Η προχθεσινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ δεν έχει κάτι περισσότερο να προσθέσει στον προβληματισμό που ήδη υπήρχε στο κόμμα της Αριστεράς για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Η συζήτηση ήταν κυρίως πολιτική. Κοινή διαπίστωση, η ανάγκη για αλλαγές. Αυτό το οποίο προκύπτει επίσης ως συμπέρασμα είναι ότι η ηγεσία του κόμματος θέλει να συνεχίσει στην γραμμή
Η προχθεσινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ δεν έχει κάτι περισσότερο να προσθέσει στον προβληματισμό που ήδη υπήρχε στο κόμμα της Αριστεράς για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Η συζήτηση ήταν κυρίως πολιτική. Κοινή διαπίστωση, η ανάγκη για αλλαγές. Αυτό το οποίο προκύπτει επίσης ως συμπέρασμα είναι ότι η ηγεσία του κόμματος θέλει να συνεχίσει στην γραμμή εξωστρέφειας του ΑΚΕΛ πάνω στην οποία ήδη κινείται με την προσπάθεια σύστασης της κοινωνικής συμμαχίας.
Κάτι το οποίο σημειώθηκε και υπογραμμίστηκε και κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής είναι πώς στην κάλπη των τοπικών εκλογών, το κόμμα αύξησε τα ποσοστά του, σε ο,τι αφορά τα ψηφοδέλτια των δημοτικών συμβούλων, ενώ κατέγραψε σημαντικές νίκες σε ο,τι αφορά εκλογές δημάρχων και αντιδημάρχων.
«Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ εκτίμησε θετικά τα βήματα που έγιναν με την Κοινωνική Συμμαχία που αποτυπώνονται, ανάμεσα σε άλλα, στο γεγονός ότι το 30% των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων και σχολικών εφόρων με τα ψηφοδέλτιά μας, ανήκουν σε αυτήν», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου.
Το ΑΚΕΛ κατάφερε επίσης να ανατρέψει το σκηνικό απομόνωσης και να συνάψει συνεργασία τόσο με το ΔΗΚΟ όσο και με την ΕΔΕΚ σε αρκετές περιοχές.
Αυτό, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τροχιοδειχτικό για συνέχιση του ανοίγματος προς την κοινωνία. Άλλωστε, ένα από τα σημεία αναφοράς του προβληματισμού που εκφράστηκε και στην Κεντρική Επιτροπή αλλά και προηγουμένως σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου, είναι η ανάγκη βελτίωσης και εκσυγχρονισμού της επικοινωνίας του κόμματος. Σημείο αναφοράς στο ΑΚΕΛ είναι ότι το μήνυμα του δεν φτάνει προς την κοινωνία.
Οι πολιτικές δράσεις δηλαδή του κόμματος που θέλει να προτάξει για να φτάσουν στους πολίτες αλλά ταυτόχρονα και για να αποτρέπει διαστρέβλωση θέσεων του που δημιουργούν λάθος εντυπώσεις προς την κοινωνία.
Το ζήτημα της επικοινωνίας του κόμματος αναφέρεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το τέλος της συνεδρίας της η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ.
«Το ΑΚΕΛ αντιλαμβάνεται ότι είναι δική του ευθύνη να αλλάξει αυτή την αντίληψη και αυτό θα γίνει με τη δουλειά, τις θέσεις και τη δράση του. Επιπρόσθετα, μία από τις βασικές διαπιστώσεις είναι το γεγονός ότι με τις υφιστάμενες οργανωτικές δομές, μέσα επικοινωνίας και μορφές δουλειάς του Κόμματος τα μηνύματά μας δεν φτάνουν σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας και ιδιαίτερα σε μια σημαντική μερίδα της νέας γενιάς. Αυτά αποτελούν κεντρικά προβλήματα στα οποία το ΑΚΕΛ είναι αποφασισμένο να δώσει τολμηρές και δραστικές λύσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής.
Το δεύτερο σημείο αναφοράς είναι η ανάγκη για εκσυγχρονισμό των οργανωτικών δομών του κόμματο, δηλαδή του τρόπου λειτουργίας του καθώς κρίνεται πλέον ότι δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός με τα νέα δεδομένα της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζονται αλλαγές που θα έχουν να κάνουν με το επαγγελματικό προσωπικό του κόμματος, ούτως ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό στις δράσεις του.
Τα δύο αυτά κεφάλαια θα απασχολήσουν σε νέες συνεδρίες κατά τις οποίες θα κατατεθούν συγκεκριμένες εισηγήσεις και θα ληφθούν αποφάσεις.
«Καθολική βούληση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ είναι η αποφασιστικότητα να διορθώσουμε λάθη και αδυναμίες, ν’ ανατρέψουμε στερεότυπα για το Κόμμα, να κτίσουμε πάνω στα θετικά της δράσης μας, να υπερασπιστούμε τις αρχές, τις αξίες και τις διεκδικήσεις της Αριστεράς μέσα σ’ ένα ομολογουμένως αντίξοο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον, να ανοιχτούμε με τόλμη στον σύγχρονο κόσμο της εργασίας και στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπή.
Σημείο αναφοράς ήταν επίσης και οι μεγάλες προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για τον αριθμό των Τουρκοκυπρίων που θα έρχονταν στις ελεύθερες περιοχές για να ψηφίσουν και τελικά διαψεύστηκαν.
Από την συζήτηση ασφαλώς δεν έλειψε και ο προβληματισμός για το φαινόμενο Φειδίας και την οριζόντια απαξίωση των κομμάτων από την κοινωνία, όπως επίσης και για την διαρκώς ανοδική τάση της ακροδεξιάς. «Από την άλλη, η εμπεδωμένη μέσα στην κοινωνία αντίληψη απαξίωσης όλων των κομμάτων και της πολιτικής είναι το βασικό πρόβλημα που έχουμε ενώπιον μας. Είναι λανθασμένη και ατελέσφορη η επίρριψη ευθύνης στην κοινωνία και τους πολίτες για την στάση και τις επιλογές τους», σημειώνεται.
Είναι επίσης χαρακτηριστική η διάθεση για αυτοκριτική όπως καταγράφεται και μέσα από την ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής η οποία ξεκινά με την παροχή της εκλογικής αποτυχίας στις ευρωεκλογές.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί από Σεπτέμβριο στις κομματικές ομάδες βάσης. «Ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί ανάμεσα στα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΑΚΕΛ αλλά και με τον κόσμο της Κοινωνικής Συμμαχίας. Το ΑΚΕΛ όχι μόνο δεν αποφεύγει αλλά επιδιώκει την αυτοκριτική, ν’ ακούει απόψεις και εισηγήσεις ευρύτερα από την κοινωνία αλλά ιδιαίτερα από τον κόσμο της Αριστεράς», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Πηγή: Philenews
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *