Η μάχη για το όριο θητειών- Τι ισχύει σε ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ

Η μάχη για το όριο θητειών- Τι ισχύει σε ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ

Τρεις συνεχόμενες θητείες ο ΔΗΣΥ, δύο αλλά όχι κατ’ ανάγκη συνεχόμενες το ΑΚΕΛ, το ίδιο και η ΕΔΕΚ, το συζητά το ΔΗΚΟ. Ο καθορισμός ορίου θητειών ήταν και είναι ένα από τα θέματα που τίθεται προς συζήτηση από τα κόμματα όταν μπαίνει ζήτημα εκσυγχρονισμού και ανανέωσης. Από τα παραδοσιακά κόμματα ουσιαστικά μόνο το ΑΚΕΛ έχει εφαρμόσει

Τρεις συνεχόμενες θητείες ο ΔΗΣΥ, δύο αλλά όχι κατ’ ανάγκη συνεχόμενες το ΑΚΕΛ, το ίδιο και η ΕΔΕΚ, το συζητά το ΔΗΚΟ. Ο καθορισμός ορίου θητειών ήταν και είναι ένα από τα θέματα που τίθεται προς συζήτηση από τα κόμματα όταν μπαίνει ζήτημα εκσυγχρονισμού και ανανέωσης. Από τα παραδοσιακά κόμματα ουσιαστικά μόνο το ΑΚΕΛ έχει εφαρμόσει πρόνοια με όριο θητειών τις τρεις και αφορά βουλευτική έδρα ή έδρα στην Ευρωβουλή.

Η μεγάλη συζήτηση όμως σήμερα γίνεται για τον ΔΗΣΥ και το κατά πόσο η επίμαχη πρόνοια που ψηφίστηκε στο καταστατικό συνέδριο του 2018 θα τύχει κανονικά εφαρμογής το 2026.

Το συγκεκριμένο θέμα πάει και έρχεται στον Δημοκρατικό Συναγερμό είτε ως ψίθυρος, είτε μέσω δημοσιευμάτων ή ακόμα και τοποθετήσεων στελεχών του κόμματος. Στο τελευταίο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ έθεσε το θέμα στην τοποθέτηση του, ο βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου, με την πρόεδρο του κόμματος Αννίτα Δημητρίου να του απαντά ότι ποτέ δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα. Πρόσφατα, ερωτήθηκε ξανά η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δίνοντας και πάλι την ίδια απάντηση. Ότι δηλαδή δεν τέθηκε από κανένα ζήτημα αλλαγής της συγκεκριμένης σχετικής πρόνοιας. Είχε προηγηθεί και ανάρτηση του Κρις Τριανταφυλλίδη, ο οποίος είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, όμως στην τελευταία συνεδρία του σώματος δεν παρέστη. Ο Κρις Τριανταφυλλίδης, ουσιαστικά ζητούμε από την πρόεδρο του κόμματος να τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όντως δεν τέθηκε επίσημα από κανένα ποτέ θέμα αλλαγής της συγκεκριμένης πρόνοιας. Είναι όμως επίσης γεγονός ότι παρασκηνιακά συζητείται το θέμα και για αυτό βγαίνει και προς  τα έξω. Αυτό βέβαια που συζητείται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αφορά το κατά πόσο θα έπρεπε να υπάρχει εξαίρεση από την πρόνοια της ηγεσία του κόμματος. Στο ΑΚΕΛ για παράδειγμα από τον περιορισμό των θητειών εξαιρείται ο γγ του κόμματος. Δεν ισχύει όμως το ίδιο στην περίπτωση της ΕΔΕΚ που δεν υπάρχει εξαίρεση. Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, κάποιοι το προσωποποιούν στον Ευθύμιο Δίπλαρος ο οποίος συμπληρώνει τις τρεις του θητείες.

Ο ίδιος βέβαια δεν έθεσε ποτέ τέτοιο θέμα σε συλλογικό όργανα του κόμματος. Πέραν αυτού, υπάρχει ζήτημα κατά πόσο ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος θα έχει την ευθύνη της προεκλογικής για τις βουλευτικές, χωρίς ο ίδιος να είναι υποψήφιος. Βέβαια, αυτό το οποίος σημειώνουν πηγές από την Πινδάρου είναι ότι ακόμα και εάν τεθεί θέμα αλλαγής της συγκεκριμένης πρόνοιας, δεν θα μπορεί να έχει άμεση εφαρμογή, άρα θα τύχει εφαρμογής από το 2031. Ως εκ τούτου, επισημαίνουν πώς είναι άνευ αντικειμένου η συγκεκριμένη συζήτηση. Σημειώνεται ότι 3η συνεχόμενη θητεία συμπληρώνουν ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Ευθύμιος Δίπλαρος, ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Τορναρίτης, ο βουλευτής Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννης και ο βουλευτής Κερύνειας Μάριος Μαυρίδης.

Στο ΑΚΕΛ ο περιορισμός των θητειών και όχι κατ΄ ανάγκη συνεχόμενες, έχει περιοριστεί στις δύο, σύμφωνα με την αλλαγή στο τελευταίο καταστατικό συνέδριο. Η πρόνοια όμως αυτή δεν θα εφαρμοστεί άμεσα και άρα δεν ισχύει για τις βουλευτικές του 2026.

Συνεπώς, δεν επηρεάζεται ο Νίκος Κέττηρος ο οποίος συμπλήρωσε ήδη δύο συνεχόμενες θητείες, αλλά ούτε και ο Ανδρέας Πασιουρτίδης, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν έχει δύο συμπληρωμένες, αφού για πρώτη φορά μπήκε στην Βουλή το 2019, όταν εξελέγη στην Ευρωβουλή ο Γιώργος Γεωργίου και πήρε τη θέση του στα έδρανα. Τρίτη θητεία συμπληρώνουν οι Γιώργος Λουκαΐδης, Άριστος Δαμιανός, Κώστας Κώστα, Ειρήνη Χαραλαμπίδου  και Άνδρος Καυκαλιάς.

Ο τέως γγ του κόμματος επίσης, Άντρος Κυπριανού είναι ο αρχαιότερος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, αφού μέχρι το 2021 ως γγ του κόμματος είχε εξαίρεση της πρόνοιας. Με βάση το καταστατικό του κόμματος, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ μπορεί να εξαιρέσει της συγκεκριμένης πρόνοιας για σκοπούς πολιτικού πυρήνα το 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας. Με βάση τα δεδομένα της νυν κοινοβουλευτικής ομάδας μπορεί να εξαιρέσει δύο. Αυτοί οι δύο αναμένεται ότι θα είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης και το μέλος της Γραμματείας, Άριστος Δαμιανός ως μέλη της ηγεσίας του κόμματος. Ως εκ τούτου, αναμένεται να αποχωρήσουν από τα κοινοβουλευτικά έδρανα του κόμματος, οι υπόλοιποι.

Στο ΔΗΚΟ πρόνοια για μείωση των θητειών συζητείται ως πρόταση στο πλαίσιο του πολιτικού και καταστατικού συνεδρίου του κόμματος που πραγματοποιηθεί από το φθινόπωρο. Δεν αναμένεται ωστόσο ότι θα τύχει εφαρμογής άμεσα.

Το 2026 είναι επίσης ο ορίζοντας αποχώρησης και για τον Μαρίνο Σιζόπουλο ο οποίος συμπληρώνει τις δύο θητείες του στην προεδρία του κόμματος αλλά και στην Βουλή. Δύο θητείες συμπλήρωσε και ο Ηλίας Μυριάνθους. Συνεπώς, δύο από τους τρεις νυν βουλευτές του κόμματος, δεν θα είναι υποψήφιοι. Ο Κωστής Ευσταθίου είναι πλέον ανεξάρτητος βουλευτής.

Πηγή: Philenews

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos