Τρέχουν και δεν φτάνουν οι υπάλληλοι του Επαρχιακού Τμήματος Πολεοδομίας στη Λεμεσό σε μια προσπάθεια να εξετάσουν αιτήσεις πολεοδομικών αδειών, λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη μεταφορά των εξουσιών στον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης. Η πίεση που ασκείται από τους ενδιαφερόμενους, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για εξασφάλιση
Τρέχουν και δεν φτάνουν οι υπάλληλοι του Επαρχιακού Τμήματος Πολεοδομίας στη Λεμεσό σε μια προσπάθεια να εξετάσουν αιτήσεις πολεοδομικών αδειών, λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη μεταφορά των εξουσιών στον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης. Η πίεση που ασκείται από τους ενδιαφερόμενους, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για εξασφάλιση πολεοδομικών αδειών είναι αφόρητη με τις εκκρεμούσες αιτήσεις να αγγίζουν τις 3.500.
Το άγνωστο της επόμενης ημέρας που φέρνει η μεταρρύθμιση έχει προκαλέσει πανικό σε όσους ενδιαφέρονται να κτίσουν και να επενδύσουν, βάζοντας κυριολεκτικά τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι στους λειτουργούς του Τμήματος Πολεοδομίας Λεμεσού. Στα θετικά, το γεγονός ότι η Λεμεσός κατέχει τα σκήπτρα των επενδύσεων σε ένα ευρύ φάσμα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου.
Για το θέμα τοποθετήθηκε στον «Φ» ο Επαρχιακός Διευθυντής του Τμήματος, Ηρακλής Αχνιώτης, ο οποίος ανέφερε ότι η παραγόμενη εργασία έχει αυξηθεί, καθώς γίνεται υπερπροσπάθεια να τακτοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμούσες αιτήσεις, την ίδια ώρα που έχει αυξηθεί σημαντικά και η ροή νέων αιτήσεων. «Αντιλαμβάνεστε ότι ο κόσμος αδημονεί να καταθέσει έγκαιρα τις αιτήσεις του για να προλάβει την αλλαγή», υπογράμμισε ο κ. Αχνιώτης.
Κληθείς να σχολιάσει τους λόγους που ασκείται από τους ενδιαφερόμενους τόση μεγάλη πίεση, ο κ. Αχνιώτης ανέφερε ότι «ο κόσμος φοβάται για το άγνωστο που ακολουθεί, οπόταν είναι φυσικό να θέλει σπεύσει να καταθέσει την αίτησή του, με την ελπίδα ότι πάρει σειρά για να εξεταστεί».
Στο Επαρχιακό Γραφείο του Τμήματος Πολεοδομίας Λεμεσού, εκκρεμούν περίπου 3.500 πολεοδομικές αιτήσεις οι οποίες αφορούν ένα ευρύ φάσμα αναπτύξεων. Σε ερώτησή ότι μέσω αυτών χιλιάδων αιτήσεων, διαφαίνεται μια σταθερή πορεία ανάπτυξης και επενδύσεων στην επαρχία Λεμεσού, ο κ. Αχνιώτης υπέδειξε ότι η Λεμεσός κατέχει την πρωτιά σε ότι άφορα το τομέα της ανάπτυξης. «Η Λεμεσός είναι το επιχειρηματικό κέντρο της Κύπρου οπόταν οι ρυθμοί είναι πιο έντονοι και η ποικιλία των αναπτύξεων και των επενδύσεων είναι τεράστια». Όπως εξήγησε πέραν των οικιστικών έργων, επενδύσεις εξακολουθούν να καταγράφονται σε τουριστικές, εμπορικές και άλλες συναφές αναπτύξεις.
Την 10η Ιουνίου και μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, θα ξεκινήσει και η μετακίνηση στις νέες εγκαταστάσεις του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης όπου απαιτείται μια μεγάλη προεργασία μαζί με τους υπαλλήλους όλων των άλλων υπηρεσιών που θα συνενωθεί το Τμήμα. Από την πλευρά του, ο κ .Αχνιώτης εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία της μετάβασης αλλά και της υπάρχουσας κατάστασης σημειώνοντας ότι «η προσπάθεια που καταβάλλατε είναι κοινή από όλους για την οργάνωση των υποδομών, τον εξοπλισμό των γραφείων και την οργάνωση των χώρων όπως και τη μετακόμιση των νέων γραφείων της Διεύθυνσης Αδειοδότησης».
Την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη και σεμινάρια εκπαίδευσης του προσωπικού της Διεύθυνση Αδειοδότησης του ΕΟΑ. Να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Αδειοδότησης του ΕΟΑ θα στεγαστεί σε κτίριο στην οδό Θάλειας πλησίον της λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ, ενώ οι εργαζόμενοι που θα στελεχώσουν το νέο σχήμα θα ανέρχονται περίπου στα 80 άτομα.
Κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχουν υπάλληλοι του Τμήματος Πολεοδομίας που εξέφρασαν άρνηση να μετακινηθούν στον ΕΟΑ, ο κ. Αχνιώτης ανέφερε ότι πρόκειται για 2 με 3 άτομα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό το ζήτημα έχει επιλυθεί.
Πέραν από τις 3.500 αιτήσεις που εκκρεμούν στον Τμήμα Πολεοδομίας, άλλες περίπου 1.000 αιτήσεις εκκρεμούν στον Δήμο Λεμεσού ως πολεοδομική Αρχή. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Φ» και εκεί καταγράφεται αυξημένη ροή αιτήσεων όπως και αρκετή πίεση.
Πηγή: Philenews
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *