Το σημαντικό ρόλο της Κύπρου, ως προς το συντονισμό όλων των εμπλεκομένων στην διεθνή προσπάθεια για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, δια θαλάσσης, αναδεικνύουν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι με άμεση εμπλοκή στην διαδικασία. Πέραν από την προσφορά των εγκαταστάσεών της η Κύπρος, ανέφεραν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, φροντίζει ώστε όλοι εμπλεκόμενοι «να βρίσκονται στην ίδια σελίδα».
Το σημαντικό ρόλο της Κύπρου, ως προς το συντονισμό όλων των εμπλεκομένων στην διεθνή προσπάθεια για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, δια θαλάσσης, αναδεικνύουν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι με άμεση εμπλοκή στην διαδικασία. Πέραν από την προσφορά των εγκαταστάσεών της η Κύπρος, ανέφεραν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, φροντίζει ώστε όλοι εμπλεκόμενοι «να βρίσκονται στην ίδια σελίδα».
Οι Ντάνιελ Ντίκχαους (διευθυντής ανταπόκρισης στην Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών, USAID( και ο αντιναύαρχος Μπραντ Κούπερ (αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ) ενημέρωσαν ομάδα δημοσιογράφων από διάφορες χώρες για το που βρίσκεται η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Αμφότεροι ξεκαθάρισαν πως η εμπλοκή των ΗΠΑ και η κατασκευή της προβλήτας αποσκοπεί στο να ενισχύσει και όχι να αντικαταστήσει τρέχουσες προσπάθειες για την κλιμάκωση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας. Τόνισε δε με έμφαση ότι η κατασκευή στην οποία εμπλέκονται οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι προσωρινή και αφορά μόνο την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και όχι ο,τιδήποτε άλλο, ενώ υπογράμμισαν ότι υπάρχει συνεννόηση και με την Παλαιστινιακή Αρχή.
Απαντώντας σε ερώτηση του «Φ» για τη συνδρομή της Κύπρου ο Νταν Ντίκχαους, αναφέρθηκε στην φιλοξενία που παρέχει η Κύπρος στην οποία περιλαμβάνεται και η χρήση των λιμενικών της εγκαταστάσεων. Σημείωσε επίσης τη συνδρομή στον εφοδιασμό αλλά και στην οργανωτική λειτουργία ενός πολυεθνικού πυρήνα. Ανέφερε παράλληλα ότι η Κύπρος ηγείται στο συντονισμό διαφόρων φορέων στους οποίους δεν περιλαμβάνονται μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΕ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Συνέχισε λέγοντας πως «υπάρχουν πολλές χώρες που εμπλέκονται, οπότε η Κύπρος βοηθάει, και συντονίζει ώστε να βρίσκονται στην ίδια σελίδα και στο ίδιο πρόγραμμα».
Όσον αφορά το ρόλο και την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης η απάντηση που έδωσε ο Νταν Ντίκχαους ήταν πως «υπάρχει στενή συνεργασία με την ΕΕ». «Συμμετέχουν ενεργά σ’ αυτό το διάδρομο, και αναμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί», πρόσθεσε. Επίσης ανέφερε πως συνεχίζονται και οι συζητήσεις τόσο με την ΕΕ όσο και με άλλους δωρητές γιατί «αναμένουμε ότι η συνολική συμμετοχή και ο όγκος της βοήθειας θα αυξηθούν καθώς θα προχωράμε».
Από πλευράς του ο αντιναύαρχος Κούπερ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την κυπριακή κυβέρνηση για την ηγετική της πρωτοβουλία και την υποστήριξη που παρέχει στην όλη επιχείρηση. Σημειώνοντας πως «δεν θα ήταν δυνατό χωρίς αυτή» και πρόσθεσε πως «υπήρξε άριστος συντονισμός σε όλους τους τομείς με όλους τους διεθνείς εταίρους που εργάζονται από την Κύπρο».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών τους οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στις εργασίες κατασκευής προβλήτας στις ακτές της Γάζας. Είπε ότι αυτές ολοκληρώνονται εντός των ημερών και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο θαλάσσιος διάδρομος. Όπως εξήγησαν «ανθρωπιστική βοήθεια και αγαθά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες φτάνουν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο όπου ελέγχονται για να φορτωθούν στη συνέχεια σε πλοία για να παραδοθούν στη συνέχεια στη Γάζα μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου». Απ’ εκεί, ανέφεραν, ανθρωπιστικές οργανώσεις θα αναλάβουν το έργο της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια, η οποία θα σώσει ζωές, θα φτάσει στους πολίτες που έχουν ανάγκη», είπαν για να υπογραμμίσουν ότι αυτή η βοήθεια θα μεταφέρεται μέσω όλων των διαθέσιμων οδών, δηλαδή δια θαλάσσης, ξηράς και αέρος.
Μόνο για βοήθεια στο λαό της Γάζας
Ο αντιναύαρχος Κούπερ αναφέρθηκε στην κατασκευή της προβλήτας η οποία όπως εξήγησε θα είναι έτοιμη εντός των ημερών. Η κατασκευή του πλωτού κομματιού ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα και εντός των ημερών θα στερεωθεί στην ακτή της Γάζας οπόταν και θα καταστεί δυνατή η μαζική μεταφορά βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στο θύλακα.
Ξεκαθάρισε πως η προβλήματα θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Γάζας. Επίσης τόνισε πως η θαλάσσια διαδρομή είναι επιπρόσθετη και δεν θα αντικαταστήσει τις χερσαίες διαδρομές προς τη Γάζα. Ήταν αρκούντως σαφής ότι υπάρχει συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και ότι δεν θα πατήσει αμερικανική στρατιωτική μπότα στη Γάζα.
Πηγή: Philenews
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *