Η συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού το περασμένο Σάββατο περιστράφηκε ουσιαστικά γύρω από δύο άξονες. Την τοποθέτηση της Αννίτας Δημητρίου και τη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των μελών του Πολιτικού Γραφείου. Η συνεδρία σε γενικές γραμμές, κινήθηκε σε ήπιους τόνους. Ασκήθηκε έντονη κριτική προς την ηγεσία του κόμματος για επιλογές της και χειρισμούς της, ωστόσο δεν
Η συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού το περασμένο Σάββατο περιστράφηκε ουσιαστικά γύρω από δύο άξονες. Την τοποθέτηση της Αννίτας Δημητρίου και τη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των μελών του Πολιτικού Γραφείου.
Η συνεδρία σε γενικές γραμμές, κινήθηκε σε ήπιους τόνους. Ασκήθηκε έντονη κριτική προς την ηγεσία του κόμματος για επιλογές της και χειρισμούς της, ωστόσο δεν έγιναν προσωπικές επιθέσεις, παρά τις πληροφορίες που ήθελαν ψηλούς τόνους και κατηγορίες.
Η Αννίτα Δημητρίου, η οποία μέσα από μια μακροσκελή ομιλία θέλησε να προδιαγράψει την πρόθεση για αλλαγές στο κόμμα, δεν παρέλειψε να αφήσει υπονοούμενα για την στάση κάποιων και να μιλήσει για υπόσκαψη υποψηφίων του κόμματος ή και στήριξη υποψηφίων απέναντι από το κόμμα. Πρόκειται ουσιαστικά για μία πολύ σοβαρή αναφορά από μέρους της, για την οποία θα ανέμενε κάποιος ότι θα ζητούνταν περαιτέρω εξηγήσεις και διευκρινήσεις για τα όσα υπονόησε μέσα από την τοποθέτηση της.
Η συγκεκριμένη αναφορά θα μπορούσε επίσης να τύχει πολλών ερμηνειών και ως προς το σε ποιες περιπτώσεις αναφέρεται αλλά και ως προς του λόγους για τους οποίους το έκανε. Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη αναφορά έτυχε διαφόρων σχολίων και εντός και εκτός Πολιτικού Γραφείου.
Παράλληλα όμως, η Αννίτα Δημητρίου θέλησε να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας για τις αλλαγές που η ίδια θέλει να προωθήσει μέσα από τους δέκα άξονες που παρουσίασε ανακοινώνοντας παράλληλα και τον διορισμό πέντε συμβούλων που θα μετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου στο Εκτελεστικό Γραφείο. Παράλληλα αναμένονται και αλλαγές στο επαγγελματικό προσωπικό της Πινδάρου, οι οποίες και αυτές εντάσσονται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται.
Σημείο αναφοράς βέβαια είναι και το θέμα του Καταστατικού Συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους. Η μεγάλη μάχη, παρόλο που επίσημα από πλευράς ηγεσίας λέγεται πώς δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα, αφορά το όριο των θητειών και την αλλαγή της σχετικής πρόνοιας. Αν δεν αλλάξει η σχετική πρόνοια, η οποία ως γνωστό ψηφίστηκε το 2018 αλλά θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις βουλευτικές του 2026, αλλάζει σε μεγάλο βαθμό η σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Μεταξύ αυτών που δεν θα μπορουν να διεκδικήσουν επανεκλογή είναι και ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Ευθύμιος Δίπλαρος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης.
Το όριο θητειών συμπληρώνουν επίσης ο τέως πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, καθώς επίσης και ο βουλευτής Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννης και Κερύνειας Μάριος Μαυρίδης.
Παρασκηνιακά συζητείται ευρέως μεταξύ των μελών του κόμματος το συγκεκριμένο θέμα και η στάση που θα τηρήσει η ίδια η πρόεδρος του κόμματος εάν και εφόσον τεθεί και επίσημα, είναι κάτι το οποίο έχει βαρύνουσα σημασία.
Το θέμα του ορίου θητειών έθιξε στην τοποθέτηση του στο Πολιτικό Γραφείο και ο βουλευτής του κόμματος Δημητρής Δημητρίου. «Δεν μπορώ να διαβάζω πως σκεφτόμαστε να πάμε σε καταστατικό συνέδριο για να καταργήσουμε μια ρήτρα που ούτε καν εφαρμόστηκε. Αν είναι ποτέ δυνατόν», είπε. Η ίδια η πρόεδρος του κόμματος ανέφερε πώς δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο θέμα.
Ο νομικός Κρίς Τριανταφυλλίδης, ο οποίος δεν ήταν παρόν στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, έθιξε το συγκεκριμένο θέμα σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα «X». «κα Πρόεδρε του ΔΗΣΥ διάβασα την ομιλία σας στο Πολιτικό Γραφειο του Κόμματος- δυστυχώς λόγω άλλης προϋπάρχουσας υποχρέωσης δεν μπόρεσα να παρευρεθώ- και με το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνώ.
Δυο σχόλια:
– Ελπίζω και εύχομαι εις το προάγγελθεν Καταστατικό Συνέδριο του Κόμματος να μην τεθεί εισήγηση τροποποίησης του Καταστατικού που θα αφορά τη κατάργηση του περιορισμού των τριών θητειών για κατοχή βουλευτικού αξιώματος.
Γνωρίζω ποιοι πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση αλλά ουδείς αναντικαταστατος.
Τα μηνύματα που θα σταλούν στη Κοινωνία θα είναι άκρως αρνητικά», σημείωσε.
Κάλεσε επίσης την Αννίτα Δημητρίου να δώσει στοιχεία για τα όσα ανέφερε περί στελεχών που εργάστηκαν για εκλογή υποψηφίων που ήταν απέναντι από τους υποψήφιους του κόμματος.
«Ονόματα κα πρόεδρε αν σοβαρολογείτε να μπει τάξη στο Κόμμα», σημείωσε.
Σημείο αναφοράς της προχθεσινής συνεδρίας και η τοποθέτηση του Δημάρχου Πάφου και το θέμα που άνοιξε με τους υπουργούς της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, οι οποίοι είναι και μέλη του κόμματος. Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν, το θέμα θα πρέπει να τεθεί προς συζήτηση και ψηφοφορία σε επόμενη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου και θα πρέπει να ληφθεί μία απόφαση για το εάν πρέπει να ληφθούν μέτρα εναντίον τους.
Επόμενος σταθμός, οι εσωκομματικές εκλογές για την κάλυψη της θέσης αντιπροέδρου και φυσικά το Καταστατικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους.
Πηγή: Philenews
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *