Μορφή χιονοστιβάδας άρχισαν να προσλαμβάνουν οι αποκαλύψεις για τη δράση της διεθνούς εγκληματικής ομάδας, που τέλεσε τουλάχιστον 133 εικονικούς γάμους στη χώρα μας. Οι έρευνες της κυπριακής ανακριτικής ομάδας δείχνουν και εμπλοκή Κυπρίων, ενώ στο μικροσκόπιο βρίσκονται ένα δικηγορικό και ένα ταξιδιωτικό γραφείο, καθώς και τεράστιος όγκος πλαστών εγγράφων, που κατατέθηκαν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης, γεγονός που εγείρει
Μορφή χιονοστιβάδας άρχισαν να προσλαμβάνουν οι αποκαλύψεις για τη δράση της διεθνούς εγκληματικής ομάδας, που τέλεσε τουλάχιστον 133 εικονικούς γάμους στη χώρα μας. Οι έρευνες της κυπριακής ανακριτικής ομάδας δείχνουν και εμπλοκή Κυπρίων, ενώ στο μικροσκόπιο βρίσκονται ένα δικηγορικό και ένα ταξιδιωτικό γραφείο, καθώς και τεράστιος όγκος πλαστών εγγράφων, που κατατέθηκαν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης, γεγονός που εγείρει σωρεία ερωτημάτων.
Οι 133 εικονικοί γάμοι, για τους οποίους φαίνεται να εντοπίστηκαν στοιχεία, είχαν τελεστεί από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 οι 107 στο Δημαρχείο Αραδίππου, οι 25 στο Δημαρχείο Λευκωσίας και ένας στο Δημαρχείο Λιβαδιών.
Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης είχαν συλληφθεί για την υπόθεση 15 άτομα σε τρεις χώρες, τα 13 στην Κύπρο, ενώ καταζητούνται άλλα 21, ανάμεσά τους και ο Ινδός φερόμενος εγκέφαλος. Όπως αναφέρθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, στο οποίο οδηγήθηκαν χθες οι 13 ύποπτοι που συνελήφθησαν στην Κύπρο, αναμένεται να ανακριθεί πρόσωπο από δικηγορικό γραφείο, το οποίο φαίνεται να μεσολάβησε για την τέλεση 70 εικονικών γάμων στο Δημαρχείο Αραδίππου. Υπενθυμίζεται πως από τις έρευνες στα Δημαρχεία, διαπιστώθηκε πως γαμπροί και μάρτυρες σε κάποιους από τους εικονικούς γάμους, παρίσταντο ως μάρτυρες σε γάμους που ακολουθούσαν τον δικό τους, γεγονός που εγείρει, επίσης, πολλά ερωτήματα.
Η Αστυνομία εξέδωσε και ένταλμα σύλληψης εναντίον Κύπριου, ο οποίος φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης τριών εκ των εταιρειών που δηλώνονταν ως εργοδότριες. Οι ανακριτές έφτασαν στα ίχνη του, αφού οι αριθμοί τηλεφώνων του φαίνονταν ως τηλέφωνα ανύπαρκτων εταιρειών, οι οποίες εμφανίζονταν να εργοδοτούσαν τις νύφες και τους γαμπρούς, που στέλνονταν στη χώρα μας από την Πορτογαλία και τη Λετονία. Ταυτόχρονα, διενεργούνται εξετάσεις για την εμπλοκή προσώπου που παρουσιάζεται σε έγγραφα στους φακέλους των αλλοδαπών, καθώς και ενός ακόμη Κύπριου, που φέρεται να παραλάμβανε τα έγγραφα τους από τον λειτουργό Μετανάστευσης και φαίνεται να σχετίζεται με ασφαλιστική εταιρεία, από την οποία εκδόθηκε αριθμός πλαστών ασφαλιστήριων εγγράφων.
Ύποπτη θεωρείται και η εμπλοκή ταξιδιωτικού γραφείου στη Λευκωσία, από το οποίο εκδίδονταν πλαστά ασφαλιστήρια έγγραφα, καθώς και αεροπορικά εισιτήρια. Το ταξιδιωτικό λειτουργούσε και ως ασφαλιστικό γραφείο και φέρεται να εξέδωσε πέραν των 40 ασφαλιστήριων εγγράφων. Για καταθέσεις θα κληθούν, εξάλλου, πιστοποιούντες υπάλληλοι, που βεβαίωναν τις υπογραφές των αλλοδαπών στα ασφαλιστήρια έγγραφα, δημοτικοί σύμβουλοι που τελούσαν τους γάμους και λειτουργοί από διάφορες κρατικές υπηρεσίες.
Το έργο της κυπριακής ανακριτικής ομάδας είναι τεράστιο, αφού, μεταξύ πολλών άλλων, πρέπει να ελεγχθούν και περίπου 150 διευθύνσεις σε ολόκληρη την Κύπρο. Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, μόνο από την Υπηρεσία Μετανάστευσης παραλήφθηκαν πέραν των 240 φακέλων. Από την πρώτη αξιολόγησή τους φαίνεται πως τα δήθεν ζευγάρια κατέθεταν στον λειτουργό Μετανάστευσης πλαστά ενοικιαστήρια και ασφαλιστήρια έγγραφα, για να πείσουν πως διέμεναν με τους συζύγους τους στη Δημοκρατία. Επιπλέον, κατέθεταν συμφωνίες εργασίας με διάφορους εργοδότες, οι οποίες διαφάνηκε πως είναι πλαστές. Οι έρευνες από το γραφείο του Εφόρου Εταιρειών, εξάλλου, σύμφωνα πάντα με όσα λέχθηκαν στο Δικαστήριο, κατέδειξαν πως τα συμβόλαια εργασίας των αλλοδαπών καμία σχέση έχουν με τους διευθυντές ή γραμματείς των εταιρειών, που είναι καταχωρημένοι στον Έφορο.
Η υπόθεση είναι από τις μεγαλύτερες που διερεύνησε η Αστυνομία τα τελευταία χρόνια, λόγω του αριθμού των υπόπτων, του ογκωδέστατου υλικού που πρέπει να εξεταστεί, καθώς και των καταθέσεων που υπολείπονται. Μέχρι στιγμής λήφθηκαν 95 καταθέσεις και αναμένεται να ληφθούν άλλες 100. Όταν παρουσιάστηκαν οι ύποπτοι στο Δικαστήριο, η αίθουσα γέμισε από τους ίδιους, τους αστυνομικούς που τους συνόδευσαν, καθώς και από τους δικηγόρους που τους εκπροσωπούσαν. Από τους 13 υπόπτους, που κατάγονται από την Ινδία, το Πακιστάν και τη Μπαγκλαντές, οι 10 είναι γαμπροί, ενώ η μία είναι νύφη που φέρεται να τέλεσε εικονικό γάμο με Πορτογάλο υπήκοο. Οι υπόλοιποι, δύο Ινδοί 25 και 37 χρόνων, φέρονται ως μέλη της εγκληματικής ομάδας, που λάμβανε για κάθε εικονικό γάμο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, από €5-10.000. Οι δικηγόροι που εκπροσωπούσαν τους υπόπτους έφεραν ένσταση στην ανανέωση του διατάγματος κράτησή τους. Έπειτα από πολύωρη διαδικασία το διάταγμα κράτησης των δεκατριών ανανεώθηκε από το Δικαστήριο για άλλες πέντε ημέρες.
Έμεναν δύο με τρεις μέρες στην Κύπρο οι… νύφες
Μέχρι στιγμής ανακρίθηκαν στην Πορτογαλία και τη Λετονία 33 νύφες, οι οποίες φέρονται να παραδέχονται πως τέλεσαν εικονικούς γάμους στην Κύπρο. Όλες ανέφεραν πως έμεναν στη χώρα μας μόλις για δύο με τρεις ημέρες. Από τους 10 γαμπρούς και τη μία νύφη που συνέλαβε η Αστυνομία, οι έξι φέρονται να παραδέχονται ενοχή, με άλλους πέντε να αρνούνται και να αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως γνώρισαν τις συζύγους τους από διάφορες εφαρμογές στο διαδίκτυο.
Εν τω μεταξύ, μέχρι την Κυριακή ανακριτές του ΤΑΕ Λάρνακας θα μεταφέρουν από την Πορτογαλία γυναίκα που φέρεται να στρατολογούσε τις νύφες και τους γαμπρούς από τη συγκεκριμένη χώρα και είναι η σύζυγος του Ινδού φερόμενου εγκεφάλου, ο οποίος καταζητείται με ευρωπαϊκό ένταλμα. Οι Αρχές της Δημοκρατίας ζήτησαν εξάλλου και την έκδοση γυναίκας από τη Λετονία, η οποία φέρεται να στρατολογούσε νύφες από τη συγκεκριμένη χώρα και είναι η σύζυγος Ινδού, που εργαζόταν ως ασφαλιστής στο ταξιδιωτικό/ασφαλιστικό στη Λευκωσία. Σημειώνεται πως ανακριτές της υπόθεσης, που έχουν ως βάση το ΤΑΕ Λάρνακας, ζήτησαν και την εμπλοκή της ΜΟΚΑΣ στις έρευνες, αφού τα αδικήματα εμπεριέχουν οικονομικό όφελος.
Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση άρχισε να διερευνάται, υπό την επίβλεψη της Europol, από το 2020 έπειτα από πληροφορίες που δόθηκαν στις Αρχές της Δημοκρατίας από την Πορτογαλία. Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου οι τρεις εμπλεκόμενες χώρες έκαναν ταυτόχρονη ευρωπαϊκή επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Operational Task Force Limassol», κατά την οποία συνελήφθησαν οι πλείστοι ύποπτοι.
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Δείχνουν μεγάλο βάθος τα στοιχεία
Το πραγματικό μέγεθος της υπόθεσης τέλεσης εικονικών γάμων στη χώρα μας από υπηκόους τρίτων χωρών, που είχαν ως στόχο την εξασφάλιση άδειας παραμονής στη Δημοκρατία, πιστεύεται πως είναι πολύ μεγαλύτερο. Πληροφορίες του «Φ» από αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως τα στοιχεία οδηγούν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πέραν της Πορτογαλίας και της Λετονίας, που διενεργούν επίσης έρευνες. Εκτιμάται, μάλιστα, πως ενδέχεται να εμπλέκονται και άλλα εγκληματικά κυκλώματα που εκμεταλλεύονται κενά και παραλείψεις σε κρατικές υπηρεσίες και Δημαρχεία της Κύπρου. Όλες οι εμπλεκόμενες Αρχές, πάντως, οφείλουν αμέσως να εντοπίσουν αυτά τα κενά και να λάβουν μέτρα, αλλιώς όσα κυκλώματα και να ξηλωθούν δεν θα μπει φρένο στην τέλεση εικονικών γάμων.
Ν.Χ.
Πηγή: Philenews
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *