Πρωτιά ντροπής για διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ – Τι καταγράφει έκθεση της ΕΕ

Πρωτιά ντροπής για διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ – Τι καταγράφει έκθεση της ΕΕ

Πρωτιά σε διακρίσεις, στιγματισμό και αποστροφή σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας καταγράφει η Κύπρος ανάμεσα στα 27 κράτη-μελή της ΕΕ. Οι επτά στους δέκα απέκρυψαν από την εργασία τους τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, την ταυτότητα και την έκφραση του φύλου τους, εάν αυτή δεν συμβάδιζε με των ετεροφυλόφιλων και με το γενετήσιο φύλου τους. Το 73% των ΛΟΑΤΚΙ μαθητών

Πρωτιά σε διακρίσεις, στιγματισμό και αποστροφή σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας καταγράφει η Κύπρος ανάμεσα στα 27 κράτη-μελή της ΕΕ.

Οι επτά στους δέκα απέκρυψαν από την εργασία τους τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, την ταυτότητα και την έκφραση του φύλου τους, εάν αυτή δεν συμβάδιζε με των ετεροφυλόφιλων και με το γενετήσιο φύλου τους.

Το 73% των ΛΟΑΤΚΙ μαθητών γελοιοποιήθηκαν ή εκφοβίστηκαν στο σχολείο. Το 37% ήρθαν αντιμέτωποι με ψευδοθεραπείες μεταστροφής. Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία της έκθεσης «Η ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε κρίσιμη καμπή: Πρόοδος και προκλήσεις», την οποία δημοσίευσε προ ημερών ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασιζόμενος σε απαντήσεις περάν των 100.000 ατόμων. «Δεν μπορώ να ζήσω ελεύθερα και ανοιχτά στο σπίτι μου επειδή πιστεύω ότι οι γονείς μου θα με πετάξουν έξω», αναφέρει στη διάρκεια συνεντεύξεων για την έρευνα μια 18χρονη λεσβία από την Κύπρο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα διακρίσεων λόγω της ΛΟΑΤΚΙ ταυτότητάς τους σε τουλάχιστον έναν τομέα της ζωής τους τελευταίου 12 μήνες πριν την έρευνα, καταγράφεται σε Κύπρο και Βέλγιο (48%). Ακολουθούν Λιθουανία (46%), Σλοβακία (45%), Ελλάδα (44%), Πολωνία (42%). Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι χαμηλότερα (36%), ενώ τις λιγότερες διακρίσεις βίωσαν σε Σουηδία (21%), Φιλανδία (24%), Σλοβενία (28%), Δανία (28%), Εσθονία (29%).

Ανάμεσα στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, τα ίντερσεξ (61%) αντιμετώπισαν τις περισσότερες διακρίσεις. Ακολουθούν τα τρανς (54%), οι λεσβίες (38%), οι γκέι (34%) και οι αμφιφυλόφιλοι –bisexual (30%).

Δραματική είναι η θέση της Κύπρου και σε σχέση με τις διακρίσεις σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην εργασία τους ή όσο αναζητούσαν εργασία, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 37%, σημειώνοντας, μάλιστα, επιδείνωση έξι μονάδων σε σχέση με τα δεδομένα του 2019. Ακολουθούν Ελλάδα (28%), Σλαβακία και Βουλγαρία (27%), Πολωνία (24%), Ρουμανία (24%), Ουγγαρία (23%). Ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 19%Το μικρότερο ποσοστό συγκεντρώνει η Σουηδία (10%) και ακολουθούν Φιλανδία (11%), Εσθονία (13%), Ολλανδία (13%) και Δανία (13%).

Σχεδόν κάθε εργαζόμενος της Κύπρου (71%) που ανήκει στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα «συχνά» ή «πάντοτε» το κρατάει κρυφό στη δουλειά του, δηλαδή οι επτά στους δέκα. Ακολουθούν: Λιθουανία (69%), Βουλγαρία (66%), Ελλάδα (66%), Λετονία (66%), Κροατία (65%). Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 45%, ενώ οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά είναι η Δανία (24%), Ολλανδία (28%), Μάλτα (28%), Γερμανία (34%), Αυστρία (35%).

Ως προς τους διάφορους τομείς της ζωής, οι περισσότερες διακρίσεις καταγράφονται στην εργασία (18%), σε χώρους εστίασης και διασκέδασης (17%), στην εκπαίδευση (15%), στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών, στην στέγαση (12%), στα καταστήματα (11%), στις δημόσιες υπηρεσίες (11%), στην αναζήτηση εργασίας (9%), στην επίδειξη ταυτότητας (4%), συνολικά σε όλους τους τομείς της ζωής (37%).

Παρά τα αυξημένα περιστατικά διακρίσεων, ένα μικρό ποσοστό των ΛΟΑΤΚΙ θυμάτων προχωράει σε καταγγελία. Πρώτη σε αναφορές είναι η Μάλτα (20%), ακολουθεί η Ιταλία (16%), η Γαλλία (15%), το Βέλγιο (14%), η Ιρλανδία (14%). Η Κύπρος κατατάσσεται στην 8η θέση συγκεντρώνοντας ίδιο ποσοστό με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (11%). Οι λιγότερες αναφορές γίνονται σε Πολωνία (5%), Ουγγαρία (6%), Τσεχία (6%).

Από τις αναφορές αυτές, 33% έγιναν στο μέρος όπου σημειώθηκε το περιστατικό, 14% στον εργοδότη, 9% σε οργανισμό της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ή σε άλλη ομάδα υποστήριξης, 8% στην Αστυνομία, 4% σε φορέα ισότητας και αλλού.

Κύρια αιτία που τα θύματα δεν προχώρησαν σε αναφορά ήταν επειδή πιστεύουν ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει (49%). Επίσης, ότι δεν αξίζει να το καταγγείλουν και ότι συμβαίνει συνεχώς (37%). Ότι δεν θα τους λάβουν σοβαρά υπόψη (33%). Επειδή δεν εμπιστεύονται τις αρμόδιες Αρχές (31%). Επειδή δεν ήθελαν να αποκαλύψουν ότι ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα (26%) κ.ά.

Εφιάλτης στο κυπριακό σχολείο

Σχεδόν κάθε μαθητής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας γελοιοποιήθηκε ή αντιμετώπισε κοροϊδία, χλευασμό, προσβολές και απειλές στο κυπριακό σχολείο (73%), με την Κύπρο να βρίσκεται στην τρίτη θέση της κατάταξης μαζί με την Αυστρία. Μάλιστα, το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ μαθητών στη χώρα μας, σημειώνει ραγδαία επιδείνωση καθώς καταγράφεται αύξηση 21 μονάδων σε σχέση με τα δεδομένα του 2019.

Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή κατάταξη, τη χειρότερη θέση καταλαμβάνει η Ιρλανδία (76%) και ακολουθεί η Πορτογαλία (74%). Ο μέσος όρος της ΕΕ βρίσκεται στο 67%, ενώ μικρότερο πρόβλημα εντοπίζεται σε Τσεχία (52%), Σλοβενία (56%), Σουηδία (58%), Μάλτα (59%), Σλοβακία (60%).

Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει και η έκθεση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων της Κύπρου σε ψευδοθεραπείες μεταστροφής, με τις πρακτικές αυτές πριν ένα έτος να θεσμοθετούνται σε ποινικό αδίκημα. Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφει η Ελλάδα (38%) και ακολουθούν με διαφορά μίας ποσοστιαίας μονάδας οι Κύπρος (37%), Τσεχία (37%), Εσθονία (37%) και Σλοβακία (37%). Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 24%.

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση της χώρα τους «σίγουρα» ή «μάλλον» καταπολεμάει αποτελεσματικά τις προκαταλήψεις ή τη μισαλοδοξία προς τους ΛΟΑΤΚΙ, την καλύτερη θέση καταλαμβάνει το Λουξεμβούργο (64%). Ακολουθούν Μάλτα (61%), Ισπανία (58%), Βέλγιο (55%), Δανία (53%). Η Κύπρος βρίσκεται αρκετά χαμηλά, στην 16η θέση (19%) και, παράλληλα, αρκετά πιο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 26%.

Στο ερώτημα αν βίωσαν σωματική ή σεξουαλική επίθεση τα τελευταία πέντε χρόνια, τη χειρότερη θέση καταλαμβάνει η Βουλγαρία (18%) και ακολουθούν Λετονία (17%), Γαλλία (16%), Ρουμανία (16%), Δανία (16%). Η χώρα μας βρίσκεται στη 15η θέση με ποσοστό 12%, σημειώνοντας αύξηση τριών μονάδων σε σχέση με τα στοιχεία του 2019.

Έξαρση φαινομένων παρενόχλησης και βίας

Όλο και περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα, βρίσκονται αντιμέτωπα με περιστατικά βίας, παρενόχλησης και εκφοβισμού. Το φαινόμενο αυτό επιδεινώνεται για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα μικρότερης ηλικίας, τα οποία χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα ευάλωτα.

Στα βασικά πορίσματα της έρευνας περιλαμβάνονται τα εξής:

Ελευθερία: Πέρα από ένας στους δύο δηλώνει ανοιχτά τη ΛΟΑΤΚΙ ταυτότητά του. Ωστόσο, οι περισσότεροι αποφεύγουν ακόμη να κρατούν το χέρι των συντρόφων τους σε δημόσιους χώρους επειδή φοβούνται ότι θα δεχτούν επίθεση.

Διακρίσεις: Πάνω από ένας στους τρεις αντιμετωπίζει διακρίσεις στην καθημερινή του ζωή λόγω της ΛΟΑΤΚΙ ταυτότητάς του. Ωστόσο, μόνο ένας στους 10 καταγγέλλει τα περιστατικά διακρίσεων.

Βία: Πάνω από ένας στους 10 έπεσαν θύματα βίας την τελευταία πενταετία πριν από την έρευνα, ελαφρώς περισσότεροι σε σχέση με το 2019. Επιπλέον, πάνω από ένα στα τρία ίντερσεξ άτομα δέχθηκαν επίθεση.

Παρενόχληση: Πάνω από ένας στους δύο έπεσαν θύματα παρενόχλησης λόγω μίσους. Οι δύο στους τρεις ίντερσεξ και τρανς δέχθηκαν παρενόχληση.

Εκφοβισμός: Πάνω από δύο στους τρεις δηλώνουν ότι έπεσαν θύματα εκφοβισμού στο σχολείο σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Πρόκειται για απότομη αύξηση σε σύγκριση με τον ένας στους δύο μαθητές το 2019.

Εκπαίδευση: Τα σχολεία ασχολούνται με ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ συχνότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Πάνω από έναν στους πέντε ΛΟΑΤΚΙ μαθητές δηλώνουν ότι το σχολείο τους ασχολήθηκε με το θέμα με θετικό τρόπο.

Ψυχική υγεία: Πάνω από ένας στους τρεις έχουν σκεφτεί την αυτοκτονία.

Ψευδοθεραπείας μεταστροφής: Ένας στους τέσσερις δήλωσε ότι εξαναγκάστηκε να ακολουθήσει πρακτικές μεταστροφής.

Κυβερνήσεις: Μόνο ένας στους τέσσερις θεωρεί ότι η κυβέρνησή του καταπολεμά την προκατάληψη και τη μισαλλοδοξία κατά των ΛΟΑΤΚΙ.

Πηγή: Philenews

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos