«Στοπ» στο νομοσχέδιο για ψευδείς ειδήσεις- Το ΔΗΚΟ ξεκαθάρισε πως δεν το υπερψηφίζει

«Στοπ» στο νομοσχέδιο για ψευδείς ειδήσεις- Το ΔΗΚΟ ξεκαθάρισε πως δεν το υπερψηφίζει

Χάνει έδαφος το υπό προώθηση νομοσχέδιο κατά των ψευδών ειδήσεων, το οποίο όμως ελλοχεύει κινδύνους για τη διαφύλαξη της ελευθεροτυπίας και του δημοσιογραφικού απορρήτου. Το χθεσινό δημοσίευμα του «Φ» με το οποίο ήρθε στο φως της δημοσιότητας την επιστολή της βουλευτού, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, προς αρμόδιο γραφείο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ),

Χάνει έδαφος το υπό προώθηση νομοσχέδιο κατά των ψευδών ειδήσεων, το οποίο όμως ελλοχεύει κινδύνους για τη διαφύλαξη της ελευθεροτυπίας και του δημοσιογραφικού απορρήτου.

Το χθεσινό δημοσίευμα του «Φ» με το οποίο ήρθε στο φως της δημοσιότητας την επιστολή της βουλευτού, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, προς αρμόδιο γραφείο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αποτέλεσε την αφορμή για να αποκαλυφθούν οι προθέσεις αξιωματούχων. Προθέσεις, οι οποίες δείχνουν ξεκάθαρα ότι το νομοσχέδιο με την παρούσα μορφή του δεν συγκεντρώνει πιθανότητες για να ψηφιστεί σε Νόμο.

Χθες το πρωί με δημόσιες δηλώσεις του και γραπτή του τοποθέτηση ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την σχετική τροπολογία.

Αργότερα εντός της ημέρας το Υπουργείο Δικαιοσύνης, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υποστήριξε ότι λαμβάνοντας υπόψιν προβληματισμούς που εκφράστηκαν θα επαναξιολογήσει το νομοσχέδιο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα «Χ», σημείωσε τα ακόλουθα: «Το ΔΗΚΟ αλλά και εγώ προσωπικά συχνά βρισκόμαστε στο στόχαστρο υβριστικών, ψευδών και προσβλητικών δημοσιευμάτων και ψευδών ειδήσεων. Όμως, διαφωνώ κάθετα με το νομοσχέδιο {…} Αποτελεί υπερβολικό, δρακόντειο και επικίνδυνο περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης. Καλώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επανεξετάσει την προώθηση του».

Όπως καθίσταται σαφές, το γεγονός ότι ο επικεφαλής ενός κόμματος με υπολογίσιμη δύναμη στο κοινοβούλιο (εννέα έδρες) τάσσεται εναντίον του παρόντος νομοθετήματος, αλλάζει άρδην τα δεδομένα που ίσχυαν και γέρνει την πλάστιγγα προς απόρριψη του υφιστάμενου κειμένου του νομοσχεδίου (εναντίον είχε ταχθεί και το ΑΚΕΛ).

Σε σχέση με το ύφος της επίσημης αντίδρασης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι εμφανές ότι μέσω της τοποθέτησής του θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι δεν είναι υπό το βάρος των αντιδράσεων που θα επανεξετάσει το περιεχόμενο του κειμένου, αλλά είχε έγκαιρα αναθεωρήσει. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό το ακόλουθο απόσπασμα: «{…}αφουγκραζόμενο τις ανησυχίες εμπλεκομένων φορέων και άλλων, είχε ήδη εδώ και μέρες προγραμματίσει, προτού οι σημερινές αναρτήσεις δουν το φως της δημοσιότητας, ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο προς τον σκοπό συζήτησης και επαναξιολόγησης του περιεχομένου του νομοσχεδίου {…}». Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την 1η Αυγούστου, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωσή του θα κληθούν να συμμετάσχουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Πάντως, η πιο πάνω ανακοίνωση προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της βουλευτού, Ειρήνης Χαραλαμπίδου. Η τελευταία, η οποία νωρίτερα, χθες το πρωί είχε καλέσει με γραπτή τοποθέτηση τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη, να αποσύρει το νομοσχέδιο, αντέδρασε μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου το μεσημέρι. Με νέα τοποθέτησή της κατηγόρησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι είχε πρόθεση να προωθήσει το νομοθέτημα ως είχε. Η Χαραλαμπίδου κάνει λόγο για προσπάθεια του «να ανασκευάσει» μετά τις τελευταίες αντιδράσεις, αναφέροντας ότι εκπρόσωποι του Υπουργείου στις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών στήριζαν τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας για υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Η βουλευτής σημειώνει ακόμη: «{…}μόλις σήμερα προσκλήθηκε η Ένωση Συντακτών, μετά τα σημερινά δημοσιεύματα και το υπουργείο επικαλέστηκε δήθεν παρεξήγηση».

Στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών (3/7) είχαν ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του Νομοσχεδίου ο πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Τορναρίτης και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης. Προβληματισμούς είχε εκφράσει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, αφού ο εκπρόσωπός του, Ηλίας Στεφάνου, είχε αναφέρει πως με την τροπολογία καταργείται ουσιαστικά το δημοσιογραφικό απόρρητο.

Η ΕΣΚ ενημέρωσε διεθνή σώματα δημοσιογράφων που καταδίκασαν δημοσίως το νομοσχέδιο. Όπως αποκαλύψαμε χθες, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, απέστειλε επιστολή στον διευθυντή του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του ΟΑΣΕ, Matteo Meccacci, ζητώντας άμεση επέμβασή του γνωματεύοντας για το κείμενο του νομοσχεδίου.

Πηγή: Philenews

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos