοί χώροι. Αίθουσα VIP πριν την είσοδο στον πλανηταριακό θόλο. Το πλανητάριο θα χωράει έως και 175 άτομα. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ανοικτό αμφιθέατρο το οποίο θα χρησιμοποιείται και ως χώρος με ισχυρό τηλεσκόπιο για παρατήρηση νύχτα αλλά και μέρα. Έχει παραγγελθεί κι ένα ηλιοσκόπιο. Είναι εκπληκτική η παρακολούθηση του μοναδικού μας αστέρα που μάς χαρίζει ζωή και ομορφιά. Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι θα μπορούν με τα τηλεσκόπιά τους να διοργανώνουν παρατηρήσεις και αστροπάρτι. Το πανέμορφο κτηριακό συγκρότημα θα είναι πνιγμένο από πολλά φυτά και δένδρα. Πολύ πράσινο.

Το κόστος κατασκευής το αναλαμβάνει η εταιρεία T&O Planetarium of Cyprus του Ρωσοκύπριου επιχειρηματία Βιατισλάβ Ζαρέγκοφ και θα πλησιάσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η περιοχή που κτίζεται το Πλανητάριο Κύπρου είναι μέρος της αρχαίας Ταμασού κι αυτό του προσδίδει μια ιστορική διαχρονική συνέχεια αναδημιουργίας και πολιτισμού. Τώρα και της επιστήμης, που με το Πλανητάριο Κύπρου ανοίγει ορίζοντες οι οποίοι πριν μερικά χρόνια ήταν άπιαστο όνειρο για τους χιλιάδες φίλους της αστρονομίας στην Κύπρο. Το Πλανητάριο Κύπρου είναι μια τεχνολογική θαυμαστή τελετουργία κατά την οποία οι επιστήμες έρχονται πολύ κοντά στο κοινό, ιδιαίτερα στα παιδιά. Η επιστήμη και η τεχνολογία στην εποχή μας, μάς προσφέρουν ανεπανάληπτα επιτεύγματα και τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Απώτερος σκοπός είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη εκλαΐκευση της επιστήμης ως εμπειρία γνώσης για το μυστήριο που μάς περιβάλλει και ονομάζεται σύμπαν.

ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Δίπλα από αυτό το εντυπωσιακό Πλανητάριο βρίσκεται η Μητρόπολη Ταμασού και οι εκκλησίες της. Τι να συμβολίζει άραγε αυτή η συνύπαρξη;  Είναι άποψη του εμπνευστή της δημιουργίας του έργου μητροπολίτη Ησαΐα, πως για όσους βλέπουν μπροστά, η εποχή της αντιπαλότητας της Θεολογίας και της Επιστήμης υποχωρεί όλο και περισσότερο.

Ξέρετε πού υπάρχουν τα καλύτερα τηλεσκόπια; Σε μοναστήρια! Συμφωνώ μαζί του και προσθέτω πως το Βατικανό εδώ και δεκαετίες δημιούργησε το δικό του Αστεροσκοπείο με πάρα πολλούς επιστήμονες να το υπηρετούν. Και συμπληρώνει ο μητροπολίτης Ησαΐας με αναφορά στον Παστέρ: «Θα σας πω πώς το έθεσε ο Λουί Παστέρ και θα το καταλάβουν όλοι: ”Η λίγη επιστήμη μάς απομακρύνει από τον Θεό. Η περισσότερη μάς φέρνει πιο κοντά του”».

Pressroom
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos