Με το σταγονόμετρο τα ενέσιμα φάρμακα για τον διαβήτη – Εντοπίζονται σπατάλες εντός ΓεΣΥ

Με το σταγονόμετρο τα ενέσιμα φάρμακα για τον διαβήτη – Εντοπίζονται σπατάλες εντός ΓεΣΥ

Με την ψυχή στο στόμα ασθενείς, γιατροί και εθνικές Αρχές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο παροξυσμός που επικρατεί τα τελευταία δύο χρόνια με τη χρήση ενέσιμων φαρμάκων για τον διαβήτη για αισθητικούς σκοπούς και απώλεια βάρους, καλά κρατεί και τα αποθέματα των φαρμάκων αυτών ολοένα και λιγοστεύουν. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε πρόσφατα νέα ανακοίνωση

Με την ψυχή στο στόμα ασθενείς, γιατροί και εθνικές Αρχές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο παροξυσμός που επικρατεί τα τελευταία δύο χρόνια με τη χρήση ενέσιμων φαρμάκων για τον διαβήτη για αισθητικούς σκοπούς και απώλεια βάρους, καλά κρατεί και τα αποθέματα των φαρμάκων αυτών ολοένα και λιγοστεύουν.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε πρόσφατα νέα ανακοίνωση τονίζοντας ότι τα ενέσιμα αυτά φάρμακα (Ozempic, Saxenda, Trulicity, Victoza, Bydureon, Byetta, Lyxumia, Wegovy, Rybelsus και Mounjaro) προορίζονται μόνο για τους πραγματικά ασθενείς. Άτομα με διαβήτη δηλαδή ή με παθολογική παχυσαρκία η οποία οδηγεί σε προβλήματα υγείας ή άτομα που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η αυξημένη χρήση τους για καθαρά αισθητικούς λόγους έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη εγκληματικών δραστηριοτήτων μέσω του διαδικτύου.

Την ίδια ώρα, στην Κύπρο, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος, επίσης, καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να κρατήσει τα αποθέματα των φαρμάκων αυτών σε ικανοποιητικά επίπεδα, μεταξύ άλλων, εντόπισε και σπατάλες σε συγκεκριμένο σκεύασμα το οποίο είναι ίσως και το μοναδικό που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των νέων ασθενών που κρίνεται από τους γιατρούς τους ότι πρέπει να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Στα καλά νέα, ο ΟΑΥ ανακοίνωσε προ μερικών ημερών ότι έχουν εισαχθεί στην Κύπρο μικρές ποσότητες του σκευάσματος Victoza (ένα από τα φάρμακα της συγκεκριμένης κατηγορίας) οι οποίες όμως, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, προορίζονται μόνο για τους διαβητικούς που μέχρι σήμερα λάμβαναν το συγκεκριμένο φάρμακο. Δηλαδή, οι ποσότητες που έχουν εισαχθεί θα δοθούν μόνο στους διαβητικούς που μέχρι τώρα έπαιρναν το φάρμακο αυτό και όχι σε νέους ασθενείς.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι νέοι ασθενείς πρέπει να περιμένουν την εισαγωγή νέων, μεγαλύτερων ποσοτήτων στην Κύπρο ή, αν ενδείκνυται, θα αρχίσουν να λαμβάνουν το δεύτερο ενέσιμο φάρμακο που είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή, το Xultophy, ή άλλα εναλλακτικά τα οποία, βεβαίως, δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες όλων των ασθενών. Η σπατάλη σε κάποια φαρμακεία του ΓεΣΥ εντοπίστηκε στο φάρμακο Xultophy, του οποίου τα αποθέματα στην Κύπρο, επίσης, είναι μειωμένα.

Ο ΟΑΥ, όπως προκύπτει από σχετική ενημέρωση των φαρμακείων του Συστήματος, δέχθηκε καταγγελίες ότι κάποιοι φαρμακοποιοί, προμηθεύουν ασθενείς με ποσότητες μεγαλύτερες, από εκείνες τις οποίες οι γιατροί συνταγογραφούν, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να μην έχουν στα φαρμακεία τους απόθεμα για να καλύψουν τις ανάγκες άλλων διαβητικών. Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, οι φαρμακοποιοί, πρέπει «να ανοίγουν τη συσκευασία και να δίνουν τον ακριβή αριθμό πενών που χρειάζεται ο ασθενής και αναγράφει η συνταγή».

Υπενθυμίζει επίσης ότι «παρατηρείται παρατεταμένη έλλειψη για φαρμακευτικά προϊόντα της κατηγορίας των GLP-1 αναλόγων, οπότε η τήρηση των διαδικασιών είναι επιβεβλημένη προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων αποθεμάτων του φαρμάκου Xultophy προς όφελος όλων των ασθενών».

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια και οι κατασκευάστριες εταιρείες έχουν εκδώσει ανακοινώσεις καλώντας τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς να αποφεύγουν τη χορήγηση φαρμάκων αυτής της κατηγορίας σε μη διαβητικούς ή άτομα τα οποία παρουσιάζουν σοβαρή παχυσαρκία και μπορούν να τα λαμβάνουν, αφού η αυξημένη ζήτηση έχει περιορίσει σε τεράστιο βαθμό τα αποθέματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, «ως Οργανισμός, εδώ και αρκετούς μήνες προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τις ποσότητες που χρειάζονται οι ασθενείς μας, ωστόσο και οι εταιρείες εισαγωγής δηλώνουν αδυναμία να εισαγάγουν στην Κύπρο μεγάλες ποσότητες, επικαλούμενες σχετική ενημέρωση τους από τους κατασκευαστές. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο αναπόφευκτα αγγίζει και την Κύπρο και πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι όταν ο ΟΑΥ είχε προχωρήσει στην έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την εξασφάλιση των φαρμάκων αυτών, καμία από τις τρεις εταιρείες που τα εισάγουν στην Κύπρο δεν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί για κάποιο διάστημα συνολική έλλειψη εντός του ΓεΣΥ».

Ακολούθως, «και κατόπιν νέας διαπραγμάτευσης με τις εταιρείες και αρκετής προσπάθειας καταφέραμε να εξασφαλίσουμε κάποιες ποσότητες τις οποίες οφείλουμε να διαφυλάξουμε ώστε να φθάσουν στους πολίτες που πραγματικά τις χρειάζονται για την υγεία τους, μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας».

Δυστυχώς, «εντοπίσαμε κάποια φαινόμενα σε ορισμένα από τα φαρμακεία του ΓεΣΥ τα οποία συνιστούν σπατάλη και κρίθηκε απαραίτητο ότι έπρεπε να παρέμβουμε».

Ο ΟΑΥ, κατέληξε, «βρίσκεται συνεχώς σε επαφή με τις εταιρείες εισαγωγής προκειμένου να μην παρατηρηθεί ξανά συνολική έλλειψη στα φάρμακα αυτά. Είναι γεγονός ότι κάποιοι νέοι ασθενείς θα πρέπει να περιμένουν για να ενταχθούν στο φάρμακο Victoza και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο σίγουρα μας απασχολεί».

Συστάσεις και προειδοποιήσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Στην ανακοίνωση του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) τονίζει ότι η χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων για οποιουσδήποτε άλλους λόγους, πέραν των εγκεκριμένων ενδείξεων τους, οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων και καλεί τις εθνικές Αρχές των κρατών μελών της ΕΕ να προχωρήσουν σε όλες τις δέουσες ενέργειες για σωστή συνταγογράφηση.

Τα ενέσιμα φάρμακα Ozempic, Saxenda, Trulicity και Victoza, τονίζει στην ανακοίνωση του ο ΕΜΑ, «προορίζονται αυστηρά για άτομα με διαβήτη» ή «για τη διαχείριση βάρους υπό ορισμένες όμως συνθήκες».

Η χρήση τους, «για την αισθητική απώλεια βάρους σε άτομα που δεν παρουσιάζουν παχυσαρκία ή δεν είναι υπέρβαρα, έχει απασχολήσει σε πολλές περιπτώσεις την ειδησεογραφία με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η έλλειψη που ήδη υπήρχε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπρόσθετα, έχει αυξήσει τον κίνδυνο για ανάπτυξη παράνομων δραστηριοτήτων μέσω των οποίων ενδεχομένως να διοχευτεύονται ψευδεπίγραφα φάρμακα σε ανυποψίαστους πολίτες».

Αναλύοντας τις ενδείξεις του καθενός από τα φάρμακα αυτά ο ΕΜΑ αναφέρει ότι τα σκευάσματα με τις εμπορικές επωνυμίες, «Bydureon, Byetta, Lyxumia, Ozempic, Rybelsus, Trulicity και Victoza, προορίζονται μόνο για διαβητικούςΤα φάρμακα Saxenda και Wegovy προορίζονται για τον έλεγχο του σωματικού βάρους σε συνδυασμό με σωματική άσκηση και δίαιτα για άτομα τα οποία πάσχουν από παχυσαρκία ή είναι υπέρβαρα και αντιμετωπίζουν συνεπακόλουθα προβλήματα υγείας. Το φάρμακο Μounjaro, είναι αδειοδοτημένο τόσο για τα άτομα με διαβήτη όσο και για τον έλεγχο του σωματικού βάρους υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις».

Με την ανακοίνωση του, ο ΕΜΑ καλεί και τους κατασκευαστές των φαρμάκων αυτών να επιδείξουν υπεύθυνη συμπεριφορά και να προχωρήσουν, αν είναι δυνατό στην αύξηση της παραγωγής προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μειωμένων αποθεμάτων που παρατηρείται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Την ανακοίνωση του ΕΜΑ ακολούθησε εργαστήρι, με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων Αρχών αλλά και των κατασκευαστών με στόχο την καταγραφή των δεδομένων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Πηγή: Philenews

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos