Δεν πρόλαβε να πατήσει το πόδι του στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την επιστροφή του από την παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα και συνέχισε να δυναμιτίζει το κλίμα. Μετά τις προκλητικές δηλώσεις του στο πλαίσιο των παράνομων εορτασμών για τα πενήντα χρόνια της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο, ο Τούρκος Πρόεδρος έστρεψε τα πυρά του προς
Δεν πρόλαβε να πατήσει το πόδι του στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την επιστροφή του από την παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα και συνέχισε να δυναμιτίζει το κλίμα. Μετά τις προκλητικές δηλώσεις του στο πλαίσιο των παράνομων εορτασμών για τα πενήντα χρόνια της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο, ο Τούρκος Πρόεδρος έστρεψε τα πυρά του προς Αθήνα μεριά, βάζοντας στο στόχαστρό του τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια.
Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να βάλει στην θέση του, όπως είπε, τον Υπουργό του, επειδή τόλμησε να αναφερθεί στον κατοχικό στρατό της Τουρκίας στην Κύπρο.
«Κατά καιρούς γινόμαστε μάρτυρες των προσπαθειών λαϊκιστών στην Ελλάδα να δυναμιτίσουν τις σχέσεις των δύο χωρών με τέτοιους λόγους. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα με μια προσέγγιση καλής γειτονίας. Φυσικά, αυτό δεν απαιτεί να παραμένουμε σιωπηλοί απέναντι σε τέτοιες αυταπάτες», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Όπως όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, υποστήριξε, «η Τουρκία διεξήγαγε την κυπριακή ειρηνευτική επιχείρηση για την ειρήνη, όπως υποδηλώνει το όνομα, και ως αποτέλεσμα αυτής της επέμβασης εδραιώθηκε η ειρήνη».
Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σε συνομιλία που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι του είπε πως «την ίδια μέρα θα βρεθώ στη βόρεια Κύπρο και θα απευθυνθώ στον λαό της Βόρειας Κύπρου εκεί. Έμαθα ότι θα είσαι και στο Νότο και θα απευθύνεσαι εκεί».
«’Υποθέτω ότι δεν θα κάνουμε δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον», είπα. Είπε ότι σκέφτεται το ίδιο με εμένα. Αλλά δυστυχώς, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας είχε άλλη διάθεση, προφανώς δεν γνώριζε τη συνάντησή μας με τον Μητσοτάκη, έκανε δηλώσεις άλλες. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο αγενής και ανήθικη δήλωση από το να να πει ότι οι Τούρκοι ήταν εισβολείς εκεί», υποστήριξε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε αναπάντητη την αναφορά του Τούρκου Προέδρου και σήκωσε το γάντι απαντώντας έστω και με έμμεσο τρόπο μέσω της εβδομαδιαίας ανάρτησης του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημειώνοντας πώς δεν νοείται η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 50 χρόνια μετά τη τραγωδία του 1974, να παραμένει διαιρεμένη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει πώς αυτό το ανέφερε και στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, στην Ουάσιγκτον.
«Ευχή και ελπίδα μας είναι οι δύο κοινότητες να αξιοποιήσουν τη νέα ευκαιρία που παρουσιάζεται και να καθίσουν στο τραπέζι για να βρεθεί λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ», δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
«Αυτές τις ημέρες και ώρες, ο Ελληνισμός παντού στον κόσμο θυμάται την κυπριακή πληγή που παραμένει ανοιχτή και επώδυνη επί μισό αιώνα. Όπως είπα και στον Πρόεδρο Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή μας στην Ουάσινγκτον, δεν νοείται η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ, πενήντα χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 να παραμένει διαιρεμένη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Σε αυτήν την προσπάθεια, καταλήγει, οι Κύπριοι αδελφοί μας έχουν την συμπαράσταση και τη στήριξη της Ελλάδας.
Ο Τούρκος Πρόεδρος στις δηλώσεις του κατά την άφιξη του στην Τουρκία αναφερόμενος στο Κυπριακό, επέμενε πώς μέρα με την μέρα καθίσταται σαφές πώς το μοντέλο των δύο κρατών είναι η μόνη λύση.
«Το Κυπριακό δεν είναι μόνο δικό μας, αλλά και η κόκκινη γραμμή των 85 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό μια για πάντα. Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να δει και να παρουσιάσει τον τουρκοκυπριακό λαό, το ουσιαστικό στοιχείο του νησιού, ως μειονότητα. Το επιβεβαιώσαμε κυριολεκτικά στη σημερινή μας επίσκεψη».
Πηγή: Philenews
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *