Χαμένο το Κέντρο, κερδισμένο το ΕΛΑΜ

Χαμένο το Κέντρο, κερδισμένο το ΕΛΑΜ

Ο χώρος του Κέντρου σχεδόν εξαφανίστηκε καταγράφοντας σημαντικές απώλειες. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα που μπορεί να βγει αβίαστα από το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωκλογών. Το ΔΗΚΟ κατάφερε να διατηρήσει την έδρα του στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά με απώλειες ποσοστών και χάνοντας τον στόχο για διψήφιο ποσοστό ψήφων. Η ΕΔΕΚ θα μπορούσε να πει κάποιος ότι κατάφερε να αποφύγει

Ο χώρος του Κέντρου σχεδόν εξαφανίστηκε καταγράφοντας σημαντικές απώλειες. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα που μπορεί να βγει αβίαστα από το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωκλογών. Το ΔΗΚΟ κατάφερε να διατηρήσει την έδρα του στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά με απώλειες ποσοστών και χάνοντας τον στόχο για διψήφιο ποσοστό ψήφων.

Η ΕΔΕΚ θα μπορούσε να πει κάποιος ότι κατάφερε να αποφύγει τα πολύ χειρότερα με ένα ποσοστό κοντά στο 5%, αλλά όχι ικανό για να τη δώσει έδρα ή για να μπορεί να θεωρηθεί ως ικανοποιητικό. Απ’ εκεί και πέρα η ΔΗΠΑ δέχθηκε ηχηρό χαστούκι με σημαντική απώλεια ποσοστών σε σχέση ποσοστά που κατέγραψε στις βουλευτικές εκλογές του 2021. Με ένα ποσοστό ψήφων λίγο πάνω από 2% η ήττα για τη Δημοκρατική Παράταξη είναι μεγάλη χάνοντας ακόμα και από το νεοσύστατο Volt το οποίο συγκέντρωσε ποσοστά λίγο πάνω από τη ΔΗΠΑ. Ήδη επικρατεί τεράστιος προβληματισμός στο κόμμα.

Συνολικά και τρία κόμματα μαζί συγκέντρωσαν ένα ποσοστά μικρότερο του 17%, δηλαδή λιγότερα απ’ όσα κατέγραψε μόνος του χθες, ο Φειδίας Παναγιώτου. Σε άλλες εποχές, το ΔΗΚΟ μόνο του μπορούσε να καταγράψει και υψηλότερο ποσοστό. Σε απόλυτους αριθμούς ψήφων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ στις προηγούμενες ευρωεκλογές είχαν λάβει 38,785 ψήφους, 29,715 ψήφους και 10,673 ψήφους αντίστοιχα. Συνολικά δηλαδή  είχαν λάβει 79,173 ψήφους. Χθες και τα τρία κόμματα μαζί έλαβα συνολικά κοντά στις 60χιλιάδες, χάνοντας συνολικά σχεδόν 20 χιλιάδες ψήφους.

Οι λόγοι της ήττας ήδη έχουν αρχίσει να τίθεται επί τάπητος με το κομματικό παρασκήνιο να σημειώνει ότι ακόμα και σήμερα μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις. Η πρώτη ανάγνωση, σημειώνει τα εξής:

>> Τα τρία κόμματα στηρίζουν την διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη και είναι μέρος της συμπολίτευσης. Η εικόνα της Κυβέρνησης τους πρώτους δεκαπέντε μήνες έχει τσαλακωθεί αρκετές φορές και η δημοτικότητα της έχει υποχωρήσει σημαντικά. Είναι λογικό ο αντίκτυπος να είναι και στα κόμματα που την στηρίζουν. Από την άλλη και η έλλειψη συντονισμού που καταγράφεται αρκετές φορές μεταξύ Λόφου και των τριών κόμματων προκαλεί μουρμούρα και δυσαρέσκεια εσωτερικά και στα τρία κόμματα.

>> Η έλλειψη πολιτικής πυξίδας και τα εσωκομματικά τους προβλήματα, είναι επίσης στοιχείο το οποίο συζητείται ακόμα και μεταξύ στελεχών των τριών κομμάτων. Το ΔΗΚΟ όπως υποδεικνύεται έχει χάσει τη πολιτική του ταυτότητα ως κόμμα του Κέντρου, το οποίο, είτε θα ήταν στην Κυβέρνηση, είτε θα ήταν αντιπολίτευση, έχοντας γέφυρες συνεργασίας και με τα δύο μεγάλα κόμματα. Σήμερα είναι κάτι μεταξύ συγκυβέρνησης και αντιπολίτευσης χωρίς να έχει ουσιαστικό ρόλο. Η ΕΔΕΚ βρίσκεται εδώ και χρόνια σε μία κατάσταση εσωστρέφειας ενώ η ΔΗΠΑ επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη είχε μια έντονη παρουσία στην Κυβέρνηση που σήμερα, παρόλο ότι είναι συμπολίτευση, δεν έχει.

>> Στην εξίσωση μπαίνει και η άποψη ότι τα τρία κόμματα είχαν αδυναμίες στα ψηφοδέλτια τους και για αυτό και υπήρξε και καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών τους. Αδυναμία καταγράφεται και σε ο,τι αφορά την προεκλογική καμπάνια τους, καθώς δεν κατάφεραν να αναδείξουν το πολιτικό τους διακύβευμα. Στην περίπτωση του ΔΗΚΟ, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι υπήρχε το κίνητρο της 3ης θέσης στην μάχη με το ΕΛΑΜ αλλά όπως φαίνεται, δεν λειτούργησε κατ’ αντίστοιχο τρόπο που λειτούργησε το 2019 με την ΕΔΕΚ.

>> Κερδισμένο το ΕΛΑΜ

Από την άλλη, το ΕΛΑΜ βγήκε κερδισμένο και ενισχυμένο, παρόλο που εκ των πραγμάτων η υποψηφιότητα Φειδία χάλασε τα σχέδια του για την 3η θέση και ίσως για πολύ ψηλότερα ποσοστά. Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα της κυπριακής ακροδεξιάς κατάφερε να πετύχει σημαντική άνοδο ποσοστών και να εκλέξει για πρώτη φορά ευρωβουλευτή. Στην εξίσωση μπορεί να μπει και το γεγονός ότι κατάφερε να καταγράψει για πρώτη φορά διψήφιο ποσοστό ψήφων και να ξεπεράσει το ΔΗΚΟ, το οποίο ήταν παραδοσιακά το τρίτο κόμμα της Κύπρου και το μεγαλύτερο του ενδιάμεσου χώρου.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι το ΕΛΑΜ είναι το μόνο από τα κοινοβουλευτικά κόμματα που κατάφερε να αυξήσει τα εκλογικά ποσοστά του. Σε απόλυτους αριθμούς ψήφων έλαβε 16χιλιάδες περίπου ψήφους περισσότερους σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2019, ενώ σε σχέση με τις βουλευτικές του 2021  γύρω στις 15χιλιάδες. Ως εκ τούτου η άνοδος του ήταν σημαντική.

«Χάθηκαν» οι Οικολόγοι

Από την χθεσινή κάλπη αρνητική αίσθηση προκαλεί και το ποσοστό του Κινήματος Οικολόγων, το οποίο κατέγραψε τρομακτικές απώλειες. Με ένα ποσοστό κοντά στο 1,3% το Κίνημα κατέγραψε ιστορικά χαμηλό ποσοστό. Έλαβε λιγότερες από 5 χιλιάδες ψήφους ενώ στις προηγούμενες ευρωεκλογές είχε λάβει ποσοστό 3,29% και 9.232 ψήφους. Διευκρινίζεται βέβαια ότι τότε ήταν σε συνεργασία με την Συμμαχία Πολιτών του Γιώργου Λιλλήκα.

Όμως και σε αυτές τις ευρωεκλογές οι Οικολόγοι είχαν συνεργασία με το Κίνημα Αιχμή του Δημήτρη Παπαδάκη και φυσικά με την Ένωση Κυπρίων με τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο τους, του Οζ Καραχάν. Επίσης, σε σχέση με τις βουλευτικές του 2021 οι Οικολόγοι απώλεσαν πάνω από 3% και σε απόλυτους αριθμούς ψήφων γύρω στις 10χιλιάδες.

Κατέγραψε παρουσία το VOLT

Το VOLT στην πρώτη εκλογική του παρουσία στο πολιτικό σκηνικό δεν είχε ασφαλώς την εντυπωσιακή παρουσία του Φειδία Παναγιώτου, κατάφερε όμως να καταφέρει να καταγράψει ένα ποσοστό κοντά στο 3% με πάνω από 10χιλιάδες ψήφους. Με αυτό το ποσοστό, αν είχαμε βουλευτικές εκλογές, δεν θα εξασφάλιζε είσοδο στην Βουλή. Όμως, σε κάθε περίπτωση μπορεί να χαρακτηριστεί ως ικανοποιητικό ποσοστό, λαμβάνοντας υπόψη ότι κόμματα με κοινοβουλευτική παρουσία, όπως η ΔΗΠΑ και οι Οικολόγοι, κατέγραψαν μικρότερα ποσοστά.

«Σωσίβιο» οι τοπικές εκλογές

Σε ο,τι αφορά τις τοπικές εκλογές, η ανάγνωση μπορεί να είναι διαφορετική καθώς, το ΔΗΚΟ μπορεί να πανηγυρίζει ότι κέρδισε την πλειοψηφία των μεγάλων δήμων της Κύπρου και των επαρχιακών οργανισμών. Παρόλα αυτά βέβαια, τα δεδομένα της κάθε εκλογικής αναμέτρηση είναι διαφορετικά και δεν μπορεί να υπάρξει μέτρο σύγκριση.

Πηγή: Philenews

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos