Πρωτιά της Κύπρου στη μείωση οδικών θανάτων την τελευταία πενταετία – Τι καταγράφει έκθεση

Πρωτιά της Κύπρου στη μείωση οδικών θανάτων την τελευταία πενταετία – Τι καταγράφει έκθεση

Κύπρος και Πολωνία κατέγραψαν την πρωτιά στην ΕΕ σε μείωση οδικών θανάτων για την πενταετία 2019-2023 που φτάνει το 35%. Παράλληλα, η χώρα μας κατέγραψε την τρίτη μεγαλύτερη μείωση ανάμεσα στις 27 χώρες–μέλη της ΕΕ στους σοβαρούς τραυματισμούς από το 2013-2023. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε έκθεση που δημοσιεύει σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) στο πλαίσιο του

Κύπρος και Πολωνία κατέγραψαν την πρωτιά στην ΕΕ σε μείωση οδικών θανάτων για την πενταετία 2019-2023 που φτάνει το 35%.

Παράλληλα, η χώρα μας κατέγραψε την τρίτη μεγαλύτερη μείωση ανάμεσα στις 27 χώρες–μέλη της ΕΕ στους σοβαρούς τραυματισμούς από το 2013-2023.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε έκθεση που δημοσιεύει σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) στο πλαίσιο του προγράμματος Road Safety PIN (Performance Index) 18η ετήσια έκθεση Road Safety PIN Report, που κυρίως παρουσιάζει τα γενικά δεδομένα οδικής ασφάλειας κατά το τέλος του 2023 στα 27 κράτη–μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ27), καθώς και στην Ελβετία, στο Ισραήλ, στη Νορβηγία, στη Σερβία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την έκθεση, 20.418 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της ΕΕ το 2023. Δυστυχώς, καταγράφηκε πολύ μικρή μείωση με μόνο 1% σε σχέση με το 2022. Το ποσοστό αυτό υπολείπεται κατά πολύ από την αναγκαία ετήσια μείωση του 6,1% που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για μείωση 50% μέχρι το 2030. 

Η Κύπρος κατέγραψε μείωση 8,1% στους οδικούς θανάτους κατά την περίοδο αυτή, που ήταν η 12η μεγαλύτερη στην ΕΕ27. Σημειώνεται πως μεταξύ 2022 και 2023 καταγράφηκε μείωση στους οδικούς θανάτους μόνο σε 18 από τα 32 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΡΙΝ.

Σε σύγκριση με το 2019, που είναι το έτος βάσης για το ευρωπαϊκό στόχο του 2030, 19 χώρες κατέγραψαν μείωση στους οδικούς θανάτους μέχρι το 2023. Η Πολωνία και η Κύπρος κατέλαβαν την πρωτιά, με μείωση 35%! Συνολικά η ΕΕ27 κατέγραψε μείωση μόνο 10%, που υπολείπεται κατά πολύ από το αναγκαίο 22% για την επίτευξη του στόχου.

Αν η μείωση στους οδικούς θανάτους στην ΕΕ27 κατά την τελευταία δεκαετία ήταν στο πλαίσιο του στόχου για το 2030, θα διασώζονταν ακόμα 52.754 ζωές, Το ETSC υπολογίζει το επιπρόσθετο οικονομικό όφελος που θα προέκυπτε για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες στα €134 δισεκατομμύρια.

Η ΕΕ27 κατέγραψε κατά την τελευταία δεκαετία μείωση 16% στους οδικούς θανάτους, ενώ η Κύπρος πέτυχε μείωση 22,7%, που είναι η 11η μεγαλύτερη.

Σε ότι αφορά τους οδικούς θανάτους κατ’ αναλογία πληθυσμού, η Κύπρος ανέβηκε το 2023 στην 6η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη–μέλη της ΕΕ, από την 9η θέση που κατέλαβε το 2022, με μείωση στους οδικούς θανάτους από τους 37 στους 34. Η Κύπρος κατέγραψε το 2023 δείκτη οδικών θανάτων κατ’ αναλογία πληθυσμού 37, ενώ ο δείκτης της ΕΕ27 ήταν 41.

Η μείωση των σοβαρών οδικών τραυματισμών τη δεκαετία 2013-2023 στα 24 κράτη–μέλη της ΕΕ (ΕΕ24) που έδωσαν στοιχεία, ήταν πολύ φτωχή. Κατά την περίοδο αυτή καταγράφηκε μείωση μόνο 10%. Επισημαίνεται, όμως, ότι η Κύπρος έχει καταγράψει σημαντική επιτυχία στη μείωση των σοβαρών τραυματισμών από το 2013 μέχρι το 2023, με ποσοστό 43%, που ήταν το 3ο ψηλότερο στην ΕΕ24, μετά από αυτά της Ρουμανίας και της Ελλάδας.

Το ετήσιο βραβείο «2024 Road Safety PIN Award» απονέμεται στη Φινλανδία, για τη μεγάλη πρόοδο που κατέγραψε κατά τη δεκαετία 2013-2023 στην οδική ασφάλεια.

Η Φινλανδία μείωσε κατά 29,5% τους οδικούς θανάτους κατά τη δεκαετία αυτή, που είναι η 6η καλύτερη επίδοση στην ΕΕ27. Το 2023, η Φινλανδία κατέλαβε την 4η υψηλότερη θέση στην ΕΕ27 σε ό,τι αφορά τους οδικούς θανάτους σε αναλογία πληθυσμού, με ποσοστό 33. Σύμφωνα με τη Φινλανδή υπουργό Μεταφορών, η σημαντική μείωση στους οδικούς θανάτους στη χώρα της, είναι το αποτέλεσμα πολλών και ποικίλων μέτρων από ένα μεγάλο φάσμα των κρατικών υπηρεσιών.

Κάποια από τα σημαντικά μέτρα είναι τα ακόλουθα:

>> Μείωση των ορίων ταχύτητας στις πλείστες αστικές περιοχές.

>> Κατασκευή πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων.

>> Κατασκευή 400 χιλιομέτρων αυτοκινητοδρόμων.

>> Εγκατάσταση συστήματος φωτοεπισήμανσης με κάμερες ταχύτητας σε σχεδόν 3.000 χιλιόμετρα κύριων δρόμων.

>> Υποχρεωτική εγκατάσταση συστήματος εμπλοκής της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ (alcohol interlock) σε όλα τα σχολικά λεωφορεία, καθώς και σε άλλα λεωφορεία και σε ταξί που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μαθητών ή παιδιών γενικότερα. Η εγκατάσταση αυτών των συστημάτων επιβάλλεται και σε καταδικασθέντες παραβάτες, εναλλακτικά από την αφαίρεση της άδειας οδήγησης, στο πλαίσιο προγράμματος αποκατάστασης.

Η έκθεση, παραθέτει τις ακόλουθες εισηγήσεις του Συμβουλίου προς τα κράτη–μέλη:

>> Υιοθέτηση και εφαρμογή της προσέγγισης του «Ασφαλούς Συστήματος» («Safe System» approach) για την Οδική Ασφάλεια, με τη διαχείριση όλων των στοιχείων του συστήματος οδικών μεταφορών με ένα ολοκληρωμένο τρόπο και υιοθετώντας μια προσέγγιση κοινής συνολικής ευθύνης και λογοδοσίας, μεταξύ των σχεδιαστών του συστήματος και των χρηστών των δρόμων.

>> Υιοθέτηση σχεδίων οδικής ασφάλειας που θα περιλαμβάνουν εθνικούς στόχους για τη μείωση των οδικών θανάτων, αλλά και των σοβαρών τραυματισμών με βάση τη νοσοκομειακή κατηγοριοποίηση MAIS3+, παράλληλα με τους επιμέρους ποσοτικούς στόχους που βασίζονται στους Βασικούς Δείκτες Αποδοτικότητας.

>> Διάθεση επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης, που να επιτρέπει την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων και καθιέρωση διαδικασιών για χρηματοδότηση και παροχή κινήτρων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

>> Διενέργεια μιας ενδελεχούς ποιοτικής αξιολόγησης των υφισταμένων στρατηγικών οδικής ασφάλειας, για να αξιολογηθούν τα επίπεδα εφαρμογής τους, και συνεισφορά στη σχετική ανασκόπηση από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας (European Road Safety Observatory – ERSO).

>> Επιτάχυνση της συλλογής των στοιχείων για τους Βασικούς Δείκτες Αποδοτικότητας (Key Performance Indicators – KPIs) που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Οδικής Ασφάλειας 2021-2030.

>> Παροχή υποστήριξης προς τις πόλεις στις προσπάθειες τους για την ανάπτυξη Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και ενθάρρυνση της συμπερίληψης μέτρων και στόχων για την οδική ασφάλεια.

Προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

>> Να δημιουργηθεί μια νέα ευρωπαϊκή υπηρεσία για την υποστήριξη ασφαλών, ευφυών και βιώσιμων μεταφορών.

>> Δημιουργία της θέσης του «Επιτρόπου» Οδικής Ασφάλειας (Road Safety Envoy), που θα λογοδοτεί στον/στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόλις διοριστεί η νέα Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος της Κύπρου στο πρόγραμμα Road Safety ΡΙΝ, είναι ο Γιώργος Μορφάκης.

Πηγή: Philenews

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos