Οι χθεσινές εξελίξεις γύρω από το ηλεκτρικό καλώδιο του ΑΔΜΗΕ επιταχύνουν μία απόφαση και επιβραδύνουν μιαν άλλη, ως προς τη συνέχιση του έργου. Το ενδεχόμενο να συμπέσουν χρονικά οι αποφάσεις της ΡΑΕΚ για ανάκτηση εξόδων από τον ΑΔΜΗΕ στη βάση νέων στοιχείων που κατατέθηκαν και της Κυβέρνησης για επενδυτική συμμετοχή στο έργο δεν υπάρχει πλέον, συνεπώς η ΡΑΕΚ την
Οι χθεσινές εξελίξεις γύρω από το ηλεκτρικό καλώδιο του ΑΔΜΗΕ επιταχύνουν μία απόφαση και επιβραδύνουν μιαν άλλη, ως προς τη συνέχιση του έργου.
Το ενδεχόμενο να συμπέσουν χρονικά οι αποφάσεις της ΡΑΕΚ για ανάκτηση εξόδων από τον ΑΔΜΗΕ στη βάση νέων στοιχείων που κατατέθηκαν και της Κυβέρνησης για επενδυτική συμμετοχή στο έργο δεν υπάρχει πλέον, συνεπώς η ΡΑΕΚ την ερχόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αποφασίσει αν θα εμμείνει στην αρχική της απόφαση ή αν θα την τροποποιήσει, ενώ η Κυβέρνηση θα περιμένει για μερικούς μήνες την αξιολόγηση της μελέτης κόστους – οφέλους για να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στον Great Sea Interconnector.
Αύξηση της πίεσης
Ο Φιλελεύθερος πληροφορείται ότι ο ΑΔΜΗΕ, σε συνεργασία μάλλον με την ελληνική ρυθμιστική αρχή ενέργειας, εμφανίζει πλέον μεγαλύτερη την απώλεια εσόδων από την απόφαση της ΡΑΕΚ, αυξάνοντας την πίεση προς τα μέλη της Αρχής.
Ενώ τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύονταν ανεπίσημες πληροφορίες ότι η απώλεια για τον ΑΔΜΗΕ -στο στάδιο των κατασκευαστικών έργων, μέχρι και το 2029- θα ήταν περίπου 25 εκατ. ετησίως λόγω της άρνησης της ΡΑΕΚ να δεχθεί έναρξη ανάκτησης εξόδων από 1/1/2025, πλέον ο ΑΔΜΗΕ επικαλείται μεγαλύτερη απώλεια εσόδων, καθώς φέρεται να ενημέρωσε πως αν η ΡΑΕΚ επιμείνει, τότε δεν θα αρχίσει η ανάκτηση εξόδων μέσω των λογαριασμών ρεύματος ούτε από τους καταναλωτές στην Ελλάδα.
Με αυτό τον τρόπο, ο ΑΔΜΗΕ θεωρεί πως ενισχύει τη θέση του πως η απόφαση της ΡΑΕΚ καθιστά το έργο μη βιώσιμο, παρακάμπτοντας το βασικό πρόβλημα χρηματοδότησης του έργου, που δεν είναι άλλο από τη δική του αδυναμία να εξασφαλίσει έως τώρα την παραμικρή δανειοδότηση ή οποιαδήποτε κεφάλαια από επενδυτές. Επιπλέον, είναι αμφίβολο αν είναι πρόθυμος να διαθέσει ίδια κεφάλαια για να πληρώσει τις δόσεις του (δεκάδες εκατομμύρια η κάθε μια) στη Nexans για την κατασκευή του καλωδίου.
Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αποκτά η συνάντηση που θα έχει η ΡΑΕΚ τη Δευτέρα με αντιπροσωπία του ΑΔΜΗΕ, για να συζητήσουν επί του αιτήματος αναθεώρησης της απόφασης της 2ας Ιουλίου. Δεδομένης της χθεσινής ενημέρωσης από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου ότι η απόφαση για συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector θα ληφθεί μετά την αξιολόγηση της μελέτης κόστους οφέλους, που θα χρειαστεί 2-3 μήνες, είναι προφανώς πως η αβεβαιότητα γύρω από το έργο αυξάνεται. Και αυτό πολύ πιθανό να περιορίζει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες αναθεώρησης της απόφασης από μέρους της ΡΑΕΚ, δεδομένου ότι αυτή η αβεβαιότητα αφορά, έστω για την ώρα, ένα αμιγώς ιδιωτικό έργο.
Η προθεσμία της 14ης Αυγούστου
Δεν υπήρξε χθες δημόσιος σχολιασμός από πλευράς ΑΔΜΗΕ για τη δήλωση Παπαναστασίου ότι η αξιολόγηση της μελέτης κόστους – οφέλους θα πάρει δύο με τρεις μήνες. Η πιθανότητα να χρειαστεί περισσότερος χρόνος είναι σημαντική, καθώς θα χρειαστεί μια διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών που αναμένεται να καταθέσουν τρεις προεπιλεγέντες συμβουλευτικοί οίκοι, ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο να χρειαστεί να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάθεση της μελέτης αξιολόγησης. Η αξιοποίηση του Πανεπιστημίου Κύπρου ή και του Ινστιτούτου Κύπρου για την αξιολόγηση δεν φαίνεται να είναι τώρα στο τραπέζι.
Το ορόσημο που ο ΑΔΜΗΕ θεωρεί εξαιρετικά κρίσιμο για το έργο είναι το τέλος Αυγούστου, όταν πρέπει να αποφασίσει αν θα παραχωρήσει ή όχι το Full Notice to Proceed στη Nexans, ως την τελική του δέσμευση για εκπλήρωση του συμβολαίου του 1.4 δισ. για το καλώδιο. Ο ΑΔΜΗΕ αξιώνει να έχει έως 14 Αυγούστου τις τελικές αποφάσεις της ΡΑΕΚ για το ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά δεν είναι γνωστό αν σε αυτό το χρονοδιάγραμμα είχε περιλάβει και τη λήψη απόφασης της ΚΔ για συμμετοχή στο επενδυτικό σχήμα.
Τα 25 εκ. ετησίως μάλλον είναι σχεδόν διπλάσια
Παρότι εδώ και μέρες λέγεται και γράφεται από τα ΜΜΕ πως οι υπολογισμοί του ΑΔΜΗΕ περιορίζουν τα ανακτήσιμα έξοδά του για την ηλεκτρική διασύνδεση στα 25 εκατ. ευρώ ετησίως (από τους καταναλωτές στην Κύπρο) άλλες ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν πως το ανακτήσιμο ποσό κατά μέσο όρο υπολογίζεται σε 40-45 εκατ. ετησίως, μέχρι και το 2029. Το τελικό ανακτήσιμο ποσό θα καθορίζεται αναλόγως των δαπανών που θα κάνει ο ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση και θα κρίνονται εύλογες από τη ΡΑΕΚ.
Ομοίως, αμφισβητείται από κάποιες πηγές το τέλος 0.6 σεντ την κιλοβατώρα που αναφέρεται ότι θα επιβαρύνει την ηλεκτρική ενέργεια κατά την κατασκευή του έργου, αν η ΡΑΕΚ δεχθεί τελικά να αρχίσει από 1/1/2025 η χρέωση των πολιτών. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το 0.6 σεντ είναι ο μέσος όρος της χρέωσης
που υπολογίζει ο ΑΔΜΗΕ. Στις περιόδους μεγάλων εξόδων, το τέλος θα είναι αισθητά μεγαλύτερο και θα είναι μάλλον υπερτριπλάσιο στη φάση της λειτουργίας της διασύνδεσης, μετά το 2030, αν βέβαια τα έργα προχωρήσουν.
Πηγή: Philenews
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *