Την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αναμένουν οι δύο ηγέτες στην Κύπρο, προκειμένου να τους ενημερώσει για το επόμενο του βήμα. Η πρόσκληση δεν αποκλείεται να σταλεί πριν το Σεπτέμβρη. Πρόθεση του Αντόνιο Γκουτέρες, εντός του φθινοπώρου το Κυπριακό να μπει στα βαθιά. Αυτό που αμφότερες οι πλευρές γνωρίζουν σήμερα είναι πως ο
Την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αναμένουν οι δύο ηγέτες στην Κύπρο, προκειμένου να τους ενημερώσει για το επόμενο του βήμα. Η πρόσκληση δεν αποκλείεται να σταλεί πριν το Σεπτέμβρη. Πρόθεση του Αντόνιο Γκουτέρες, εντός του φθινοπώρου το Κυπριακό να μπει στα βαθιά.
Αυτό που αμφότερες οι πλευρές γνωρίζουν σήμερα είναι πως ο Γενικός Γραμματέας αφού μελετήσει την έκθεση της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα καλέσει τους δύο ηγέτες για να τους ενημερώσει για το ποιο θα είναι το επόμενο του βήμα. Δεν αποκλείεται η πρόκληση για συνάντηση με Νίκο Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ να έρθει πριν από το Σεπτέμβριο, μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε ο ίδιος θα αισθάνεται έτοιμος για να κάνει κινήσεις στο Κυπριακό.
Ο ΓΓ ΟΗΕ αναμένεται ότι θα κινηθεί σε δύο στάδια: Πρώτον, να καλέσει τους δύο ηγέτες για να τους ανακοινώσει τις προθέσεις τους κλείνοντας παράλληλα ραντεβού για τη Νέα Υόρκη καταδεικνύοντας παράλληλα το τι αναμένει από Χριστοδουλίδη και Τατάρ. Δεύτερον, αφού ξεκαθαρίσει με τους δύο ηγέτες τα επόμενα βήματά, πρόθεσή του είναι να μπει στα βαθιά με συζητήσεις επί της ουσίας.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα υπάρξει ουσιαστική προσπάθεια προς επίτευξη του στόχους για τερματισμό της κατοχής και της επανένωσης. Εμφανίστηκε επίσης έτοιμος για να συναντήσει τον ΓΓ ΟΗΕ και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, εξέφρασε την ετοιμότητα της ε/κ πλευ8ράς «να συμβάλουμε ακόμα περισσότερο θετικά σ’ αυτή την προσπάθεια για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».
Η τουρκική πλευρά δεν εκφράστηκε και ιδιαίτερα για την κατάθεση της έκθεσης Ολγκίν στο Κυπριακό. Ο Ερσίν Τατάρ συνεχίζει την τακτική του σπασμένου γραμμόφωνου επαναλαμβάνοντας τις ίδιες απαιτήσεις για να προσέλθει σε διάλογο. Περισσότερο οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς αναμένεται να διαφανούν κατά την παράνομη επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα το ερχόμενο Σάββατο. Μέσα από τα πανηγύρια για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής ο Ερντογάν αναμένεται να δώσει ένα στίγμα των επόμενων κινήσεων στο Κυπριακό.
Επισημάνσεις ΥΠΕΞ για εκθέσεις ΓΓ
Στο μεταξύ, θετικά αποτιμά το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών την προσήλωση του Γενικού Γραμματέα, αναφορικά με τις Εκθέσεις του για τις Καλές Υπηρεσίες του και την Ειρηνευτική Δύναμη, στην ανάγκη για επίτευξη προόδου για έναρξη μιας ουσιαστικής και στοχευμένης διαπραγματευτικής διαδικασίας με στόχο τη διευθέτηση του Κυπριακού, κάνοντας λόγο και για πολιτική ίσων αποστάσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση αναφορικά με τις Εκθέσεις του ΓΓ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις Καλές Υπηρεσίες του και την Ειρηνευτική Δύναμη (UNFICYP), το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι «συγκρατείται συναφώς, η διαπίστωση του Γενικού Γραμματέα ότι παρά τη σημασία των Τεχνικών Επιτροπών και τη θετική επίδραση των ΜΟΕ, μόνο η επίτευξη ουσιαστικής προόδου προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με στόχο μια αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση μπορεί να αποτελέσει διαβεβαίωση για τους Κυπρίους και τη διεθνή κοινότητα, για ένα κοινό και ειρηνικό μέλλον στην Κύπρο».
Προστίθεται ότι σημαντική είναι η αναφορά ότι, στο πλαίσιο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας συνεχίζει να καθοδηγείται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία καθορίζουν τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Ως προς την κατάσταση στη νεκρή ζώνη, συνεχίζει η ανακοίνωση, οι εκθέσεις σημειώνουν τις παραβιάσεις των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων. Ειδικότερα, επισημαίνεται σειρά παραβιάσεων στην Πύλα, στην περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, στα Στροβίλια και στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας.
Σημειώνεται ότι παρά ταύτα, η πάγια προσέγγιση για τήρηση ίσων αποστάσεων και επίρριψη ίσων ευθυνών στις δύο πλευρές, οδηγεί σε αρκετές περιπτώσεις «στη μη αντικειμενική καταγραφή της κατάστασης επί του εδάφους και οπωσδήποτε αποτυγχάνει να δώσει την εικόνα της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και παραβίασης, από το 1974, της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Προστίθεται ότι «ομοίως οι αναφορές στα ανθρωπιστικά θέματα, όπως οι συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων και το ζήτημα των αγνοούμενων, παραμένουν δυστυχώς, υποτονικές, υποβαθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την πραγματική κατάσταση και τις ευθύνες της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης».
Χριστοδουλίδης: Βοηθά η ελληνοτουρκική προσέγγιση
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» των Αθηνών, τονισε πως η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθάει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε, παράλληλα, ότι το «κλειδί» είναι η επανέναρξη του διαλόγου και υπογραμμίζει ότι αν αυτό συμβεί «μπορούμε να επιτύχουμε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους». Αναφορικά με τα επόμενα βήματα ο κ. Χριστοδουλίδης δηλώνει πεπεισμένος ότι «με μια νέα προσέγγιση και μεγαλύτερη έμφαση στη γεωπολιτική διάσταση του Κυπριακού» μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.
Πηγή: Philenews
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *