Πρόταση για παράταση του χρόνου πληρωμής του εξώδικου προστίμου από τις κάμερες τροχαίας από 45 μέρες σε 60 μέρες για διευκόλυνση των πολιτών, αναμένεται να προωθήσει ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης. Σε συνέντευξή του στον «Φ» τονίζει πως σκοπός της τοποθέτησης των καμερών δεν είναι να γεμίζουν τα ταμεία του κράτους, αλλά η
Πρόταση για παράταση του χρόνου πληρωμής του εξώδικου προστίμου από τις κάμερες τροχαίας από 45 μέρες σε 60 μέρες για διευκόλυνση των πολιτών, αναμένεται να προωθήσει ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης.
Σε συνέντευξή του στον «Φ» τονίζει πως σκοπός της τοποθέτησης των καμερών δεν είναι να γεμίζουν τα ταμεία του κράτους, αλλά η αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας και η μείωση των ατυχημάτων, ειδικά των θανατηφόρων δυστυχημάτων.
Παράλληλα, αναφερόμενος στο καυτό πρόβλημα του κυκλοφοριακού, το οποίο ταλαιπωρεί καθημερινά τους οδηγούς, σημειώνει ότι η ανάγκη διαχείρισής του αποτελεί διαχρονική δράση. Υποδεικνύει ότι η υπηρεσία «park and ride» για απάμβλυνση του προβλήματος δοκιμάστηκε πιλοτικά και έχει αγκαλιαστεί από το κοινό.
- Ένα τεράστιο κεφάλαιο που απασχολεί το υπουργείο Μεταφορών είναι οι κάμερες τροχαίας, καθώς τα παράπονα για το ύψος των προστίμων είναι πολλά. Θεωρείτε ότι υπάρχει περιθώριο για μείωση του εξωδίκου ειδικά για την παραβίαση της άσπρης γραμμής;
Όπως έχουμε ενημερώσει και την επιτροπή Μεταφορών της Βουλής, προτιθέμεθα να καταθέσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο, και στη συνέχεια στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τροποποίηση της νομοθεσίας, ούτως ώστε παραβάσεις που αφορούν μόνο την διάβαση πεζών και οι οποίες έχουν πρόστιμο σήμερα €300, να μειώνονται στα €150 όταν πληρώνονται εντός 15 ημερών από την ημερομηνία επίδοσής τους. Επιπλέον, θα προτείνουμε την παράταση του χρόνου για πληρωμή του εξώδικου προστίμου από 45 μέρες σε 60 μέρες, ώστε να δίνεται περισσότερος χρόνος στους πολίτες να πληρώσουν.
- Μεγάλη συζήτηση γίνεται γύρω από το θέμα που αφορά στο βέλος για στροφή δεξιά. Οι πολίτες ζητούν την τοποθέτηση χρονομέτρη, γιατί δεν προχωρούμε σε αυτό το βήμα;
Επίκειται η εγκατάσταση «έξυπνων φώτων» στις διασταυρώσεις που έχουν σύστημα φωτοεπισήμανσης. Ο χρονομέτρης δεν είναι συμβατός με το σύστημα αυτό, επειδή, η ταυτόχρονη λειτουργία τους διακινδυνεύει την οδική ασφάλεια. Θα προχωρήσουμε με την εφαρμογή άλλων μέτρων που θα βοηθήσουν τους πολίτες να διαχειριστούν καλύτερα το δεξί βέλος. Συγκεκριμένα, θα γίνουν αλλαγές ούτως ώστε το βέλος να μην ανάβει ξεχωριστά από τον σηματοδότη της πορείας ευθεία. Αυτό έχει εφαρμοστεί ήδη σε κάποιες διασταυρώσεις και κρίνεται ως ικανοποιητική ρύθμιση. Το θέμα θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε και, εάν χρειαστεί θα προβούμε σε επιπρόσθετες ρυθμίσεις.
- Ποιος είναι ο λόγος που προτείνετε μείωση κατά 50% εάν το πρόστιμο πληρωθεί εντός 15 ημερών;
Το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας έκρινε ότι το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοσθεί επειδή τα πρόστιμα για τις διαβάσεις πεζών διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση και για να δοθεί κίνητρο σε πολίτες να πληρώσουν γρήγορα το πρόστιμο.
- Τι απαντάτε σε όσους ισχυρίζονται πως το σύστημα φωτοεπισήμανσης ήρθε για να μπαίνουν λεφτά στα ταμεία του κράτους και όχι για την ασφάλεια των οδηγών;
Το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε μετά από διαβούλευση με την κοινωνία και τη Βουλή, με μοναδικό σκοπό την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας και τη μείωση των ατυχημάτων, ειδικά των θανατηφόρων δυστυχημάτων. Σκοπεύει όχι μόνο στη ρύθμιση της κυκλοφορίας, αλλά και στη βελτίωση της οδικής κουλτούρας και συνείδησης.
Τα στατιστικά από τη λειτουργία του συστήματος τα τελευταία χρόνια δείχνουν μεγάλη παραβατικότητα στην οδική συμπεριφορά στις διασταυρώσεις και στην υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, κυρίως εντός των αστικών κέντρων, συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο όλους τους πολίτες, ειδικά τις ευάλωτες ομάδες ηλικιωμένων και παιδιών, που πρέπει να προστατεύσουμε. Δείχνουν, όμως, με τον καιρό –και αυτό είναι το πιο σημαντικό– μεγάλη μείωση τόσο στον αριθμό παραβάσεων, όσο και στον αριθμό των ατυχημάτων.
Περίπου 400 οδηγοί καθημερινά αξιοποιούν το «park and ride»
Το κυκλοφοριακό όμως απαιτεί διαχρονική διαχείριση με χρήση τεχνολογίας και εναλλακτικά μέσα μεταφοράς
- Σε άρθρο σας στον «Φιλελεύθερο» αναφέρατε πως το κυκλοφοριακό είναι η μεγάλη πρόκληση του 2024. Έχουν γίνει βήματα μέχρι στιγμής για απάμβλυνση του κυκλοφοριακού και εάν ναι ποια είναι αυτά;
Η διαχείριση του κυκλοφοριακού προβλήματος είναι διαχρονική δράση και χαρακτηρίζεται από τη βελτιστοποίηση απόδοσης του οδικού δικτύου με τη χρήση τεχνολογίας, την αναβάθμιση της συνδεσιμότητας της χώρας και την παροχή εναλλακτικών μέσων μεταφοράς, όπως οι δημόσιες επιβατικές μεταφορές και η μικροκινητικότητα με τα ποδήλατα και τα σκούτερ. Έργα που αφορούν αυτούς τους τομείς τίθενται σε εφαρμογή αμέσως μόλις ολοκληρωθούν.
Πέραν αυτών, έργα που προνοούνται από τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας θα συνεχίσουν να αναπροσαρμόζονται και να υλοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε πόλης.
- Πόσο βοήθησε το «park and ride» στο κυκλοφοριακό;
Η υπηρεσία αυτή δοκιμάστηκε πιλοτικά και έχει αγκαλιαστεί από το κοινό. Περίπου 400 οδηγοί αφήνουν τα αυτοκίνητά τους καθημερινά στον χώρο στάθμευσης του νέου ΓΣΠ και επιβιβάζονται σε λεωφορεία. Έτσι, επιτυγχάνουμε μείωση στη συμφόρηση αλλά και καλύτερη εξυπηρέτηση για τους χρήστες των μέσων δημόσιων μεταφοράς.
- Είναι έτοιμοι οι Κύπριοι πολίτες να στραφούν στη χρήση των μέσων μαζικής κυκλοφορίας;
Η πρόθεσή μας είναι να παρέχουμε εναλλακτικές επιλογές. Οι πόλεις μας έχουν σχεδιαστεί γύρω από το αυτοκίνητο χωρίς ασφαλείς υποδομές για εναλλακτικά μέσα μεταφοράς. Συνεπώς, για να μπορέσουν οι πολίτες να χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα, πρέπει να υπάρξουν οι απαραίτητες υποδομές και να αναβαθμισθεί η επιβατική εμπειρία. Τότε θα μπορέσουν να πειστούν αρκετοί Κύπριοι πολίτες να τα χρησιμοποιήσουν.
- Θεωρείτε πως χρήζει βελτίωσης το σύστημα ΜΜΜ (λεωφορειολωρίδες, κατάσταση λεωφορείων κ.λ.π.) ;
Η βελτίωση είναι μια συνεχής προσπάθεια και πρέπει να αφορά τόσο την κατασκευή καλύτερων υποδομών όσο και την αναβάθμιση των λεωφορείων. Τον τελευταίο χρόνο όλες οι εταιρείες έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την ανανέωση του στόλου της βασικής γραμμής και έτσι διαθέτουν πλέον καινούργια λεωφορεία.
- Αρκετοί δρόμοι θεωρούνται επικίνδυνοι για τους οδηγούς, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται και απουσία φωτισμού. Τι έχει πράξει το Υπουργείο για βελτίωση των εν λόγω δρόμων;
Οι επικίνδυνοι δρόμοι επισημαίνονται από την Αστυνομία, αξιολογούνται από αρμόδια επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από διάφορα Τμήματα και κατόπιν υλοποιούνται μέτρα ασφαλείας. Αυτό περιλαμβάνει και την εγκατάσταση οδικού φωτισμού, όπου απαιτείται.
Πρώτιστος στόχος η μείωση των ρύπων
- Ακόμη ένας στόχος τον οποίο έχετε θέσει ως υπουργός Μεταφορών είναι η πράσινη μετάβαση. Τι έχει γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση;
Πρώτος στόχος είναι η μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τα όσα προνοούνται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Αυτό προσπαθούμε να το πετύχουμε με αύξηση της επιβατικής κίνησης στα λεωφορεία, της χρήσης μέσων μικροκινητικότητας και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Κύπρο. Πέραν αυτού, μελετούμε αναβάθμιση των προδιαγραφών ανέγερσης νέων κτηρίων, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες απαιτήσεις για το ενεργειακό τους αποτύπωμα.
Πηγή: Philenews
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *