Φόνος στην Τρεμιθούσα: Από σπόντα βρέθηκε ο αστυνομικός στο τηλεφωνικό κέντρο – Φως στις συνθήκες της τραγωδίας

Φόνος στην Τρεμιθούσα: Από σπόντα βρέθηκε ο αστυνομικός στο τηλεφωνικό κέντρο – Φως στις συνθήκες της τραγωδίας

Τα όσα διαρρέουν από τις μέχρι στιγμής εσωτερικές διαδικασίες της Αστυνομίας, αλλά και πληροφορίες που ήδη είδαν το φως της δημοσιότητας, ρίχνουν φως σε κάποιες πτυχές της ανείπωτης τραγωδίας που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στην Τρεμιθούσα της Πάφου. Για την ακρίβεια, οι προκαταρκτικές εξετάσεις της Αστυνομίας για ενδεχόμενες ευθύνες μελών του σώματος, δίνουν μια σχετική ευκρινή εικόνα

Τα όσα διαρρέουν από τις μέχρι στιγμής εσωτερικές διαδικασίες της Αστυνομίας, αλλά και πληροφορίες που ήδη είδαν το φως της δημοσιότητας, ρίχνουν φως σε κάποιες πτυχές της ανείπωτης τραγωδίας που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στην Τρεμιθούσα της Πάφου.

Για την ακρίβεια, οι προκαταρκτικές εξετάσεις της Αστυνομίας για ενδεχόμενες ευθύνες μελών του σώματος, δίνουν μια σχετική ευκρινή εικόνα για τις συνθήκες που επικρατούσαν στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό της Πάφου και τον τρόπο με τον οποίο έτυχαν χειρισμού οι επανειλημμένες τηλεφωνικές κλήσεις πολίτη, ο οποίος ανέφερε ότι ακούγονται φωνές στο διαμέρισμα όπου η 41χρονη Petya Krateva έχασε τη ζωή της από μαχαιριές, καταλείποντας δυο ανήλικα.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα μας, ο αστυνομικός που απάντησε τις συγκεκριμένες κλήσεις και τελεί υπό διαθεσιμότητα, δεν εκτελούσε προγραμματισμένα καθήκοντα στο τηλεφωνικό κέντρο του Κεντρικού Αστυνομικού Σταθμού.

Επιφορτισμένη με αυτό το καθήκον ήταν συνάδελφός του, η οποία είχε πείρα στο χειρισμό του κέντρου ελέγχου μηνυμάτων. Ωστόσο, η τελευταία ζήτησε (δικαιολογημένα όπως προκύπτει) να την αντικαταστήσει για λίγα λεπτά.

Ο συνάδελφος της αστυνομικός, που ανέλαβε προσωρινά τα καθήκοντα, μοιραία ήταν το πρόσωπο που κλήθηκε να διαχειριστεί το περιστατικό. Από τις μέχρι τώρα προκαταρκτικές έρευνες προκύπτουν τα ακόλουθα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις τέσσερις τηλεφωνικές κλήσεις:

>> Στις 09:59 φέρεται να δέχθηκε το πρώτο τηλεφώνημα από τον πολίτη, ο οποίος αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας. Ο αστυνομικός προώθησε το τηλεφώνημα στο τμήμα που χειρίζεται τη βία στην οικογένεια. Ωστόσο, το πρόσωπο από το εν λόγω τμήμα που θα έπρεπε να απαντήσει ήταν στο Δικαστήριο για τις ανάγκες υπόθεσης.

>> Το ίδιο πρόσωπο επικοινώνησε για δεύτερη φορά στις 10:01. Απάντησε ο ίδιος αστυνομικός και αυτή τη φορά προώθησε το τηλεφώνημα στο αρμόδιο τμήμα μικροπαραβάσεων. Και πάλι δεν υπήρξε ανταπόκριση. Ωστόσο, τα μέλη του εν λόγω τμήματος απουσίαζαν, φέρονται να είχαν ανταποκριθεί σε περιστατικό. Μοιραία η κλήση δεν απαντήθηκε.

>> Η τρίτη τηλεφωνική κλήση έγινε δύο λεπτά αργότερα, στις 10:03. Ο ίδιος αστυνομικός απαντά και ενώνει τον πολίτη με το κινητό τηλέφωνο του αστυνομικού της γειτονιάς. Πάλι δεν υπήρξε ανταπόκριση.

>> Η τέταρτη και τελευταία επικοινωνία έγινε στις 10:05. Απαντά πάλι ο αστυνομικός, χωρίς να ενημερώσει τον πολίτη πώς τυγχάνει χειρισμού το περιστατικό. Από την προκαταρκτική εσωτερική έρευνα της Αστυνομίας προκύπτει ότι τη συγκεκριμένη στιγμή ο εν λόγω αστυνομικός, ο οποίος αντικατέστησε τη συνάδελφό του στο κέντρο κλήσεων, ετοιμαζόταν να ανταποκριθεί ο ίδιος μαζί με άλλο συνάδελφό του της αμέσου δράσεως. Ωστόσο, δεν δόθηκε κάποια εξήγηση στον πολίτη.

Να σημειωθεί ότι εντός της χθεσινής ημέρας ο επικεφαλής του κλάδου Αστυνομίας της συντεχνίας «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 ανέφερε ότι «ο αστυνομικός που έλαβε το τηλεφώνημα ήταν ο πρώτος που πήγε στη σκηνή».

Η πειθαρχική έρευνα

Τα ερωτήματα που τίθενται έχουν να κάνουν με τον τρόπο που χειρίστηκε ο αστυνομικός το περιστατικό, αλλά και κατά πόσον υπάρχουν ευθύνες ανωτέρων. Την ίδια στιγμή, αστυνομικά περίπολα είχαν λάβει οδηγίες να μεταβούν στις περιοχές που είχαν πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Όλα τα ερωτήματα, βέβαια, αναμένεται να απαντηθούν από την πειθαρχική έρευνα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή μετά από απόφαση του Αρχηγού Αστυνομίας, Στέλιου Παπαθεοδώρου και σχετική απαίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριου Χαρτσιώτη.

Όπως ανέφερε χθες σε σειρά τοποθετήσεών του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, από την πρώτη στιγμή η ηγεσία της αστυνομικής δύναμης έδωσε οδηγίες ούτως ώστε να γίνει προκαταρκτική έρευνα και αργότερα διέταξε διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας που διενεργείται από αξιωματικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού. Η πειθαρχική αυτή έρευνα αφορά επτά στελέχη του σώματος, ενώ δυο από αυτά έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Πρόκειται για τον αστυνομικό που απάντησε στις κλήσεις και για έναν υπαστυνόμο, ο οποίος εκτελούσε καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας στο κέντρο ελέγχου.

Ο κ. Ανδρέου ανέφερε ότι υπάρχει οδηγία προκειμένου η πειθαρχική έρευνα να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Ανέφερε, ακόμη, πως με βάση τους κανονισμούς η έρευνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε έναν μήνα, ωστόσο, επανέλαβε πως οι οδηγίες είναι τέτοιες ώστε να διεκπεραιωθεί το συντομότερο. Αυτή τη στιγμή γίνονται εξετάσεις και λαμβάνονται καταθέσεις απ’ όλους τους εμπλεκόμενους.

Οι έρευνες με βάση τις οδηγίες, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ανδρέου, έχουν δυο κατευθύνσεις. Η μια αφορά τον χειρισμό των τηλεφωνημάτων του πολίτη από τα μέλη της Αστυνομίας. Η δεύτερη έχει να κάνει με την καταγγελία που έγινε από το θύμα στις 11 Ιουνίου σε βάρος του εν διαστάσει συζύγου της. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρέου, αυτό που επιδιώκεται να διαπιστωθεί είναι οι ενέργειες που έκανε ή δεν έκανε ο αστυνομικός ανακριτής στο πλαίσιο αυτής της καταγγελίας.

Στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας ο 48χρονος

Ο 48χρονος που τελεί υπό προσωποκράτηση οκτώ ημερών ως ύποπτος για τον φόνο της 41χρονης, χθες μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ψυχικής Υγείας στην Αθαλάσσα. Αυτό έγινε λίγο μετά το εξιτήριο που πήρε από το ΓΝ Πάφου όπου νοσηλευόταν. Να σημειωθεί ότι ο ύποπτος δεν παραδέχθηκε τη διάπραξη του εγκλήματος. Ισχυρίστηκε πως το θύμα τον είχε επισκεφτεί στο σπίτι του το πρωί της Παρασκευής για να μιλήσουν για τα μεταξύ τους προβλήματα. Κατά τη συνάντησή τους, σύμφωνα πάντα με τα όσα ισχυρίζεται, η 41χρονη του ζήτησε χρηματικό ποσό για να αποσύρει την καταγγελία που η ίδια είχε κάνει εναντίον του στις 11 Ιουνίου. Αυτός αρνήθηκε και ξεκίνησε μια έντονη μεταξύ τους λογομαχία. Ο 48χρονος υποστηρίζει πως δέχτηκε πρώτος επίθεση από το θύμα. Από και πέρα, όπως ανέφερε, έχασε τις αισθήσεις του και δεν γνωρίζει τι συνέβη.

Από το 2019 το ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας

Ο 48χρονος από τη Βουλγαρία που συνελήφθη ως ύποπτος για τον φόνο της εν διαστάσει συζύγου του, είχε απασχολήσει επανειλημμένα τις Αρχές. Παραθέτουμε στοιχεία που προκύπτουν από τα όσα ανέφερε επίσημα η Αστυνομία:

>> Ο 48χρονος και η 41χρονη διέμεναν σε ξεχωριστές κατοικίες από το 2023.

>> Σε βάρος του συλληφθέντα είχε γίνει καταγγελία το 2019 για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, καταχωρίσθηκε υπόθεση στο Δικαστήριο και είχε οριστεί για εκδίκαση εντός του 2020. Η υπόθεση αποσύρθηκε κατόπιν ένορκης δήλωσης του θύματος.

>> Την Αστυνομία απασχόλησε και δεύτερη υπόθεση στις 17/3/2024. Το θύμα, ωστόσο, όπως αναφέρθηκε επίσημα από την Αστυνομία, δεν ήθελε να προβεί σε γραπτή καταγγελία. Παρ’ όλα αυτά σχηματίστηκε ποινικός φάκελος, για τον οποίο, όμως, δεν έχουν ληφθεί οδηγίες ως προς τον μετέπειτα χειρισμό του. Προκύπτει ότι δεν διαβιβάστηκε στον Γενικό Εισαγγελέα.

>> Το τελευταίο περιστατικό είχε σημειωθεί την περασμένη εβδομάδα, στις 11/6/2024. Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του 48χρονου, ωστόσο, δεν εντοπίστηκε. Εδώ να σημειωθεί ότι η σύζυγός του έχασε τη ζωή της στο διαμέρισμα του υπόπτου. Εγείρονται ερωτηματικά, δηλαδή, για τον μη εντοπισμό του. Από πλευράς Αστυνομίας, προβάλλεται η θέση ότι σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, προτάθηκε στην άτυχη γυναίκα να μεταβεί σε καταφύγιο μέχρι να εντοπιστεί ο ύποπτος, αλλά «η παραπονούμενη δεν επιθυμούσε κάτι τέτοιο και παρέμεινε στο χώρο διαμονής της».

Θέμα υποστελέχωσης

Στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης τέθηκε και θέμα υποστελέχωσης της Αστυνομίας. Είναι ενδεικτικά τα όσα ανέφερε χθες ο επικεφαλής του κλάδου αστυνομικών της «Ισότητας», Νίκος Λοϊζίδης. Έκανε λόγο για τρεις σχετικές επιστολές που είχαν σταλθεί προς αρμοδίους από τη συντεχνία του. Να σημειωθεί πάντως ότι όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ» από την αρχή του τρέχοντος μήνα, η ηγεσία του Αστυνομίας έδωσε οδηγίες ώστε να τερματιστούν κάποια ειδικά καθήκοντα και να απελευθερωθούν στελέχη της δύναμης.

Πηγή: Philenews

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos