Τομή στις καισαρικές με κίνητρα στους γυναικολόγους για να τις περιορίσουν

Τομή στις καισαρικές με κίνητρα στους γυναικολόγους για να τις περιορίσουν

Οι καισαρικές καλά κρατούν στην Κύπρο και τα ποσοστά καισαρικών έναντι του φυσιολογικού τοκετού, όπως προκύπτει από τα δεδομένα του λογισμικού του ΓεΣΥ, έχουν ξεφύγει. Το υπουργείο Υγείας ετοίμασε εθνική στρατηγική και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ετοίμασε σχέδιο οικονομικών κινήτρων και αντικινήτρων με επιβράβευση ή πέναλτι για τους γυναικολόγους. Το σχέδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό συζήτηση με

Οι καισαρικές καλά κρατούν στην Κύπρο και τα ποσοστά καισαρικών έναντι του φυσιολογικού τοκετού, όπως προκύπτει από τα δεδομένα του λογισμικού του ΓεΣΥ, έχουν ξεφύγει. Το υπουργείο Υγείας ετοίμασε εθνική στρατηγική και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ετοίμασε σχέδιο οικονομικών κινήτρων και αντικινήτρων με επιβράβευση ή πέναλτι για τους γυναικολόγους.

Το σχέδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό συζήτηση με τους γιατρούς και, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι όσοι γιατροί συγκρατούν τον αριθμό των μη επιπλεγμένων καισαρικών τομών που διενεργούν σε συγκεκριμένα επίπεδα θα βλέπουν αύξηση στις αποζημιώσεις τους μέχρι και κατά 15%, ως επιβράβευση. Αντίθετα, όσοι ξεπερνούν τα όρια που έχουν καθοριστεί, θα βλέπουν μείωση στις απολαβές τους με τη μείωση να φθάνει μέχρι και το 35% στις ακραίες περιπτώσεις.

Κατά διαστήματα, όλοι οι αρμόδιοι φορείς, μεταξύ αυτών και γυναικολόγοι, ζητούν την προώθηση του φυσιολογικού τοκετού ενώ το θέμα συζητήθηκε αρκετές φορές την τελευταία δεκαετία τόσο δημόσια όσο και στη Βουλή. Παρά τις συζητήσεις, όμως, τα δεδομένα δεν φαίνεται να έχουν διαφοροποιηθεί τα την προηγούμενη τριετία.

Συγκεκριμένα και με βάση τα στοιχεία της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του υπουργείου Υγείας, το ποσοστό καισαρικών στην Κύπρο το 2021 έφτασε στο 59%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ βρισκόταν κάτω από το 30%. Το 2022, οι συνολικές γεννήσεις στην Κύπρο ήταν 10.373 και το 60% είχε γίνει με καισαρική τομή, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ενώ το 2023, σύμφωνα με το λογισμικό του ΓεΣΥ το ποσοστό των τοκετών που πραγματοποιήθηκε με καισαρική τομή είχε φθάσει το 62,31%, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ΕΕ εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω του 30%. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχε παρουσιάσει το υπουργείο Υγείας στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας τον Οκτώβριο του 2022, όταν το θέμα είχε συζητηθεί εκτενώς, κατά το 2021, από την ανάλυση των δεδομένων είχε προκύψει ότι μόνο το 15%-17% ήταν επεμβάσεις που διενεργήθηκαν για τη διάσωση μητέρας και παιδιού. Το 40% ήταν προγραμματισμένες και για το 38% του συνόλου των καισαρικών τομών καταγράφηκε ότι ήταν επιλογή της ίδιας της μητέρας. Τη σημαντική αύξηση του ποσοστού των γυναικών οι οποίες ζητούν από μόνες τους την καισαρική τομή, έχουν τονίσει αρκετές φορές σε σχετικές τους τοποθετήσεις και οι γυναικολόγοι της Κύπρου, οι οποίοι, βεβαίως, υπογραμμίζουν παράλληλα τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού.

Παραθέτοντας τα στοιχεία που ανέλυσε μέσω του λογισμικού του ΓεΣΥ, ο ΟΑΥ παρουσίασε τον σχεδιασμό του στους γιατρούς επικαλούμενος και τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από την στρατηγική που ετοιμάστηκε από το υπουργείο Υγείας.

«Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έχει ολοκληρώσει εθνική στρατηγική για την προώθηση του φυσιολογικού τοκετού και τη μείωση της προωρότητας. Στην εν λόγω στρατηγική γίνεται αναφορά σε αριθμό δράσεων κάποιες εκ των οποίων έχουν ανατεθεί στον ΟΑΥ προς αξιολόγηση και εφαρμογή. Μια εκ των δράσεων αφορά την απόδοση κινήτρων προς διενέργεια φυσιολογικών τοκετών», αναφέρει σε σχετικό του έγγραφο ΟΑΥ και αναλύει τα κίνητρα αλλά και τα αντικίνητρα που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του.

Συγκεκριμένα: «Ο ΟΑΥ σε μηνιαία βάση θα παρακολουθεί τα ποσοστά διενέργειας μη επιπλεγμένων καισαρικών έναντι του συνόλου των τοκετών ανά γιατρό, ανά νοσηλευτήριο. Κάθε μήνα ο γιατρός και το νοσηλευτήριο θα λαμβάνουν αθροιστική κατάσταση του εν λόγω ποσοστού. Στο τέλος κάθε έτους ο Οργανισμός θα αποδίδει κίνητρα ή αντικίνητρα στα νοσηλευτήρια (τα οποία και καταβάλλουν την αποζημίωση στους γιατρούς, η οποία στην περίπτωση αυτή θα περιλαμβάνει είτε την επιβράβευση είτε το πέναλτι).

Κίνητρα/ Επιβράβευση:

  • Γιατρός που καταγράφει ποσοστό μη επιπλεγμένων καισαρικών μικρότερο από 30% στο σύνολο των τοκετών που θα διενεργεί, θα λαμβάνει επιβράβευση 15% επί του συνολικού εισοδήματος όλων των τοκετών που διενήργησε στο εν λόγω νοσηλευτήριο (αν κάποιος γιατρός συνεργάζεται με περισσότερα από ένα νοσηλευτήρια, η επιβράβευση θα δίνεται αθροιστικά).
  • Γιατρός που διενεργεί 30%-40% μη επιπλεγμένων καισαρικών έναντι του συνόλου των τοκετών που πραγματοποίησε, θα λαμβάνει επιβράβευση 5% επί του συνολικού εισοδήματος όλων των τοκετών που διενήργησε.

Αντικίνητρα/εκπτώσεις στην αποζημίωση:

  • Γιατρός που θα ξεπερνά το 40% θα έχει έκπτωση στο μισό εισόδημα των μη επιπλεγμένων καισαρικών που διενήργησε.
  • Εάν το ποσοστό των μη επιπλεγμένων καισαρικών κυμανθεί μεταξύ 60-70%, τότε η μείωση στο μισό εισόδημα θα φθάνει το 10% και για ποσοστά μεγαλύτερα, δηλαδή 70-80% η μείωση θα φθάνει το 15% και θα ανεβαίνει μέχρι και το 35% στην περίπτωση που το ποσοστό είναι πέραν του 90%.

Και στην περίπτωση των μειώσεων στις αποζημίωσης, θα λαμβάνεται υπόψη αθροιστικά το σύνολο των τοκετών που διενήργησε ο γιατρός ανά νοσηλευτήριο.

Πηγή: Philenews

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos