Έτοιμα να συγκρουστούν με την κυβέρνηση είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία δεν είδαν με θετικό μάτι την απόφαση για διάθεση κρατικής γης σε ακαδημαϊκά ιδρύματα για ίδρυση και λειτουργία τους στην Κύπρο. Αν και πριν από μερικές εβδομάδες που και πάλι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την παραχώρηση του δικαιώματος σε ξένα πανεπιστήμια να ιδρύουν και να
Έτοιμα να συγκρουστούν με την κυβέρνηση είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία δεν είδαν με θετικό μάτι την απόφαση για διάθεση κρατικής γης σε ακαδημαϊκά ιδρύματα για ίδρυση και λειτουργία τους στην Κύπρο. Αν και πριν από μερικές εβδομάδες που και πάλι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την παραχώρηση του δικαιώματος σε ξένα πανεπιστήμια να ιδρύουν και να λειτουργούν παραρτήματά τους στη χώρα μας, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν τοποθετήθηκαν αρνητικά, τονίζοντας μάλιστα σε σχετικό ρεπορτάζ στον «Φ» πως δεν τους φοβίζει ο ανταγωνισμός, παρά μόνο να διασφαλίζεται η ποιότητα της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης του τόπου, τώρα φαίνεται πως η νέα απόφαση είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Ο «Φ» επικοινώνησε με κύκλους της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναφορικά με το πώς βλέπουν τη νέα απόφαση του Υπουργικού και η αντίδραση ήταν έντονη. Όπως μας αναφέρθηκε, δεν θα διστάσουν να συγκρουστούν μετωπικά πλέον με την κυβέρνηση, καθώς διαβλέπουν ότι αυτό που επιχειρείται είναι αθέμιτος ανταγωνισμός και αποφάσεις χωρίς σχεδιασμό. Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για ανάπτυξη χωρίς ουσία και ποιότητα, η οποία θα οδηγήσει στη σαλαμοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του τόπου.
Στην επισήμανσή μας ότι στην απόφαση του Υπουργικού γίνεται αναφορά και σε «τοπικά πανεπιστήμια» και όχι μόνο σε ξένα, για να αιτηθούν της παραχώρησης κρατικής γης, επομένως και αυτά θα μπορούν ενδεχομένως να αποταθούν στις κρατικές Υπηρεσίες, μας απάντησαν ότι είναι βέβαιοι πως αυτό θα χρησιμοποιήσουν οι αρμόδιοι σαν πρόσχημα για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις, ωστόσο, κάτι τέτοιο θα ήταν… δώρον άδωρον. Και ο λόγος, όπως εξήγησαν, διότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν κάνει ήδη αρκετές επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, τόσο σε εκτάσεις, όσο και σε υποδομές, χωρίς να λάβουν καμία κρατική ενίσχυση.
Πάντως, αν και το θέμα αυτό βρίσκεται στην αρχή του, καθώς μόλις χθες γνωστοποιήθηκε η απόφαση από το υπουργείο Εσωτερικών και αναμένεται να οδηγηθεί κι ενώπιον της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση αφού αφορά τροποποίηση σχετικών Κανονισμών, ήδη έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και αναστάτωση σε πανεπιστήμια. Και πέραν από τα ιδιωτικά ιδρύματα, φαίνεται να προκαλεί προβληματισμό και στα δημόσια. Ενδεικτική και ανάρτηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσου Χριστοφίδη, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπου γράφει χαρακτηριστικά για την απόφαση του Υπουργικού: «Μένω άφωνος»!
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ακόμη εντός των ημερών αναμένεται καλύτερος συντονισμός μεταξύ ιδιωτικών πανεπιστημίων με στόχο να προβούν από κοινού σε διαβήματα προς τα αρμόδια υπουργεία και Υπηρεσίες. Ήδη, χθες με το που γνωστοποιήθηκε η απόφαση, τα τηλέφωνα πήραν φωτιά και όπως μας έχει μεταφερθεί από την πρώτη στιγμή αρμόδιοι των ιδρυμάτων βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους.
Οφέλη και στον τομέα της οικονομίας βλέπει η κυβέρνηση
Πέραν της αντίδρασης των πανεπιστημίων για το θέμα, ας δούμε πώς αυτό προέκυψε και τι ακριβώς αφορά η απόφαση: Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών όπως διατίθεται κρατική γη ούτως ώστε τοπικά και ξένα πανεπιστήμια να έχουν τη δυνατότητα να ιδρύονται, να λειτουργούν και να αναπτύσσονται στην Κύπρο.
Το σκεπτικό της εν λόγω απόφασης έγκειται στο γεγονός ότι η εκπαίδευση αποτελεί ένα αναπτυσσόμενο πυλώνα προσέλκυσης επιχειρηματικής δραστηριότητας και επενδύσεων, ο οποίος συνεισφέρει στην εθνική οικονομία, με το υπουργείο Εσωτερικών να τροποποιεί τους σχετικούς Κανονισμούς ούτως ώστε να αξιοποιηθεί το ενδιαφέρον τόσο τοπικών, όσο και ξένων πανεπιστημίων να επεκταθούν στη χώρα μας. Η απόφαση αυτή, η οποία προς το παρόν έχει ληφθεί σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς, σύντομα, αναμένεται να οδηγηθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση, συνδέεται με την πρόσφατη απόφαση και πάλι του Υπουργικού για την παραχώρηση του δικαιώματος σε ξένα πανεπιστήμια να ιδρύουν και να λειτουργούν παραρτήματά τους στην Κύπρο. Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από τη μελέτη αντικτύπου, στην οποία αναφέρεται πως «θα αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες για ανάπτυξη στους τομείς της Εκπαίδευσης από τοπικά αλλά και ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα που εκφράζουν ενδιαφέρον για επέκταση τους στην Κύπρο».
Πάντως, από την τροποποίηση των σχετικών Κανονισμών προκύπτει η ακόλουθη προσθήκη: «Το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να εκμισθώνει ή να χορηγεί άδεια χρήσεως για την ίδρυση και λειτουργία πανεπιστημίου, ως ο όρος αυτός ορίζεται στον περί Ιδιωτικών Πανεπιστημίων Νόμο του 2005, ως εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται, ή πανεπιστημίου που ιδρύεται και λειτουργεί στη Δημοκρατία δυνάμει νόμου, εφόσον κρίνει τούτο σκόπιμο, υπό οποιουσδήποτε όρους ήθελε αποφασίσει, αφού εξετάσει σωρευτικά τους εξής παράγοντες:
>> Το μέγεθος της προτεινόμενης ανάπτυξης.
>> Κατά πόσο η ακίνητη ιδιοκτησία είναι κατάλληλη για το σκοπό αυτό.
>> Τη συνεισφορά της προτεινόμενης ανάπτυξης στην οικονομία του τόπου.
>> Τη βιωσιμότητα της προτεινόμενης ανάπτυξης.
>> Την οικονομική δυνατότητα υλοποίησης της προτεινόμενης. ανάπτυξης για την οποία ζητείται η εκμίσθωση ή άδεια χρήσεως ακίνητης ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας.
>> Τις απόψεις των καθ’ ύλην αρμόδιων Τμημάτων και Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Σημειώνεται, επίσης, ότι «η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα ανακαλείται σε περίπτωση που ο αιτητής δεν εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια ή άδειες λειτουργίας πανεπιστημίου, δυνάμει της ισχύουσας νομοθεσίας, και προσκομίσει αντίγραφο της εν λόγω άδειας ή αδειών, στο υπουργείο Εσωτερικών εντός δύο ετών από την ημερομηνία λήψης της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου».
Όπως σημειώνει το υπουργείο Εσωτερικών, η τροποποίηση των Κανονισμών κρίθηκε απαραίτητη, δεδομένου και του αυξημένου ενδιαφέροντος από τοπικά και ξένα ακαδημαϊκά ιδρύματα για ανάπτυξη νέων και επέκταση υφιστάμενων πανεπιστημιακών υποδομών στην Κύπρο. Επισημαίνεται ακόμη πως «η διάθεση κρατικής γης για την ίδρυση, την επέκταση και τη λειτουργία πανεπιστημίων, πολλαπλασιάζει τις επιλογές και δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για τους Κύπριους και τους ξένους φοιτητές, αναβαθμίζοντας τη θέση της Κύπρου στο χάρτη της εκπαίδευσης».
Αύξηση φοιτητών
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έρευνα αντικτύπου –την οποία εκπόνησε το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας– προκύπτουν ενδιαφέροντα σημεία, μεταξύ των οποίων, ότι από το «πείραγμα» των Κανονισμών δεν θα προκύψει οικονομική επιβάρυνση. Επίσης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η εξέλιξη αυτή θα συνεισφέρει στην αύξηση ξένων φοιτητών στην Κύπρο αλλά και σε αυξημένες ευκαιρίες σε Κύπριους φοιτητές.
Όσον αφορά στο πότε θα συζητηθεί το θέμα στη Βουλή ούτως ώστε να πάρει τον δρόμο για την Ολομέλεια του Σώματος, ουδείς γνωρίζει καθώς πριν από μερικές μέρες όταν επιχειρήθηκε να συζητηθεί το θέμα των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, αυτό παραπέμφθηκε για τον Σεπτέμβριο.
Πηγή: Philenews
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *