Επιφυλακή σε τέσσερα επίπεδα για την Κυπριακή Δημοκρατία

Επιφυλακή σε τέσσερα επίπεδα για την Κυπριακή Δημοκρατία

Η κλιμάκωση της έντασης μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και η ενδεχόμενη επέκτασης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή καθώς επίσης και οι προεκτάσεις από τις εξελίξεις, απασχολούν έντονα τη Λευκωσία. Η κρίση είναι δεδομένο ότι θα αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο δημιουργώντας ακόμα περισσότερη πίεση. Ταυτόχρονα όμως είναι δεδομένο ότι η

Η κλιμάκωση της έντασης μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και η ενδεχόμενη επέκτασης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή καθώς επίσης και οι προεκτάσεις από τις εξελίξεις, απασχολούν έντονα τη Λευκωσία. Η κρίση είναι δεδομένο ότι θα αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο δημιουργώντας ακόμα περισσότερη πίεση.

Ταυτόχρονα όμως είναι δεδομένο ότι η Κύπρος θα κληθεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της κατάσταση να γίνει κέντρο ασφαλής μεταφοράς πολιτών προς τις χώρες τους. Το θέμα της ασφάλειας απασχολεί εδώ και καιρό τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην εξίσωση πλέον όμως μπαίνει και το θέμα των Βρετανικών Βάσεων και το πώς η Λευκωσία θα το διαχειριστεί διπλωματικά και επικοινωνιακά, προκειμένου να μην σταλεί το μήνυμα δικής της ενεργής εμπλοκής. Κάτι το οποίο ενδεχομένως να προκαλούσε αντίδραση από το Ιράν.

Για αυτό και η έντονη τοποθέτηση χθες τόσο από πλευράς Προέδρου Χριστοδουλίδη, όσο και από πλευράς Υπουργού Εξωτερικών πώς δεν υπάρχει καμία ενεργός εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τονίστηκε μάλιστα πώς δεν υπήρχε εκ των προτέρων ενημέρωση της Κυβέρνησης από πλευράς των Βρετανών.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας κλήθηκε εκτάκτως χθες το πρωί εστιάζοντας ουσιαστικά σε αυτούς τους τέσσερις άξονες.

Η άμεση εμπλοκή των Βρετανών με αεροσκάφη που αναχώρησαν από την βάση Ακρωτηρίου ήταν ένα σημείο αναφοράς στην γενικότερη αξιολόγηση της κατάστασης χθες στο Προεδρικό. Υπήρχε έντονος προβληματισμός ουσιαστικά για το πώς η Λευκωσία θα τοποθετείτο επί του θέματος, προκειμένου να μην σταλούν λανθασμένα μηνύματα. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στις δηλώσεις του χθες ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ήταν ενήμερη εκ των προτέρων και ότι αργότερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικοινώνησε με τον Βρετανό ομόλογο του και ενημερώθηκε σχετικά.

Η Λευκωσία γνωρίζει ότι οι βρετανικές βάσεις, σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης, θα χρησιμοποιηθούν ευρέως από τους Βρετανούς. Την εμπλοκή της Βρετανίας στις προχθεσινές επιχειρήσεις αντιμετώπισης της ιρανικής επίθεσης, επιβεβαίωσε χθες και ο Βρετανός Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στους Βρετανούνς δημοσιογράφους, τονίζοντας μάλιστα ότι έχουν ενισχυθεί οι βρετανικές δυνάμεις στην περιοχή της βάσης Ακρωτηρίου. «Η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται ποτέ να εμπλακεί σε οποιαδήποτε επιχείρηση ή ενέργεια η οποία έχει επιθετικό χαρακτήρα εναντίον του οποιουδήποτε», ήταν η δήλωση του Κωσταντίνου Κόμπου όταν κλήθηκε να σχολιάσει τον ρόλο των βρετανικών βάσεων.

>> Ασφάλεια: Ο δεύτερος άξονας συζήτησης αφορούσε την πτυχή της ασφάλειας και την ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για παροχή προστασίας σε τυχόν στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων καθώς εκτιμάται ότι θα  υπάρξει έξαρση τρομοκρατικών χτυπημάτων ανά το παγκόσμιο. Στην Κύπρο διαβιούν αρκετοί ισραηλίτες και δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις ισραηλινών συμφερόντων και αυτό το οποίο συμφωνήθηκε είναι ότι πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε σχετικές δηλώσεις του χθες, ανέφερε ότι δεν ήταν χθεσινή η απόφαση αλλά από μέρες λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας. «Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα, γίνεται συνεχής αξιολόγηση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και είμαστε σε συνεχή συνέδρια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

>> Εκκενώσεις πολιτών: Ο τρίτος άξονας της χθεσινής συνεδρίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είχε να κάνει με το ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Κύπρος ως ασφαλής κόμβος μεταφοράς πολιτών από τις εμπόλεμες περιοχές. Αποστολή που έχει φέρει σε επιτυχία και στο παρελθόν η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Υπουργός Εξωτερικών Κωσταντίνος Κόμπος ανέφερε χθες ότι το Σχέδιο Εστία έχει ενεργοποιηθεί. «Το Υπουργείο Εξωτερικών, από την περασμένη Παρασκευή, έχει ενεργοποιήσει το Εθνικό Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, σε περίπτωση που θα χρειαζόταν να υπάρξουν εκκενώσεις από την περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δεχθεί οποιοδήποτε επίσημο αίτημα ως προς τούτο. Παρ’ όλα αυτά, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες, έτσι ώστε σε περίπτωση που θα χρειαζόταν να ήμασταν έτοιμοι», δήλωσε ο Κωσταντίνος Κόμπος.

>> Μεταναστευτικό: Ο τέταρτος άξονας αφορούσε ουσιαστικά το καυτό κεφάλαιο του μεταναστευτικού και των μαζικών αφίξεων δια θαλάσσης που αναμένονται δια θαλάσσης λόγω της κλιμάκωσης της κατάστασης. Είχε προηγηθεί και η δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη το Σάββατο το βράδυ για αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους. Η Λευκωσία θεωρεί ότι η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου με τις μαζικές αφίξεις Σύρων. «Βρισκόμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση πραγμάτων, είναι δύσκολες οι αποφάσεις, πάντα εντός του πλαισίου της νομιμότητας, που έχουν ένα και μοναδικό στόχο: να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κυπριακού λαού», ήταν η σχετική δήλωση χθες του Προέδρου Χριστοδουλίδη, σε σχέση με το θέμα.

Καταδίκη Επιθέσεων και έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδίκασε έντονα τις ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ, καλώντας ταυτόχρονα σε αυτοσυγκράτηση και διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

«Καταδικάζουμε έντονα τις ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιτακτική η αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης και αποσταθεροποίησης. Καλούμε σε αυτοσυγκράτηση. Η περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα πρέπει να διατηρηθούν», αναφέρει ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του Υπουργείου στην πλατφόρμα Χ, την Κυριακή.

Στις δηλώσεις του χθες ο Κωσταντίνος Κόμπος, χαρακτήρισε την κατάσταση ως ιδιαίτερα ανησυχητική, λέγοντας πώς είναι σε επαφή με ομολόγους του. «Εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη ότι οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε ανάφλεξη και επέκταση της κρίσης πρέπει να αποφευχθεί. Ζητούμε αυτοσυγκράτηση και, σε μια ήδη τεταμένη κατάσταση πραγμάτων, αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ιδιαίτερα προβληματικό», δήλωσε.

Την ελπίδα να μην υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης εξέφρασε στις δηλώσεις του χθες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνοντας ότι «δεν θεωρούμε ότι με τέτοιους τρόπους, μέσα από επιθετικές δραστηριότητες, λύνονται τα οποιαδήποτε προβλήματα»

Πάει ξανά Λίβανο με την Ούρσουλα ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή με την κλιμάκωση της κρίσης και τις γενικότερες αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν, ειδικότερα σε σχέση με το Μεταναστευτικό.

Όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωσταντίνου Λετυμπιώτη, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία συμφωνήθηκε όπως οι συνεχώς αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές Σύρων στην Κύπρο, που οδήγησαν στην απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση της εφαρμοστέας κοινοτικής νομοθεσίας για αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου όλων των περιπτώσεων προσώπων συριακής καταγωγής, συζητηθούν κατά το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 και 18 Απριλίου και ειδικότερα το αίτημα αριθμού κρατών μελών για επαναξιολόγηση της κατάστασης στη Συρία.

«Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζήτησαν, επίσης, το ενδεχόμενο παροχής ενισχυμένου πακέτου οικονομικής στήριξης προς τον Λίβανο, για αντιμετώπιση τόσο των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα όσο και για διαχείριση του Μεταναστευτικού.  Εντός αυτού του πλαισίου συζητήθηκε και συμφωνήθηκε η από κοινού επίσκεψή τους στον Λίβανο και αφού προηγηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες προπαρασκευαστική επίσκεψη αρμόδιου Επιτρόπου», καταλήγει στην δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Πηγή: Philenews

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos