Μπέρδεμα με τα φάρμακα και τις δόσεις στο ΓεΣΥ

Μπέρδεμα με τα φάρμακα και τις δόσεις στο ΓεΣΥ

Απορίες, μπλέξιμο και αναστάτωση μεταξύ των δικαιούχων του ΓεΣΥ. Αρκετοί πολίτες, όπως διαπιστώνεται, δεν έχουν ενημερωθεί για τα νέα δεδομένα στην εκτέλεση συνταγών από τα φαρμακεία, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να πανικοβάλλονται όταν ενημερώνονται από τον φαρμακοποιό τους ότι «τελείωσαν οι δόσεις» που δικαιούνται να πάρουν μέσω του συστήματος. Σχετικά παράπονα υποβλήθηκαν και στο Παρατηρητήριο Ασθενών της ΟΣΑΚ, ενώ

Απορίες, μπλέξιμο και αναστάτωση μεταξύ των δικαιούχων του ΓεΣΥ. Αρκετοί πολίτες, όπως διαπιστώνεται, δεν έχουν ενημερωθεί για τα νέα δεδομένα στην εκτέλεση συνταγών από τα φαρμακεία, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να πανικοβάλλονται όταν ενημερώνονται από τον φαρμακοποιό τους ότι «τελείωσαν οι δόσεις» που δικαιούνται να πάρουν μέσω του συστήματος.

Σχετικά παράπονα υποβλήθηκαν και στο Παρατηρητήριο Ασθενών της ΟΣΑΚ, ενώ αρκετοί πολίτες επικοινώνησαν με τον «Φ» διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι «ενώ ο γιατρός έχει γραμμένο το φάρμακο, το ΓεΣΥ δεν μου το δίνει».

«Το ΓεΣΥ μεριμνά ώστε ο κάθε ασθενής να έχει στην κατοχή του τον αριθμό δόσεων που χρειάζεται ανάλογα με το τι συνταγογραφεί ο γιατρός του», ανέφερε στον «Φ» ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης και εξήγησε: «Όλοι θυμόμαστε ότι μέχρι πριν από μερικούς μήνες έφθαναν στα φαρμακεία, στον ΟΑΥ και αλλού, σακούλες γεμάτες με συσκευασίες φαρμάκων τις οποίες δικαιούχοι είχαν εξασφαλίσει μέσω του ΓεΣΥ και στη συνέχεια διαπίστωναν ότι είχαν μαζέψει στα ντουλαπάκια των σπιτιών τους αποθέματα τα οποία δεν χρειάζονταν».

Αυτό συνέβαινε επειδή, «σε αρκετές περιπτώσεις η συσκευασία που έπαιρναν από το φαρμακείο, είχε για παράδειγμα 100 δισκία (χάπια), η δοσολογία που ο γιατρός σύστηνε ήταν το ένα χάπι την ημέρα, άρα ο ασθενής χρειαζόταν 30 ή 31 δόσεις για να βγάλει τον μήνα. Η συσκευασία του δηλαδή, περιείχε δόσεις για να καλύψει τρεις μήνες και όχι ένα. Επειδή δεν υπήρχε κανένας περιορισμός, οι ασθενείς κάθε μήνα έπαιρναν μια συσκευασία των 100 δισκίων και στο τέλος μάζευαν στα σπίτια τους μεγάλα αποθέματα τα οποία είτε έληγαν και κατέληγαν στον κάλαθο των αχρήστων ή κάποιοι τα επέστρεφαν στα φαρμακεία τα οποία, επίσης, τα κατέστρεφαν διότι δεν ήταν δυνατό να επαναδιατεθούν σε άλλους ασθενείς».

Ο ΟΑΥ, «μετά και από παράπονα των φαρμακοποιών εντόπισε αυτή την μεγάλη κατάχρηση που γινόταν και τη σπατάλη που είχαμε σε φάρμακα και έτσι εφάρμοσε στο λογισμικό σύστημα του ΓεΣΥ συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Οι ρυθμίσεις αυτές προβλέπουν ότι ο ασθενής μπορεί να πάρει, σε μια επαναλαμβανόμενη συνταγή όσες δόσεις (χάπια), ο γιατρός του συστήνει. Δηλαδή εάν ο γιατρός λέει ένα δισκίο την ημέρα και όχι 3, ο ασθενής σε μια συνταγή που διαρκεί 6 μήνες θα πάρει δύο συσκευασίες των 100 δισκίων και όχι έξι, όπως γινόταν μέχρι σήμερα».

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι «είτε ο ασθενής θα πάρει τους πρώτους δύο μήνες τις δύο συσκευασίες, είτε θα πάρει την μια τον πρώτο μήνα και τη δεύτερη όταν του τελειώσουν τα φάρμακα για να καλύψει την επόμενη τριμηνία. Εάν ο ασθενής πάρει τις δύο συσκευασίας τους πρώτους δύο μήνες που θα εκτελέσει τη συνταγή του, σημαίνει ότι για τους επόμενους τέσσερις μήνες δεν θα πάρει άλλη συσκευασία με την ίδια συνταγή. Θα έχει όμως εξασφαλίσει τις δόσεις που χρειάζεται, όπως αυτές καθορίζονται από τον γιατρό του».

Σε καμία περίπτωση, είπε ο κ. Τσινωντίδης, «το σύστημα δεν απαγορεύει στον γιατρό να συνταγογραφήσει τη δόση που ο ίδιος κρίνει κατάλληλη για τον ασθενή του και σίγουρα η συγκεκριμένη πρακτική αφορά τα φάρμακα των οποίων οι συσκευασίες περιέχουν δόσεις που καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών (αναλόγως δόσης). Εάν ο ασθενής πρέπει να πάρει δηλαδή 3 χάπια την ημέρα και η συσκευασία περιλαμβάνει 100 χάπια, τότε το ΓεΣΥ θα του δώσει και τις έξι συσκευασίες που χρειάζεται».

Αυτό το διάστημα, είπε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΥ, «φαίνεται ότι αρκετές συνταγές φθάνουν στο όριο των δόσεων που περιλαμβάνονται στα διάφορα συνταγογραφημένα φάρμακα και οι φαρμακοποιοί ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά. Κάποιοι πολίτες επειδή δεν είχαν ενημερωθεί, όταν έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις, διαμαρτύρονται ή αναστατώνονται χωρίς να υπάρχει λόγος».

Οι πολίτες, ανέφερε από πλευράς του ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ, Μίλτος Μιλτιάδους, «πρέπει να ενημερωθούν σωστά για τα νέα δεδομένα. Να ακολουθούν τη δοσολογία που ο γιατρός τους ορίζει και να παρακολουθούν οι ίδιοι τα αποθέματα φαρμάκων που έχουν στο σπίτι τους ώστε να μην αντιμετωπίσουν στη συνέχεια πρόβλημα. Στην ΟΣΑΚ στο πρόσφατο παρελθόν κατέφθαναν σακούλες με φάρμακα που οι πολίτες διαπίστωναν ότι είχαν μαζέψει στο σπίτι τους ενώ δεν τα χρειάζονταν. Η σπατάλη, οποιασδήποτε μορφής στο ΓεΣΥ δεν συμφέρει κανέναν μας. Όταν ακολουθούμε τις οδηγίες των γιατρών μας, τη δόση που μας συνταγογραφεί και τα αποθέματα φαρμάκων που έχουμε στο σπίτι μας μπορούμε να υπολογίσουμε πότε χρειάζεται να πάρουμε μια νέα συσκευασία από το φαρμακείο της γειτονιάς μας».

Αλλαγές στη «συνεισφορά ΙΙ» και απαγόρευση συνταγογραφήσεων

Δεύτερη αλλαγή που έγινε την περασμένη εβδομάδα και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος προκαλεί αναστάτωση μεταξύ των πολιτών, αφορά το ύψος της «συνεισφοράς ΙΙ» που πληρώνουν οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ όταν επιλέξουν να μην πάρουν το φθηνότερο φάρμακο το οποίο αποζημιώνεται πλήρως.

«Η αλλαγή αυτή αφορά συγκεκριμένο αριθμό φαρμάκων, των οποίων η “συνεισφορά ΙΙ” είτε αυξάνεται, είτε μειώνεται με αυτή τη διαφοροποίηση να οφείλεται στην αναθεώρηση του τιμοκαταλόγου των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Κύπρο από το υπουργείο Υγείας».

Δηλαδή, είπε ο κ. Τσινωντίδης, «δεν πρόκειται για αύξηση στην “συνεισφορά ΙΙ”, η οποία επιβάλλεται από τον ΟΑΥ. Η “συνεισφορά ΙΙ” του ΓεΣΥ προσαρμόζεται στις αλλαγές που γίνονται από το υπουργείο Υγείας μια φορά τον χρόνο, κάθε Φεβρουάριο».

Επίσης, αλλαγή έχει γίνει στο λογισμικό του ΓεΣΥ και σε ό,τι αφορά την συνταγογράφηση αντίστοιχων φαρμάκων. «Είχαμε διαπιστώσει ότι σε κάποιες συνταγές υπήρχαν αντίστοιχα φάρμακα, δηλαδή φάρμακα τα οποία ο ασθενής δεν μπορεί να λάβει ταυτόχρονα αλλά παίρνει είτε το ένα είτε το άλλο. Είχαμε διαπιστώσει, επίσης, ότι σε κάποιες περιπτώσεις δύο γιατροί συνταγογραφούσαν διαφορετικά αντίστοιχα φάρμακα σε έναν ασθενή. Αυτό, επίσης, συνιστούσε σπατάλη διότι ο ασθενής το ένα εκ των δύο χρειαζόταν. Έτσι, μετά από τις απαραίτητες διαδικασίες, εντάχθηκαν ρυθμίσεις που δεν επιτρέπουν τη συνταγογράφηση του ίδιου ή αντίστοιχου φαρμάκου σε έναν ασθενή, όταν υπάρχει ήδη σε ισχύ συνταγή που περιλαμβάνει το φάρμακο αυτό».

Αυτή, είπε ο κ. Τσινωντίδης, «είναι μια ρύθμιση που καθοδηγεί τους γιατρούς, δηλαδή αφορά περισσότερο τους γιατρούς και όχι σε πρακτικό επίπεδο τους ασθενείς».

Οι αλλαγές που έγιναν, κατέληξε, «στόχο έχουν να μειώσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τη σπατάλη διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την σωστή εξυπηρέτηση των ασθενών και σίγουρα χωρίς να επηρεάζουμε την σωστή φαρμακευτική διαχείριση των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ».

Πηγή: Philenews

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos