Η κατασκευή της ναυτικής βάσης στο Μαρί μπαίνει ως προτεραιότητα για την Κύπρο και την Ελλάδα. Οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών συμφωνούν ότι η βάση θα αναδείξει το ρόλο που θέλουν να παίξουν στην περιοχή τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, βρέθηκε στην Κύπρο μια σημαδιακή
Η κατασκευή της ναυτικής βάσης στο Μαρί μπαίνει ως προτεραιότητα για την Κύπρο και την Ελλάδα. Οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών συμφωνούν ότι η βάση θα αναδείξει το ρόλο που θέλουν να παίξουν στην περιοχή τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, βρέθηκε στην Κύπρο μια σημαδιακή ημέρα για το νησί, 50 χρόνια μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974. Επέλεξε όχι τυχαία τη συγκεκριμένη ημέρα για να αναδείξει το γεγονός ότι 50 χρόνια μετά η δημοκρατική κυβέρνηση της Ελλάδας συνεργάζεται και στηρίζει τις αμυντικές προσπάθειες της Κύπρου. Η προσωπικότητα του Νίκου Δένδια συμβάλει στην καλή συνεργασία αλλά και στη λήψη αποφάσεων.
Κατά τις συνομιλίες του στο Υπουργείο Άμυνας, Πάλμας και Δένδιας, συμφώνησαν πως πέραν των δηλώσεων ότι οι δύο χώρες έχουν ρόλο και λόγο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αυτό θα πρέπει να αποδεικνύεται και εμπράκτως με συγκεκριμένο τρόπο και μέσα από έργα. Ένα τέτοιο έργο που θα μπορεί να αναδείξει το ρόλο των δύο χωρών είναι και η ναυτική βάση στο Μαρί.
Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας τόνισε την κοινή δέσμευση Κύπρου και Ελλάδας για καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι οι δυο χώρες εργάζονται, ως πυλώνες σταθερότητας, για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή και συνεισφέρουν στην προσπάθεια διασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και προστασίας των ευρωπαϊκών οικονομιών, προσθέτοντας επίσης ότι η επιχείρηση Αμάλθεια καταδεικνύει τον πρωτεύοντα ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΚΔ στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.
Είπε επίσης πως από κοινού με τον κ. Πάλμα υπογράμμισαν την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης των διμερών αμυντικών σχέσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και εντός άλλων σχημάτων, τριμερών, πολυμερών, όπου οι δύο χώρες συμμετέχουν, και συμμερίστηκαν την άποψη ότι η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει έναν ισχυρό αμυντικό βραχίονα ικανό να υπερασπίσει καταρχήν τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και ό,τι εκφράζει αυτός ο χώρος, τη δημοκρατία, την ελευθερία, το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Προσέθεσε πως υπογράμμισαν επιπλέον την ανάγκη δημιουργίας ενός βραχίονα με ένα ενιαίο αμυντικό οικοσύστημα που να υποστηρίζει αυτό το βραχίονα. «Θέλω να πω ότι το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας με λίγους μόνο μήνες ζωής έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας. Το οικοσύστημα αυτό είναι ανοικτό σε φίλες χώρες και βέβαια πιο ανοιχτό από οποιαδήποτε άλλη περίπτωση στην Κυπριακή Δημοκρατία», συμπλήρωσε σχετικά.
Σ’ ότι αφορά τη διμερή αμυντική συνεργασία, Ελλάδα και Κύπρος επεξεργάζονται σειρά προγραμμάτων. Παράλληλα συμφωνούν ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη έκταση η πραγματοποίηση τακτικών ασκήσεων ανάμεσα στις δύο ένοπλες δυνάμεις. Περαιτέρω το θέμα της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών θα απασχολήσει την δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2024.
Μετά τις συνομιλίες στο κυπριακό ΥΠΑΜ, ο Νίκος Δένδιας συνοδευόμενος από τον Βασίλη Πάλμα ανέβηκε στο Προεδρικό όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στάθηκε στη διάσταση και την ιδιαιτερότητα της «πολύ εύστοχης», όπως τη χαρακτήρισε, παρουσίας, σήμερα ανήμερα του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 , του κ. Δένδια στην Κύπρο, μιας παρουσίας που στέλνει, όπως ανέφερε, και πολύ συγκεκριμένα μηνύματα για τον σαφή διαχωρισμό των ευθυνών της Χούντας των Αθηνών.
Ο ΠτΔ τόνισε ότι οι ελληνικές Κυβερνήσεις έκτοτε είναι πάντα δίπλα στον κυπριακό Ελληνισμό στην προσπάθεια που ένα και μοναδικό στόχο έχει την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας, υποδεικνύοντας πως σε αυτή την προσπάθεια τόσο η σημερινή ελληνική Κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο κ. Δένδιας προσωπικά, στέκονται δίπλα στην Κύπρο, όχι απλά μέσα από ωραίες δηλώσεις αλλά μέσα από ουσιαστικές ενέργειες.
Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας είπε στον ΠτΔ πως προφανώς δεν επελέγη η 15η Ιουλίου τυχαία και πως ο ίδιος αντιλαμβάνεται απόλυτα τον συμβολισμό και επανέλαβε όπως και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου νωρίτερα με τον Κύπριο ομόλογό του, πως η επέτειος του χουντικού πραξικοπήματος είχε «τραγικές συνέπειες».
«Απ’ εκεί και πέρα ο Ελληνισμός έχει ακολουθήσει μια διαφορετική τροχιά, οι σχέσεις μας είναι αυτές που πρέπει να είναι, με εγκαρδιότητα, με αγάπη και με ενδιαφέρον για την επίλυση του μεγάλου εθνικού θέματος» τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα και την ευχή προς τον ΠτΔ να αξιωθεί επί της Προεδρίας του «να ξεφύγουμε από αυτά τα 50 χρόνια κατοχής και διχασμού».
Πηγή: Philenews
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *