Ανησυχούν και στο ευρύτερο δημόσιο για την απαγόρευση προαγωγών 18 μήνες πριν την αφυπηρέτηση

Ανησυχούν και στο ευρύτερο δημόσιο για την απαγόρευση προαγωγών 18 μήνες πριν την αφυπηρέτηση

Η πρόθεση της Κυβέρνηση να θέσει ηλικιακούς περιορισμούς στις προαγωγές και τους διορισμούς των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να μην γίνονται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 18 μηνών από την αφυπηρέτηση τους, προκαλεί ανησυχία και στους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Όπως πληροφορούμαστε, οι υπάλληλοι στους ημικρατικούς οργανισμούς και άλλες υπηρεσίες του ευρύτερου κρατικού τομέα εκτιμούν πως η

Η πρόθεση της Κυβέρνηση να θέσει ηλικιακούς περιορισμούς στις προαγωγές και τους διορισμούς των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να μην γίνονται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 18 μηνών από την αφυπηρέτηση τους, προκαλεί ανησυχία και στους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Όπως πληροφορούμαστε, οι υπάλληλοι στους ημικρατικούς οργανισμούς και άλλες υπηρεσίες του ευρύτερου κρατικού τομέα εκτιμούν πως η διαβούλευση που ξεκίνησε για τους υπαλλήλους του δημοσίου αποτελεί προπομπό και για τον ημιδημόσιο τομέα, καθώς κατά κανόνα ό,τι εφαρμόζεται στο Δημόσιο μεταφέρεται και σε αυτούς.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΗΟ-ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία δήλωσε στον «Φ» πως επιχειρήθηκε και την περίοδο της τρόικα να απαγορευθούν οι προαγωγές έξι μήνες πριν από την αφυπηρέτηση των εργαζομένων, τονίζοντας πως το θέμα δεν προχώρησε, καθώς κρίθηκε ως αντισυνταγματική μια τέτοια ρύθμιση.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλία, οι προαγωγές δεν επιφέρουν σημαντικό κόστος για το κράτος. Υπέδειξε, παράλληλα, πως είναι σημαντικότερο να προάγονται οι καταλληλότεροι, για να μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά ένας οργανισμός.

Ο κ. Ηλία έφερε ως παράδειγμα τους εργαζόμενους στη Cyta, όπου οι προαγωγές έχουν συνδεθεί με την αξιολόγηση των υπαλλήλων. Ο ΓΓ της ΟΗΟ-ΣΕΚ εξέφρασε την ανησυχία του για τις κυβερνητικές προθέσεις, τονίζοντας πως δεν μπορεί να δημιουργείται ηλικιακός διαχωρισμός σε σχέση με τα κεκτημένα των εργαζόμενων. «Το ουσιαστικό είναι να προάγονται οι καλύτεροι, παρά να αναλωνόμαστε να περιορίσουμε τις προαγωγές. Τις θέσεις ευθύνης θα πρέπει να λαμβάνουν άτομα που να προσθέτουν αξία και να βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα του οργανισμού» ανέφερε.
«Αποφασίζει και επιβάλλει»

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Νίκος Γρηγορίου εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκεια του. Διερωτήθηκε πού πήγε ο κοινωνικός διάλογος, κατηγορώντας την Κυβέρνηση πως θέλει να αποφασίζει και να επιβάλλει.

Όπως είπε, συνήθως ό,τι εφαρμόζεται στο Δημόσιο ακολουθεί και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τονίζοντας την ανάγκη η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε διάλογο με τους επηρεαζόμενους. Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, έγινε συνήθεια ο επηρεασμός των κεκτημένων των εργαζόμενων.
Πάντως, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, που κατέχει ο «Φ», αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Θα μειωθούν οι 18 μήνες

Τις αντιδράσεις επιχείρησε να διασκεδάσει ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο οποίος μιλώντας στον Άλφα δήλωσε πως δεν υπάρχει τελική πολιτική απόφαση. Όπως είπε, έγινε μια πρόταση από την Κυβέρνηση, η οποία πήρε τη μορφή νομοσχεδίου, για να διεξαχθεί διαβούλευση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν είναι ορθολογικό κάποιος να προάγεται ενώ βρίσκεται με προαφυπηρετική άδεια, επισημαίνοντας πως «δεν είναι ορθολογικό να παίρνει προαγωγή και την επόμενη να αφυπηρετεί γιατί δεν προλαβαίνει να προσφέρει στο δημόσιο για την προαγωγή που έλαβε». Ο κ. Κεραυνός εξέφρασε την άποψη πως η απαγόρευση των 18 μηνών είναι μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν μπορεί να εφαρμοστεί για νομικούς και άλλους λόγους. Όπως είπε, η απαγόρευση των 18 μηνών δεν εξυπηρετεί την ομαλή λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΪΖΑΝΟΥ

Πηγή: Philenews

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos