Η λογική Τατάρ: Δύο κράτη σε ομοσπονδία και free-pass για ΕΕ

Η λογική Τατάρ: Δύο κράτη σε ομοσπονδία και free-pass για ΕΕ

Ο Ερσίν Τατάρ έριξε και πάλι στο κανναβάτσο τη λογική. Θέλει δύο κράτη στο νησί, τα οποία να συμφωνήσουν σε μια ομοσπονδία, και το «κράτος» στο βορρά να καταστεί μέλος της ΕΕ. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων επανέλαβε μεν τη γνωστή του θέση περί λύση δύο κρατών αλλά αυτή φορά, μιλώντας στο κανάλι Ουλουσάλ, προχώρησε και

Ο Ερσίν Τατάρ έριξε και πάλι στο κανναβάτσο τη λογική. Θέλει δύο κράτη στο νησί, τα οποία να συμφωνήσουν σε μια ομοσπονδία, και το «κράτος» στο βορρά να καταστεί μέλος της ΕΕ.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων επανέλαβε μεν τη γνωστή του θέση περί λύση δύο κρατών αλλά αυτή φορά, μιλώντας στο κανάλι Ουλουσάλ, προχώρησε και ένα βήμα πάρα κάτω. Σύμφωνα με τη λογική Τατάρ αυτά τα «δύο κράτη» θα προχωρήσουν στη συνέχεια και θα συμφωνήσουν σε μια «ομοσπονδιακή δημοκρατία», κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στο «βορρά» να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν ολίγοις, ο Ερσίν Τατάρ θέλει να αναγνωριστεί το κατοχικό καθεστώς ως χωριστό «κράτος» το οποίο να είναι ισότιμο με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτά τα δύο κράτη, σύμφωνα με τη λογική Τατάρ, θα προχωρήσουν στη συνέχεια στη σύναψη μιας ομοσπονδίας (εδώ θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ομοσπονδία σημαίνει ένα ενιαίο κράτος). Και αφού θα είναι «ομοσπονδία» τα δύο κράτη, το «βόρειο» να ενταχθεί κι αυτό στην ΕΕ, όπως είναι το «νότιο».

Θέλει δηλαδή να εκμεταλλευθεί την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξασφαλίσει ένα εισιτήριο ελευθέρας εισόδου χωρίς καμιά υποχρέωση από τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε χαρακτηριστικά: «Πλέον αυτό που ονομάζουμε σήμερα νέα πολιτική είναι η πολιτική των δύο κρατών, αν είναι να υπάρξει συμφωνία, μπορεί να είναι συμφωνία με τη συνεργασία δύο κρατών, δηλαδή ο βορράς να είναι μέσα σε μια τέτοια ομοσπονδιακή δημοκρατία, που να είναι ανοιχτός να ζήσουν μειονότητες και όταν θα είναι εντός της ΕΕ – επειδή δεν θα υπάρχουν σύνορα – να γίνονται επενδύσεις σε ολόκληρο τον βορρά και εγκατάσταση των ανθρώπων».

Συνεχίζοντας, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε πως «η υπόθεσή μας λέει ότι αν θα υπάρξουν δύο κράτη και αυτά τα δύο ισότιμα κυρίαρχα κράτη κάνουν μια συμφωνία συνεργασίας, δηλαδή το κράτος μας θα είναι κυρίαρχο, το κράτος μας θα είναι τουρκικό. Θα έχει ανεξαρτησία, θα έχει ελευθερία, θα έχει σύνταγμα, θα έχει δημοκρατία».  Και αν είναι να υπάρξει συμφωνία, είπε, «αυτή η συμφωνία θα είναι σίγουρα μέρος αυτής της συμφωνίας. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό. Γιατί αν το κράτος είναι μέρος της συμφωνίας και αυτό το κράτος είναι κυρίαρχο…. Μπορεί να συνεχίσει και να αναπτύξει τη δική του ζωή στο βορρά όπως θέλει».

Είπε ακόμα ότι «φυσικά, μπορούν να γίνουν διαβουλεύσεις για ορισμένα θέματα, αυτό είναι φυσιολογικό σε ένα πολύ μικρό νησί. Έχουμε όμως μεγάλα συμφέροντα όχι μόνο στη γη αυτού του νησιού, αλλά και στις θάλασσες γύρω του, στη Γαλάζια Πατρίδα, στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας, στα χωρικά μας ύδατα, στην υφαλοκρηπίδα μας. Υπάρχει μια οικονομία σε αυτό, υπάρχει φυσικό αερίου και πετρέλαιο, αναφέρονται πολύ μεγάλοι πόροι. Ταυτόχρονα, τα λιμάνια έχουν εμπορικές και στρατιωτικές δυνατότητες. Όλα αυτά, σε όλες τους τις μορφές, έχουν φυσικά αυξήσει τη σημασία της Κύπρου διαχρονικά».

Ενώ όμως ο Ερσίν Τατάρ θέλει να εξασφαλίσει ένα free-pass για είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φροντίζει να της επιτίθεται γιατί υπήρξε αντίδραση κατά την πρόσφατη συμμετοχή του στη σύνοδο των Τουρκικών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν.  Πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι, «στην πραγματικότητα, η πρόθεσή τους είναι όλη η Κύπρος να γίνει ελληνικό νησί». Γιατί, υποστήριξε, «από την άλλη πλευρά, οι Ελληνοκύπριοι, που είναι γνωστοί δήθεν ως Κυπριακή Δημοκρατία, εμφανίζονται να εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί. Έχουν ακόμα την ίδια νοοτροπία με την οποία είπαν όχι στο Σχέδιο Ανάν. Εμείς είπαμε ναι για τη συμφιλίωση, αλλά δυστυχώς, το εμπάργκο και η απομόνωση συνεχίζονται εναντίον μας. Και δυσκολεύει η ζωή από οικονομική άποψη. Υπάρχουν κάθε είδους περιορισμοί. Δεν μπορούμε να συναντηθούμε με κανέναν».

Απάντηση από τη Λευκωσία

Οι δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ είναι οι ίδιες με αυτές που κάνει η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα για δύο κράτη, και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, δήλωσε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό και ερωτηθείς για τις τοποθετήσεις Τατάρ περί λύσης δύο κρατών και ένταξης “του βορρά”, κατά την έκφρασή του, στην ΕΕ, ο κ. Παπαδόπουλος υπέδειξε ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, υπάρχει πρόνοια και για τη λύση του Κυπριακού, «και αν ο κ. Τατάρ και η τουρκική πλευρά επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών και εξευρεθεί λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των συζητήσεων που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, με τη συνεισφορά της ΕΕ, η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα απολαμβάνει όλα τα οφέλη της ΕΕ».

Πηγή: Philenews

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos