Φιλοξενούμενος στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα με τον Ανδρέα Δημητρόπουλο, ο πατέρας Θεόδωρος Στυλιανού, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης, Ταμασού και Ορεινής κλήθηκε να μιλήσει για την προσφορά του Μακαριστού Χρυσόστομου Β’ στην εκκλησία ευρύτερα αλλά και στην περιφέρεια και πιο συγκεκριμένα στην Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής. Αρχικά ο πατέρας Θεόδωρος αναφέρθηκε στον θάνατο και την
Φιλοξενούμενος στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα με τον Ανδρέα Δημητρόπουλο, ο πατέρας Θεόδωρος Στυλιανού, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης, Ταμασού και Ορεινής κλήθηκε να μιλήσει για την προσφορά του Μακαριστού Χρυσόστομου Β’ στην εκκλησία ευρύτερα αλλά και στην περιφέρεια και πιο συγκεκριμένα στην Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής.
Αρχικά ο πατέρας Θεόδωρος αναφέρθηκε στον θάνατο και την ανάσταση σχολιάζοντας ότι “Για την εκκλησία ο θάνατος του κάθε ανθρώπου δεν είναι μόνο θλίψη αλλά και ελπίδα προς την ανάσταση. Για αυτό και πάντοτε μιλάμε για ένα χαροποιό πένθος μέσα στην εκκλησία γιατί όλοι μέσα στην εκκλησία, πιστεύουμε και προσδοκούμε την Ανάσταση των νεκρών. Άρα για εμάς ο θάνατος ενός ανθρώπου είναι η μετάβαση του σε έναν καλύτερο κόσμο.”
Έπειτα ο πατέρας, μίλησε για όλα εκείνα τα οποία θα τον τιμά και θα μνημονεύει η εκκλησία της Κύπρου, τον Αρχιεπίσκοπο.
“Έκανε ένα τεράστιο έργο. Αν θέλουμε να συνοψίσουμε το όλο έργο το οποίο έκανε ο αρχιεπίσκοπος θα το δούμε σε 5 φάσεις.
Τόλμησε να διευρύνει την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου εξηγώντας ότι διάφορα προβλήματα που προκύπταν κατά καιρούς μέσα στην εκκλησία και δεν μπορούσαν να τα λύσουν εξαιτίας της μη ύπαρξης ικανοποιητικού αριθμού επισκόπων, και το ότι αποφάσισε να διευρύνει την Σύνοδο αυτό είναι ένα έργο το οποίο πρέπει να ομολογήσουμε ότι το τόλμησε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος.”
Να σημειώσουμε ότι, η Ιερά Σύνοδος ήταν 7 μέλη και σήμερα 17.
Σε συνέχεια της συζήτησης ο πάτερας Θεόδωρος μίλησε για την ανασύσταση παλαιών Μητροπόλεων, έργο το οποίο ανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’.
Εξηγώντας την σκέψη πίσω από αυτό, είπει ότι, “Έπρεπε να ποιμανθεί με έναν καλύτερο τρόπο ο λαός. Να έχει τον επίσκοπο του κοντά του. Ο λαός να βλέπει τον επίσκοπο από κοντά. Το γεγονός ότι ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος θυσίασε ουσιαστικά την αρχιεπισκοπή για να ανοίξουν νέες Μητροπόλεις, είναι σπουδαίο.”
Σε συνέχεια του σχολιασμού για το συγκεκριμένο έργο, αναφέρθηκε και συγκεκριμένα για την Μητρόπολη Ταμασού. “Στην Μητρόπολη μας είμαστε 45 ενορίες και Κοινότητες. Οι 41 είναι από την Αρχιεπισκοπική περιφέρεια. Άρα έφυγαν από την δικαιοδοσία του για να έρθουν έρθουν σε μια άλλη δικαιοδοσία.Ήταν δώρο για την περιφέρεια μας το ότι θα είχαμε ένα επίσκοπο που θα ήταν πιο κοντά στον λαό.”
Η Μητρόπολη Ταμασού ήταν η πρώτη Επισκοπή της Κύπρου. Είναι Αποστολική. Ήταν από τους Αποστόλους οι οποίοι ήρθαν στην Κύπρο για να κηρύξουν τον Χριστιανισμό και εγκατέστησαν στην περιοχή της Ταμασού ως πρώτο επίσκοπο τον Άγιο Ηρακλείδιο.
Όμως μέχρι τα χρόνια της Φραγκοκρατίας υπήρχε η Μητρόπολη αυτή της Ταμασού καταργήθηκε όπως και άλλες μητροπόλεις στην Κύπρο διότι ήταν ένα μέτρο το οποίο έπαιρναν τότε οι απειλατινοκρατίες για να μπορέσουν να αποδυναμώσουν το θρησκευτικό αίσθημα του λαού και μια από τις Μητροπόλεις που καταργήθηκαν ήταν και η Μητρόπολη Ταμασού με την κοίμηση του τελευταίου επισκόπου ο οποίος ήταν ο Όσιος Νείλος .
Τόσα χρόνια η Ταμασός υπαγόταν στην Αρχιεπισκοπική περιφέρεια. Άρα ήταν μια αφανής Αρχιεπισκοπική περιφέρεια η οποία δεν ήταν και τόσο εύκολο να διαποιμανθεί από τον αρχιεπίσκοπο ή ακόμα και από τους βοηθούς του οι οποίοι ήταν στην αρχιεπισκοπή.”
Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού συνέχισε να μιλάει για το έργο του Αρχιεπισκόπου τονίζοντας την “Σύνταξη του νέου καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας. Υπήρχαν κάποια θέματα που η εκκλησία έπρεπε να δει. Μέσα στον οποίο ήταν και η ανασύσταση των Μητροπόλεων. Ανάμεσα στις οποίες η Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώσου, η Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, η Μητροπολη Κύκκου-Τυλληριας και Τριμυθούντος”.
Στην συνέχεια ο πατέρας Θεόδωρος μίλησε και για την δημιουργία κεντρικού φορέα μισθοδοσίας του Ιερού κλήρου της εκκλησίας αλλά και για την ίδρυση Θεολογικής Σχολής.
“Η δημιουργία του κεντρικού φορέα, όπου μπορούσε ο μισθός να επιχορηγείται και από άλλες εκκλησίες. Ίδρυσε θεολογική σχολή και σε αυτή μπορούν να φοιτούν θεολόγοι και κληρικοί. Είναι μια πηγή για να μπορέσει να μορφωθεί ο Ιερός κλήρος.
Τέλος αναφέρθηκε στο μεγάλο όραμα του Αρχιεπισκόπου να ανεγερθεί ο Νέος Καθεδρικός Ναός. “Ανέγερση καθεδρικού ναού επ’ ονόματι του προστάτη της εκκλησίας μας του Αγίου Βαρνάβα, όπου και πρόκειται να ταφεί.”
Κλείνοντας, μίλησε για τις μνήμες που θα του μείνουν ανεξίτηλες στον μυαλό του από τον Αρχιεπίσκοπο και οι σκηνές που ανέφερε ο πατέρας ήταν, “οι σκηνές όταν πήγαιναν στο ογκολογικό. Ήθελε να είναι κοντά στους άλλους ασθενείς για να τους δίνει κουράγιο.”
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *