Μετά την τιτλοποίηση οικιών και διαμερισμάτων σε κυβερνητικούς οικισμούς, την έναρξη πώλησης ή ενοικίασης τους σε ντόπιους ή και αλλοδαπούς, το «νέο φρούτο» είναι η δημιουργία φοιτητικών εστιών και ήδη έγινε η αρχή, κάτι το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις από περιοίκους. Ένας από τους λόγους αντίδρασης αφορά και την κατάληψη χώρων στάθμευσης οι οποίοι ωστόσο δεν
Μετά την τιτλοποίηση οικιών και διαμερισμάτων σε κυβερνητικούς οικισμούς, την έναρξη πώλησης ή ενοικίασης τους σε ντόπιους ή και αλλοδαπούς, το «νέο φρούτο» είναι η δημιουργία φοιτητικών εστιών και ήδη έγινε η αρχή, κάτι το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις από περιοίκους. Ένας από τους λόγους αντίδρασης αφορά και την κατάληψη χώρων στάθμευσης οι οποίοι ωστόσο δεν ανήκουν σε κανέναν, αφού ουδέποτε έχουν καταγραφεί στους τίτλους ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα να γίνεται σε όλους τους συνοικισμούς της… «κατάληψης».
Το κράτος μετά την άρον-άρον τιτλοποίηση των οικιστικών μονάδων εδώ και χρόνια, μόλις τώρα προχωρά σε προσπάθεια καταμερισμού των χώρων στάθμευσης που υπάρχουν γύρω από τις οικίες και τις πολυκατοικίες, κάτι το οποίο ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, αφού για να γίνει ο καταμερισμός και η εγγραφή στους (ένα ανά μονάδα) θα πρέπει να κατεδαφιστούν οι παράνομες κατασκευές. Αυτό θεωρείται δεδομένο ότι θα αποτελέσει μεγάλο πονοκέφαλο για τις τοπικές Αρχές στα όρια των οποίων ανηγέρθησαν προσφυγικοί οικισμοί.
Το θέμα συζητήθηκε χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προσφύγων και ο εκ των επηρεαζομένων κ. Θεόφιλος Ψαθάς υποστήριξε πως εκδόθηκε πολεοδομική άδεια για ανέγερση τεσσάρων δωματίων στη θέση μικρής οικοδομής και μάλιστα χωρίς χώρους στάθμευσης. Όπως είπε, ο ιδιοκτήτης υποστηρίζει πως θα αγοράσει χώρους στάθμευσης από πρόσφυγες έναντι €2.500 έκαστο. Είπε επίσης πως εξέφρασαν και άλλοι πρόθεση να κτίσουν μικρές εστίες. Πάντως, ανεπίσημα διέρρευσε πως ο διαμαρτυρόμενος δεν μένει καν στην περιοχή και ότι χρησιμοποιεί δημόσιο χώρο για να σταθμεύει τη βάρκα του.
Εκ μέρους της Πολεοδομίας η Κατερίνα Αντωνίου ανέφερε πως, βάσει ενημέρωσης της οποίας έτυχε από το επαρχιακό γραφείο Πολεοδομίας, ο ιδιοκτήτης δικαιούτο να κτίσει για αυτό και του εκδόθηκε πολεοδομική άδεια. Για τους χώρους στάθμευσης ευρύτερα στον συνοικισμό, ανέφερε ότι θα παραχωρηθούν ένας ανά μονάδα και πρόσθεσε, πως αν δημόσιοι χώροι χρησιμοποιούνται από κάποιους για στάθμευση, δεν σημαίνει πως οι χώροι τους ανήκουν κιόλας. Είπε επίσης, πως επειδή πρόκειται για προσφυγικά σπίτια δεν απαιτούνται χώροι στάθμευσης. Επικαλούμενη το επαρχιακό Πολεοδομίας ανέφερε επίσης ότι τα οχήματα στη συγκεκριμένη ανάπτυξη θα σταθμεύουν το ένα πίσω από το άλλο. Βουλευτές υπέδειξαν πως αυτό θα προκαλέσει προστριβές, δεδομένου ότι οι ενοικιαστές θα είναι φοιτητές και δεν θα ανήκουν στην ίδια οικογένεια ώστε να συνεννοούνται.
Ο δήμαρχος Αγλαντζιάς Ανδρέας Κωνσταντίνου ανέφερε πως στους συνοικισμούς παρατηρούνται πολλές παρανομίες και ότι ο Δήμος προσπαθεί να εξεύρει λύσεις, αν και αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης παρατήρησε πως θα ανεγερθούν και άλλες αναπτύξεις σε συνοικισμούς και διερωτήθηκε κατά πόσον το κράτος επεξεργάστηκε ενιαία πολιτική αντιμετώπισης της τάσης που διαφαίνεται.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος ζήτησε να απαντηθεί γραπτώς κατά πόσον ευσταθούν οι καταγγελίες ότι ο ιδιοκτήτης και ο υπάλληλος της Πολεοδομίας που εξέτασε την αίτηση για τις εστίες έχουν ιδιάζουσα σχέση.
ΠΗΓΗ : Philenews
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *