Στη Δικαιοσύνη προσέφυγαν οι δύο γιατροί του Μακάρειου Νοσοκομείου που ελέγχονται για τις συνθήκες θανάτου 15χρονης, ζητώντας ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας να τους θέσει σε τρίμηνη διαθεσιμότητα. Οι δύο γιατροί, μέσω των δικηγόρων τους, προσβάλλουν με προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο την απόφαση να τεθούν εκτός Μακάρειου Νοσοκομείου για τρεις μήνες, επικαλούμενοι διάφορους λόγους
Στη Δικαιοσύνη προσέφυγαν οι δύο γιατροί του Μακάρειου Νοσοκομείου που ελέγχονται για τις συνθήκες θανάτου 15χρονης, ζητώντας ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας να τους θέσει σε τρίμηνη διαθεσιμότητα.
Οι δύο γιατροί, μέσω των δικηγόρων τους, προσβάλλουν με προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο την απόφαση να τεθούν εκτός Μακάρειου Νοσοκομείου για τρεις μήνες, επικαλούμενοι διάφορους λόγους για την ακύρωσή της. Από την αρχή, οι δύο επηρεαζόμενοι είχαν αντιδράσει στο αίτημα του υπουργού Υγείας όπως τεθούν σε διαθεσιμότητα για σκοπούς διευκόλυνσης των ερευνών και είχαν καταχωρήσει ένσταση ενώπιον της ΕΔΥ. Η Επιτροπή, αφού μελέτησε τους λόγους ένστασης, τους απέρριψε, αποδεχόμενη το αίτημα του υπουργού. Τώρα, με προσφυγή και επικαλούμενοι μια σειρά από λόγους για το αχρείαστο του μέτρου της διαθεσιμότητας, επιχειρούν την ανατροπή της απόφασης.
Μετά την εξέλιξη αυτή, η Νομική Υπηρεσία που θα εκπροσωπήσει την ΕΔΥ, θα καταχωρήσει ένσταση κατά της ακύρωσης της διαθεσιμότητας, στηρίζοντάς την με μια σειρά από λόγους περιλαμβανομένων και το αμερόληπτο της διαδικασίας και του γεγονότος ότι δεν αποτελεί τιμωρητικό μέτρο. Για την εξέλιξη αυτή έχει ενημερωθεί το υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τον νομικό Δημοσθένη Στεφανίδη, όπως έχει κριθεί, ως προς την έννοια, τη φύση και το σκοπό της διαθεσιμότητας, αυτή δεν συνιστά τιμωρία. Αποτελεί ένα ανεξάρτητο διοικητικό μέτρο. Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο το οποίο μπορεί να ληφθεί για το συμφέρον της αποτελεσματικότητας της υπηρεσίας. Η διαθεσιμότητα χαρακτηρίστηκε ως ένα ενδιάμεσο διάβημα το οποίο, μάλιστα, μπορεί να ληφθεί μόνο αν υπάρχει νομοθετική πρόνοια που να την εξουσιοδοτεί.
Στο μεταξύ, χθες ανέλαβε τα καθήκοντά της η δεύτερη παιδονεφρολόγος που ήρθε από την Ελλάδα για αντικατάσταση του ενός γιατρού που τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Επειδή αρχικά είχε προταθεί σε άλλη γιατρό από την Ελλάδα να αναλάβει υπηρεσία στο Μακάρειο αλλά τελικά δεν ήρθε, μετά από πιέσεις που δέχθηκε, χθες για να εξασφαλίσουν ότι όλα θα κυλούσαν ομαλά με την κάθοδο της δεύτερης γιατρού, μετέβησαν στο Μακάρειο τόσο ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, όσο και η γενική διευθύντρια, Χριστίνα Γιαννάκη.
Τελικά, όλα κύλησαν ομαλά και μαζί με τον κυβερνητικό παιδονεφρολόγο που μετακλήθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, καλύφθηκαν τα κενά που άφησε η προσωρινή απομάκρυνση των δύο γιατρών. Η γιατρός που κλήθηκε από την Ελλάδα θα μείνει στο Μακάρειο για έναν μήνα ώστε να εξυπηρετηθούν σωστά τα παιδιά με νεφροπάθειες. Από τον ΟΚΥπΥ αναφέρεται ότι τα όποια κενά έχουν προκύψει καλύφθηκαν και πως δεν θα μείνει κανένα παιδί χωρίς να το δει γιατρός.
Επίσης, έχουν κοπάσει και οι αντιδράσεις των γονέων παιδιών με νεφροπάθειες και αυτή τη στιγμή υπάρχει ομαλότητα στο Νοσοκομείο.
Παράλληλα, αυτή τη βδομάδα η Αστυνομία θα αποταθεί στον θανατικό ανακριτή για την έκδοση διατάγματος που να επιτρέπει την εκταφή της σορού της 15χρονης με σκοπό να γίνει νεκροτομή ως προς τη διάγνωση των αιτίων θανάτου της.
Πηγή philenews
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *