Τη διεξαγωγή ερευνών, σε δύο κατευθύνσεις φαίνεται να δείχνει η έκθεση γεγονότων για τις αποθήκες φαρμάκων του υπουργείου Υγείας οι οποίες, υπενθυμίζεται, πλημμύρισαν στις 18 Μαρτίου λόγω έντονων καιρικών φαινομένων. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός «αν και ακόμα το περιεχόμενο της έκθεσης γεγονότων βρίσκεται υπό μελέτη, φαίνεται ότι αυτό, οδηγεί
Τη διεξαγωγή ερευνών, σε δύο κατευθύνσεις φαίνεται να δείχνει η έκθεση γεγονότων για τις αποθήκες φαρμάκων του υπουργείου Υγείας οι οποίες, υπενθυμίζεται, πλημμύρισαν στις 18 Μαρτίου λόγω έντονων καιρικών φαινομένων.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός «αν και ακόμα το περιεχόμενο της έκθεσης γεγονότων βρίσκεται υπό μελέτη, φαίνεται ότι αυτό, οδηγεί σε δύο είδη ευθυνών, εάν βεβαίως τεκμηριωθούν τα όσα προκύπτουν μέχρι τώρα».
Η πρώτη κατεύθυνση, «αφορά την περίοδο κατά την οποία συνάφθηκε η πρώτη συμφωνία μεταξύ υπουργείου Υγείας και ιδιώτη και το πώς αυτή η συμφωνία ανανεωνόταν στη συνέχεια ενώ δεν υπήρχε τελική έγκριση για το υποστατικό».
Η δεύτερη, «αφορά τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαχείριση των αποθηκών στην μετέπειτα εποχή και όταν το υπουργείο Υγείας γνώριζε πλέον τα προβλήματα που υπήρχαν. Δηλαδή, έγιναν προσπάθειες για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα; Γιατί δεν τα λύσαμε αυτά τα προβλήματα κλπ».
Αυτή τη στιγμή, σημείωσε ο υπουργός Υγείας, «δεν μπορούμε να πούμε ότι φθάσαμε σε τελικά συμπεράσματα. Η έκθεση γεγονότων μελετάται από εμένα προσωπικά και από τον Γενικό Ελεγκτή στον οποίο και την έχουμε αποστείλει διότι μπορεί από το περιεχόμενο να προκύπτουν και ζητήματα τα οποία εμπίπτουν στη δική του αρμοδιότητα». Στην πραγματικότητα, «πρόκειται για τεκμήρια, διότι η έκθεση γεγονότων περιλαμβάνει αυτά τα τεκμήρια, την αλληλογραφία, τα έγγραφα για το τι έγινε, τι δεν έγινε και όλα τα σχετικά. Άρα δεν πρόκειται για μια εύκολη υπόθεση».
Ωστόσο, τόνισε, «δεν μπορεί να μην έχει κανένας ευθύνη σε αυτό το ζήτημα. Πρέπει όμως να δούμε εάν είναι συλλογικές ή ατομικές αυτές οι ευθύνες. Όταν ολοκληρώσουμε τη μελέτη της έκθεσης γεγονότων και έχουμε μια σαφή και τεκμηριωμένη εικόνα θα αποφασίσουμε και την κατεύθυνση ή τις κατευθύνσεις προς τις οποίες θα κινηθούμε».
Σε ό,τι αφορά το ύψος της ζημιάς που προκλήθηκε από την πλημμύρα, ο κ. Δαμιανός ανέφερε ότι «το λογιστικό κόστος, είναι αυτό που έχει ανακοινωθεί και επίσημα και κυμαίνεται λίγο πιο πάνω από τις €850.000. Ωστόσο, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και διαβούλευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες για να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε τα αποθέματα που έχουν καταστραφεί με λιγότερο κόστος ή ακόμα και με μηδενικό κόστος. Γίνεται αυτή η προσπάθεια και θα δούμε που θα καταλήξουμε το επόμενο διάστημα».
Ο υπουργός Υγείας, σχολιάζοντας τα όσα λέγονται για την ασφαλιστική κάλυψη των φαρμάκων που φυλάγονται στις συγκεκριμένες αποθήκες τόνισε ότι «σε ό,τι αφορά τα φάρμακα που ανήκουν στο υπουργείο Υγείας, πρέπει να πούμε ότι το κράτος, γενικά δεν ασφαλίζεται. Άρα ούτε το υπουργείο Υγείας, βάσει αυτού, θα έπρεπε να είχε ασφαλίσει τα δικά του φάρμακα. Από την πλημμύρα να πούμε ότι το κόστος των φαρμάκων που καταστράφηκαν και ανήκαν στο υπουργείο Υγείας είναι γύρω στις €50.000».
Σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, (για λογαριασμό των οποίων φυλάγονταν φάρμακα στις αποθήκες του υπουργείου Υγείας), ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε ότι τους είχαν σταλθεί πριν από αρκετό καιρό επιστολές από το Υπουργείο για να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαδικασίες».
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τον ΟΚΥπΥ, να εξασφαλίσει, μέχρι τις 30 Ιουνίου, δικό του αποθηκευτικό χώρο ώστε να μεταφερθούν εκεί τα αποθέματα του. Ο ΟΑΥ, προχωρεί σε διαφορετικές διαδικασίες και τα σκευάσματα που του ανήκουν θα φυλάγονται από τις εταιρείες εισαγωγής.
Πηγή: Philenews
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *