Τα ατού Εισαγγελέα και Ελεγκτή στη δικαστική μάχη

Τα ατού Εισαγγελέα και Ελεγκτή στη δικαστική μάχη

Η ώρα που θα μιλήσουν τα νομικά επιχειρήματα έφτασε. Η κρίση στους θεσμούς μπαίνει πλέον στην ουσία, μετά την χθεσινή απόρριψη της προδικαστικής ένστασης του Γενικού Ελεγκτή για το κατά πόσον ο Γενικός Εισαγγελέας νομιμοποιείται να ζητεί την παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά. Η ακρόαση επί της ουσίας είναι αυτό που ήθελαν οι δύο πλευρές ώστε ν’ ακουστούν γεγονότα και

Η ώρα που θα μιλήσουν τα νομικά επιχειρήματα έφτασε. Η κρίση στους θεσμούς μπαίνει πλέον στην ουσία, μετά την χθεσινή απόρριψη της προδικαστικής ένστασης του Γενικού Ελεγκτή για το κατά πόσον ο Γενικός Εισαγγελέας νομιμοποιείται να ζητεί την παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Η ακρόαση επί της ουσίας είναι αυτό που ήθελαν οι δύο πλευρές ώστε ν’ ακουστούν γεγονότα και να ληφθεί απόφαση από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο που συνέρχεται ως Συμβούλιο. Οι δύο πλευρές είναι πανέτοιμες να ξεκινήσει η παράθεση μαρτυρίας και σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», έχει καθοριστεί η στρατηγική γραμμή που θα τηρήσει η κάθε πλευρά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα, θα επικεντρωθεί στις ουκ ολίγες επιστολές που του απέστελλε ο Γενικός Ελεγκτής για πολλά ζητήματα που προέκυπταν και το περιεχόμενό τους θεωρείται, πάντα από την πλευρά του κ. Σαββίδη, ότι ενδεχόμενα να συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά λόγω των σαφή υπονοούμενων που αφήνονταν.

Στις επιστολές αυτές γινόταν σαφή αναφορά σε ενέργειες υπουργών που έπρεπε να τύχουν άλλου χειρισμού και δεν έτυχαν, ή για υποθέσεις που έπρεπε να προχωρήσουν και δεν προχώρησαν.

Από την άλλη, η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή θα αντικρούσει τις αναφορές αυτές όπως έπραξε και με την ένστασή της, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα που ζητήματα ή υποθέσεις έτυχαν χειρισμού άλλου από αυτόν που έπρεπε, πάντα σύμφωνα με τη θέση του κ. Μιχαηλίδη. Τι σίγουρο είναι πως θα παραταθούν νομικά επιχειρήματα τα οποία θα στηρίζονται επί εγγράφων και τεκμηρίων.

Όλα αυτά θα μπουν κάτω από τη βάσανο της νομικής κρίσης από το Συμβούλιο το οποίο στο τέλος θα κληθεί να αποφανθεί αν όλα όσα θα ακουστούν αποτελούν ή όχι ανάρμοστη συμπεριφορά. Όπως αποφάσισε χθες το Συμβούλιο απορρίπτοντας το προδικαστικό ζήτημα που ήγειρε η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή, «σε κάθε περίπτωση, επαφίεται, κατά συνταγματική επιταγή, στο Συμβούλιο η τελική κρίση ως προς τη συνδρομή των αναγκαίων προϋποθέσεων προς κατάδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς και η αποκλειστική αρμοδιότητα να αποφασίζει επί παντός θέματος αναφερομένου εις την απόλυση κρατικού αξιωματούχου».

Σημειώνεται ότι μετά την απόρριψη της μιας προδικαστικής ένστασης, η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή με δήλωση του δικηγόρου Γιώργου Τριανταφυλλίδη, απέσυρε τη δεύτερη προδικαστική ένσταση περί του αυτόδηλα αβάσιμου της αίτησης, ώστε να μπουν στην ουσία, όπως τόνισε. Μετά την εξέλιξη αυτή, αναφέρθηκε στο Συμβούλιο πως οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην κατάθεση εγγράφων και τεκμηρίων που ανέρχονται σε 71 και υπολείπονται και άλλα.

Επίσης, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεννόηση, γι’ αυτό και ζητήθηκε αναβολή της ακρόασης της αίτησης, ώστε από τις 130 σελίδες της αίτησης να γίνουν κάποια γεγονότα παραδεκτά ώστε να μην εγείρονται διαρκώς ενστάσεις και να καθυστερεί η διαδικασία.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αντώνης Λιάτσος, η ακρόαση θ’ αρχίσει την ερχόμενη Τετάρτη 12 Ιουνίου και θα συνεχιστεί στις 13 και 14. Πρώτος μάρτυρας θα καταθέσει ο αιτητής Γενικός Εισαγγελέας. Η εκ 103 σελίδων μαρτυρία του, θα δοθεί στην πλευρά του Γενικού Ελεγκτή για να την μελετήσει ώστε να είναι έτοιμη προς αντεξέτασή του. Επίσης θα δοθεί και στο Συμβούλιο.

Όσον αφορά στους μάρτυρες, οι δύο πλευρές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, αφού το ζήτημα αυτό θα αποφασιστεί ανάλογα και με το τι θα ακουστεί στο Συμβούλιο.

Ο θεσμικός ρόλος Γ. Εισαγγελέα

Στην απόφαση του, η οποία ήταν ομόφωνη, το Συμβούλιο ανέφερε ότι «ευθυγραμμιζόμαστε με τα όσα η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα προέβαλε, έχοντας ως πυξίδα τα λεχθέντα στις αποφάσεις Ερωτοκρίτου, Τρύφωνος και Λοή, η οποία υιοθέτησε ουσιαστικά το σκεπτικό της Τρύφωνος». Παράλληλα, το Συμβούλιο διαφώνησε με τη θέση του δικηγόρου του Γ. Ελεγκτή Γιώργου Τριανταφυλλίδη, λέγοντας πως το θέμα της νομιμοποίησης της καταχώρησης της αίτησης από τον Γενικό Εισαγγελέα, απαντήθηκε ευθέως στην υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου, στην οποία επίσης δεν είχε συνυπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Περαιτέρω, το Συμβούλιο έκρινε πως τόσο στην υπόθεση Ερωτοκρίτου όσο και στην Τρύφωνος, αλλά και, διαχρονικά, στη νομολογία των δικαστηρίων, «υποδεικνύεται το ύψιστο του πολιτειακού αξιώματος με το οποίο ενδύεται ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα και ο κεντρικός ρόλος που του αποδίδεται ως προασπιστή της νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος, όπως και στην αίτηση προβάλλεται, με αναφορά όχι μόνο στο Άρθρο 113.2, αλλά, γενικότερα, στο όλο συνταγματικό πλαίσιο».

Δεσμευτική η τελική απόφαση για τον Πρόεδρο

Σε δηλώσεις μετά την απόφαση, προέβη μόνο ο Γενικός Εισαγγελέας ο οποίος ανέφερε ότι έχει φανεί ότι πρόθεση του Συμβουλίου είναι να δώσει προτεραιότητα στην εκδίκαση της υπόθεσης αυτής και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχουν ορίσει τρεις μέρες την ερχόμενη εβδομάδα, την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή σαν πλήρεις μέρες ακρόασης της ουσίας της υπόθεσης», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σημείωσε ότι η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα ήταν έτοιμη και είναι έτοιμη, ακόμα και σήμερα να ξεκινήσει να παρουσιάζει την υπόθεση της όπως αυτή περιλαμβάνεται στην αίτηση και όπως θα περιλαμβάνεται στην μαρτυρία. Ερωτηθείς κατά πόσο είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους μάρτυρες είπε «από πλευράς δικής μας όχι».

Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο σήμερα (χθες) είπε ότι οποιεσδήποτε μαρτυρίες θα πρέπει να αξιολογηθούν από το σώμα για να φανεί κατά πόσο είναι σχετικές με το αντικείμενο το οποίο εκκρεμεί ενώπιόν του. Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί την απόφαση ως την πρώτη του νίκη επί της υπόθεσης, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε «εγώ έμαθα στη ζωή μου να αντιμετωπίζω τις δικαστικές διαδικασίες σαν μια συνεχιζόμενη προσπάθεια, η οποία αρχίζει με την αρχή και τελειώνει με το τέλος». Πρόσθεσε ότι ξεπεράστηκε ένα προδικαστικό θέμα το οποίο ήγειρε η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή. «Δεν είναι θέμα ούτε για επινίκια ούτε για οτιδήποτε άλλο, είναι θέμα ότι προχωρά η διαδικασία επί της ουσίας και θα προχωρήσει επί της ουσίας», κατέληξε.

Το Συμβούλιο σημείωσε επίσης στην απόφαση του ότι αυτή είναι δεσμευτική για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πηγή: Philenews

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos