Ανοικτά μέτωπα στο ΔΗΚΟ- Η ανατροπή από Νικόλα στην Κεντρική Επιτροπή

Ανοικτά μέτωπα στο ΔΗΚΟ- Η ανατροπή από Νικόλα στην Κεντρική Επιτροπή

Βγήκε στο βήμα λίγο πριν τα μεσάνυκτα για να κλείσει τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ ο Νικόλας Παπαδόπουλος σημειώνοντας πώς υπό αμφισβήτηση η ηγεσία του κόμματος δεν μπορεί να συνεχίσει και αν το αποφασίσουν τα μέλη του συλλογικού οργάνου του κόμματος, φεύγουν όλοι οριστικά και πάνε σπίτι τους. Η άλλη επιλογή ήταν τα μέλη να

Βγήκε στο βήμα λίγο πριν τα μεσάνυκτα για να κλείσει τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ ο Νικόλας Παπαδόπουλος σημειώνοντας πώς υπό αμφισβήτηση η ηγεσία του κόμματος δεν μπορεί να συνεχίσει και αν το αποφασίσουν τα μέλη του συλλογικού οργάνου του κόμματος, φεύγουν όλοι οριστικά και πάνε σπίτι τους.

Η άλλη επιλογή ήταν τα μέλη να αποφασίσουν, δίνοντας ουσιαστικά και ψήφο εμπιστοσύνης στην ηγεσία, να προχωρήσουν όλοι μαζί σε ένα πολιτικό και κατασταστικό συνέδριο για ουσιαστικές αλλαγές στο κόμμα.

Η καταληκτική τοποθέτηση του Νικόλα Παπαδόπουλου,, ανέτρεψε ουσιαστικά όλο το προηγούμενο σκηνικό και την εκτίμηση που υπήρχε ότι το πιθανότερο ήταν η χθεσινή συνεδρία να έκλεινε χωρίς αποφάσεις.

Η πρόταση για διενέργεια πολιτικού και καταστατικού συνεδρίου, εγκρίθηκε τελικά ομόφωνα, και λίγο αργότερα, έβγαινε ως επίσημη πληροφορία ότι, η Κεντρική Επιτροπή έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην ηγεσία του κόμματοςνα πάει ε σε Πολιτικό και Καταστατικο συνέδριο το αμέσως επόμενο διάστημα για την επανασύσταση, επανίδρυση και εκσυγχρονισμό του κόμματος. Το μήνυμα της Κεντρικής Επιτροπής ήταν ότι οφείλει να λάβει και να αφουγκραστεί τα μήνύματα της κοινωνίας, για ριζικές αλλαγές σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας, επικοινωνίας και παραγωγή πολιτικής.

Στην τελική του τοποθέτηση ο Νικόλας Παπαδόπουλος, απάντησε στην κριτική για μη συλλογικοτητα στον τρόπο λήψης αποφάσεων, αφήνοντας αιχμές, χωρις να την κατονομάσει, στην αναπληρώτρια πρόεδρο του κόμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ζήτησε από στέλεχος του κόμματος να αναλάβει ευθύνες για το κόμμα αλλά αρνήθηκε και τώρα μιλά για έλλειψη συλλογικότητας στις αποφάσεις. Αναφορά η οποία ερμηνευθηκε ότι αφορούσε την πρόταση που έγινε στην Χριστιάνα Ερωτοκρίτου να αναλάβει υπεύθυνη της προεκλογικής του κόμματος, την οποία απέρριψε.

Σημειώνεται βέβαια, ότι οι διαφωνίες των δύο πανέ πιο πίσω χρονικά και είναι γνωστό ότι υπάρχει διάσταση απόψεων σε ορισμένα ζητήματα ,

Η όλη συζήτηση που προηγήθηκε επικεντρώθηκε ουσιαστικά σε τρεις άξονες: Στα λάθη της προεκλογικής, στις αδυναμίες και τα προβλήματα του κόμματος, είτε αφορούν την οργανωτική δομή του, είτε τον τρόπο λειτουργίας του, είτε τις πολιτικές τους αποφάσεις συμπεριλαμβανομένης του ρόλου του στην κυβέρνηση και τέλος στις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για την επόμενη μέρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη πυξίδα για το ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και εάν αυτά θα φέρουν και κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ουσιαστικά, οι εισηγήσεις που κατατέθηκαν, κωδικοποιούνται στις εξής:

>> Εκλογικό συνέδριο: Η ηγεσία του κόμματος να ζητήσει ανανέωση εντολής από τα μέλη του κόμματος. Η θέση αυτή εκφράστηκε αρχικά από τους βουλευτές Χρίστο Ορφανίδη, αλλά και Ζαχαρία Κουλία, καθώς και τον Μιχάλη Λύτρα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας. Ο Χρίστος Ορφανίδης έθιξε και το θέμα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας την οποία χαρακτήρισε ως επακόλουθο της εισβολής και άσκησε κριτική για τις θέσεις του κόμματος.

>> Πολιτικό Συνέδριο: Μέσα στις εισηγήσεις που κατατέθηκαν ήταν και η διενέργεια ενός πολιτικού συνεδρίου με σκοπό μέσα από τον προβληματισμό να προχωρήσει το κόμμα σε επαναβεβαίωση και επαναπροσδιορισμό των πολιτικών του θέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να συζητηθεί και να επαναξιολογηθεί και ο ρόλος του κόμματος στην Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο ανοίχθηκε και κατά την ψεσινή συνεδρία από διάφορα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία εστίασαν στο ότι θα πρέπει να υπάρχει καλύτερος συντονισμός με την Κυβέρνηση κυρίως σε μεγάλα ζητήματα πολιτικής.

>> Καταστατικό Συνέδριο: Ως εισήγηση μπήκε στο τραπέζι και το θέμα της διενέργειας ενός νέου Καταστατικού Συνεδρίου του κόμματος, το οποίο σκοπό να έχει την απόφαση αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας του κόμματος που να σκοπεύουν στον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση. Ένα ζήτημα που είχε τεθεί ως προβληματισμός και στο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, είναι ο καθορισμός ορίου θητειών για πολιτειακά και κομματικά αξιώματα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος στην τοποθέτηση κινήθηκε στην ίδια γραμμή όπως και στο Εκτελεστικό Γραφείο. Μίλησε για κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές αλλά για καλό αποτέλεσμα στην κάλπη των τοπικών εκλογών, με το ΔΗΚΟ να κερδίζει αρκετές σημαντικές μάχες. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, σημείωσε πώς όλοι μαζί στο κόμμα θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια ενδελεχή και αντικειμενική ανάλυση των αποτελεσμάτων και ταυτόχρονα να αποφασίσουν και τα επόμενα βήματα, τα οποία δεν προσδιόρισε συγκεκριμένα.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου στην τοποθέτηση της, έδειξε να μην υιοθετεί όλους τους λόγους για τους οποίους ο πρόεδρος του κόμματος θεωρεί ως αιτία του κακού αποτελέσματος, σημειώνοντας πώς υπήρχαν διαχρονικές λανθασμένες πολιτικές, με αναφορά στην απόφαση για καταψήφιση του προϋπολογισμού το 2020. Άφησε επίσης να νοηθεί πώς πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λήψης αποφάσεων και να γίνει πιο συλλογικός.

Ο βουλευτής του κόμματος Χρύσης Παντελίδης προτίμησε να ακούσει κυρίως και αρκέστηκε να ευχαριστήσει όσες και όσους εργαστήκατε σκληρά για στήριξη του ψηφοδελτίου του Δημοκρατικού Κόμματος, ειδικά στις Ευρωεκλογές. Έδωσε συγχαρητήρια στον Κώστα Μαυρίδη, εξέφρασε λύπη που η προσπάθεια των υποψήφιών δεν οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και παρακάλεσε τη Γραμματεία του κόμματος να καταγράψει και να κωδικοποιήσει όλα όσα θα λεχθούν σήμερα και να ετοιμάσει ολοκληρωμένη πρόταση, που θα τη θέσει ενώπιον νέας συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής εντός Ιουλίου. Εξήγησε, πώς για τον ίδιο προέχει να ακούσει τα στελέχη πριν καταλήξει σε άποψη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ Γιώργος Σολωμού άσκησε κριτική στον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, μιλώντας για έλλειψη συλλογικότητας, λανθασμένες επιλογές στην επικοινωνιακή στρατηγική του ΔΗΚΟ κατά την διάρκεια της προεκλογικής, καθώς επίσης και για απουσία συντονισμού με την κυβέρνηση. Μίλησε επίσης για την ανάγκη αλλαγών σε θέματα πολιτικής, όπως είναι το Κυπριακό.

Πηγή: Philenews

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos