Περιφερειάρχες με υπερεξουσίες – Τα νέα κέντρα εξουσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Περιφερειάρχες με υπερεξουσίες – Τα νέα κέντρα εξουσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Οι πέντε Επαρχιακοί Οργανισμού που δημιουργούνται με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι τα νέα κέντρα εξουσίας, με τον κάθε πρόεδρο Επαρχιακού Οργανισμού που θα εκλεγεί να συγκεντρώνει στα χέρια του μεγάλη πολιτική και διοικητική δύναμη. Οι περιφερειάρχες, όπως έχουν καθιερωθεί να αποκαλούνται στην καθομιλουμένη, οι πρόεδροι των Επαρχιακών Οργανισμών, θα είναι ένα ισχυρό κέντρο εξουσίας

Οι πέντε Επαρχιακοί Οργανισμού που δημιουργούνται με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι τα νέα κέντρα εξουσίας, με τον κάθε πρόεδρο Επαρχιακού Οργανισμού που θα εκλεγεί να συγκεντρώνει στα χέρια του μεγάλη πολιτική και διοικητική δύναμη.

Οι περιφερειάρχες, όπως έχουν καθιερωθεί να αποκαλούνται στην καθομιλουμένη, οι πρόεδροι των Επαρχιακών Οργανισμών, θα είναι ένα ισχυρό κέντρο εξουσίας καθώς θα έχουν την ευθύνη διοίκησης ενός περιφερειακού οργανισμού που θα αποφασίζει για τα μεγάλα θέματα ανάπτυξης. Θα είναι πολεοδομικές αρχές, θα έχουν την ευθύνη διαχείρισης της Υδατοπρομήθειας και Αποχέτευσης, των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων, θα διαθέτουν δικό τους προϋπολογισμό και θα διαθέτουν κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών.

Οι επαρχιακοί Οργανισμοί, είναι στην ουσία η μεγαλύτερη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εισάγεται με την μεταρρύθμιση, η οποία ωστόσο, λόγω του ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει περί τίνος πρόκειται δεν έχει αντιληφθεί αυτή την αλλαγή. Ακόμα και στα ίδια τα κόμματα δεν έγινε αντιληπτό η δύναμη που συγκεντρώνεται σε τοπικό επίπεδο στους πέντε Επαρχιακού Οργανισμού και για αυτό το μεγάλο ενδιαφέρον ουσιαστικά των προεκλογικών διεργασιών στράφηκε προς τους Δήμους και τους υποψήφιους Δημάρχους και όχι προς τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών.

>> Οι πέντε μάχες των εκλογών

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι ο κάθε πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού θα εκλέγεται από το σύνολο των ψήφων της επαρχίας του. Δηλαδή για την επαρχία Λευκωσίας θα έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι οι ψηφοφόροι της Επαρχίας Λευκωσίας, είτε είναι ψηφοφόροι σε Δήμο, είτε σε κοινότητα. Το ίδιοι ισχύει για όλες τις επαρχίες. Αυτό σημαίνει ότι θα πάρουν και μεγάλο αριθμό ψήφων, άρα θα έχουν και μεγάλη εκλογική δύναμη.

Με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην ουσία θα λειτουργήσουν πέντε Επαρχιακοί Οργανισμοί για τις ελεύθερες περιοχές. Δηλαδή, για την Λευκωσία, την Λεμεσό, την Λάρνακα, την Πάφο και την Αμμοχώστου.

Προχθές Πέμπτη, ημέρα υποβολής των υποψηφιοτήτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποβλήθηκαν συνολικά 13 υποψηφιότητες για τους πέντε Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών.

Συγκεκριμένα τη μάχη της Λευκωσίας θα δώσουν, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και Ανδρέας Ασσιώτης, της Λεμεσού, οι Γιάννης Τσουλόφτας, Βασίλης Δημητριάδης και Χρίστος Βακανάς, στη Λάρνακα οι Άγγελος Χατζηχαραλάμπους και Ευάγγελος Ευαγγελίδης, στην Πάφο οι Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, Κωστάκης Κωσταντίνου και Μάριος Τσιέλεπος και στην Αμμόχωστο οι Γιάννης Καρούσος, Θεόδωρος Πυρίλλης και Ανδρέας Κτωρίδης

Με δύναμη εξουσίας

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της νέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάθε Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης λειτουργεί γραφείο εξυπηρέτησης πολιτών για τα εξής:

>> την παροχή στο κοινό πληροφοριών για τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης και τις υπηρεσίες του.

>> την ενημέρωση και την καθοδήγηση του κοινού για ζητήματα τα οποία το αφορούν, για τα έργα που υλοποιούνται στην οικεία περιοχή και για τη νομοθεσία και τις διαδικασίες που εφαρμόζονται.

>> τη λήψη παραπόνων και αιτημάτων από το κοινό, την εξέτασή τους από την αρμόδια υπηρεσία του και τη γραπτή ενημέρωση των ενδιαφερομένων για το αποτέλεσμα της εξέτασής τους· και

>> τη βελτίωση της διαφάνειας της δράσης του και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.

Αναφέρεται μάλιστα  το γραφείο ετοιμάζει και υποβάλλει στο οικείο Συμβούλιο ετήσια έκθεση για τις εργασίες του και εισηγήσεις για την επίλυση των προβλημάτων που εντοπίζονται, καθώς και τη βελτίωση των υπηρεσιών του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης και των σχέσεων του με το κοινό.

Προστίθεται ακόμα ότι κάθε Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης δύναται να λειτουργεί γραφεία εξυπηρέτησης πολιτών σε γραφεία δήμων ή/και κοινοτήτων, έπειτα από συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους δήμους ή/και κοινότητες, προς εξυπηρέτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα επίσης με την νομοθεσία κάθε Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης,

έχει την ευθύνη στην οικεία περιοχή για τα ακόλουθα:

> > Για τις αρμοδιότητες που του ανατίθενται σε σχέση με ζητήματα περιβαλλοντικού σχεδιασμού και περιβαλλοντικής διαχείρισης.

>> για τον πολεοδομικό έλεγχο και την επιβολή πολεοδομικού ελέγχου, με εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του Υπουργού δυνάμει των διατάξεων του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου και με την έκδοση Κανονισμών αναφορικά με τις κατηγορίες των αναπτύξεων για τις οποίες εκχωρούνται οι εν λόγω αρμοδιότητες, >> για την εφαρμογή των διατάξεων του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου και των Κανονισμών που εκδίδονται δυνάμει αυτού, ως αρμόδια αρχή.

Παράλληλα με την νομοθεσία, προβλέπεται επίσης ότι κάθε Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης, κατόπιν σχετικής αιτιολογημένης απόφασης του Συμβουλίου του και με την έγκριση του Υπουργού βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, δύναται να καθορίσει όπως η παροχή υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης αποβλήτων σε ορισμένες περιοχές της αρμοδιότητάς του διενεργείται από άλλον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός κάθε Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης για το επόμενο οικονομικό έτος ετοιμάζεται από τον Γενικό Διευθυντή, εγκρίνεται από το οικείο Συμβούλιο και υποβάλλεται προς έγκριση στον Υπουργό, σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που καθορίζει ο Υπουργός.

Πηγή: Philenews

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos