Παρά το ταραχώδες και αναπόφευκτο, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, διαζύγιο της Κυβέρνησης με την Kition Ocean Holdings, το ενδιαφέρον για τη μαρίνα, αλλά και για το λιμάνι Λάρνακας δείχνει πως παραμένει θερμό. Εκτός από τον Εμίρη του Κατάρ, που σύμφωνα με την Κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε για το σύνολο του έργου, κρούσεις έγιναν και από άλλους μνηστήρες κυρίως
Παρά το ταραχώδες και αναπόφευκτο, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, διαζύγιο της Κυβέρνησης με την Kition Ocean Holdings, το ενδιαφέρον για τη μαρίνα, αλλά και για το λιμάνι Λάρνακας δείχνει πως παραμένει θερμό.
Εκτός από τον Εμίρη του Κατάρ, που σύμφωνα με την Κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε για το σύνολο του έργου, κρούσεις έγιναν και από άλλους μνηστήρες κυρίως από το εσωτερικό. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μαρίνα Λάρνακας και αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος που έπεσε στο τραπέζι πρόταση για διαχωρισμό του έργου και εγκατάλειψη της ενιαίας ανάπτυξης, που είχε αποφασιστεί το 2005. «Δεν έχω γνώση για τις συζητήσεις με το Κατάρ, ωστόσο, γνωρίζω πως υπάρχει ενδιαφέρον για τη μαρίνα από ιδιώτες. Ήδη μας προσέγγισαν κάποιοι», ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Λάρνακας, υποδεικνύοντας πως κερδίζει έδαφος η πρόταση του διαχωρισμού.
Η Κυβέρνηση εμφανίζεται ανοικτή να συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο και παράλληλα κινεί τις διαδικασίες ώστε να επανέλθει σε τροχιά υλοποίησης το έργο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφότου εξέφρασε δημόσια τη θέση πως πρέπει να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες, έδωσε χθες, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, οδηγίες για τη σύσταση ομάδας εργασίας που θ’ ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα.
«Ο Πρόεδρος θέλει να δει άμεσα αποτελέσματα, δεν είναι γι’ αυτόν μια μεσοπρόθεσμη προτεραιότητα, είναι άμεση», ανέφερε στον «Φ» ο υπουργός Μεταφορών, υποδεικνύοντας πως το ενδιαφέρον του Εμίρη του Κατάρ για το έργο «δίνει ελπίδες πως βγαίνοντας σε προσφορές θα δούμε ενδιαφέρον από επενδυτές και από άλλες χώρες».
Μέχρι στιγμής, πάντως, στο τραπέζι παραμένουν και τα δύο σενάρια (ενιαία ανάπλαση και διαχωρισμός) με τη σύσκεψη της Επιτροπής Ανάπτυξης Λάρνακας με τον υπουργό Μεταφορών την Παρασκευή, να θεωρείται καθοριστική για τη συνέχεια. Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Δήμος Λάρνακας θα διεκδικήσει μεγαλύτερη εμπλοκή προκειμένου να έχει λόγο στη διαδικασία. «Αυτό που θα απαιτήσουμε είναι την έντονη συμμετοχή του Δήμου στη διαδικασία, όπως έγινε και με την απομάκρυνση των πετρελαιοδεξαμενών. Αυτή τη φορά δεν θα αποδεχθούμε να μείνουμε εκτός της συμφωνίας, πρέπει να βρουν τον τρόπο να συμμετάσχει ο Δήμος», υπέδειξε ο κ. Βύρας που είχε χθες συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΒΕΛ, προκειμένου να καταγραφούν τα δεδομένα που θα τεθούν την Παρασκευή ενώπιον του Αλέξη Βαφεάδη.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ, δρ Νάκης Αντωνίου, ανέφερε πως θα προταθεί η σύσταση επιτροπής που θα αποτελείται από τους φορείς της πόλης, προκειμένου να διενεργηθεί τεχνοοικονομική μελέτη για το έργο. «Αυτό που επιθυμούμε είναι να μας δώσουν δύο μήνες να ετοιμάσουμε μελέτη και έπειτα να βγουν με διαδικασίες εξπρές σε προσφορές. Ο στόχος μας είναι να πάμε πίσω μόνο έξι μήνες» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως για να διευκολυνθεί η διαδικασία θα προταθεί ο διαχωρισμός του έργου.
Ιδιαίτερα έντονος για το θέμα, εν τω μεταξύ, είναι ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ και τέως πρόεδρος του ΕΒΕΛ, Σταύρος Σταύρου, ο οποίος έστειλε μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις. «Εμείς στηρίζουμε τη θέση της Κυβέρνησης και το έργο θα γίνει. Κανένας δεν μπορεί να εκβιάζει ούτε το κράτος, ούτε τον Δήμο, αλλά πάνω απ’ όλα τους δημότες της Λάρνακας. Όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι και θα βρεθούν τρόποι να προχωρήσει το έργο, αλλά χωρίς τις πιέσεις και τους εκβιασμούς κανενός», είπε και απηύθυνε αυστηρή έκκληση το ζήτημα να μείνει μακριά από την προεκλογική εκστρατεία. «Ζητώ από όλους ν’ αφήσουν αυτά τα ευαίσθητα θέματα μακριά από προεκλογικές σκοπιμότητες επειδή στις 10 Ιουνίου πρέπει να βρεθούμε όλοι ενωμένοι για το καλό της Λάρνακας. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι πως καταστροφή θα ήταν εάν άφηναν το έργο να συνεχιστεί και καταλήγαμε να έχουμε ένα εργοτάξιο που θα το βλέπαμε κάθε μέρα όλοι οι Λαρνακείς».
Το θέμα θα συζητηθεί εκτάκτως την Παρασκευή στην κοινοβουλευτική επιτροπή Μεταφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» το Υπουργείο Μεταφορών απέστειλε στη Βουλή τη σύμβαση με την εταιρεία, που δεν δημοσιοποιήθηκε αφού υπάρχει ρήτρα εμπιστευτικότητας, στην οποία έχουν πρόσβαση οι βουλευτές της αρμόδιας επιτροπής.
Εν τω μεταξύ, η Αρχή Λιμένων ανέκτησε από τα ξημερώματα της Τρίτης τον πλήρη έλεγχο του λιμανιού Λάρνακας, που λειτουργεί μέχρι στιγμής χωρίς προβλήματα, ενώ αποφασίστηκε πως τη διαχείριση της μαρίνας θα την αναλάβει το Υπουργείο Μεταφορών.
Πηγή: Philenews
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *