Εμείς οι «ξενοφοβικοί» και οι αθεόφοβοι

Εμείς οι «ξενοφοβικοί» και οι αθεόφοβοι

Η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα πιο ξενοφοβικών κρατών της Ευρώπης. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας για το 2022, όπως μας πληροφόρησε το Πανεπιστημιακό Κέντρο Ερευνών Πεδίου, του Πανεπιστημίου Κύπρου. Και γιατί είμαστε ξενοφοβικοί; Γιατί το 58% δηλώνει πως δεν έχει πρόβλημα με την μετανάστευση Ελλήνων στην Κύπρο, ενώ το 65-66%

Η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα πιο ξενοφοβικών κρατών της Ευρώπης. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας για το 2022, όπως μας πληροφόρησε το Πανεπιστημιακό Κέντρο Ερευνών Πεδίου, του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Και γιατί είμαστε ξενοφοβικοί;

Γιατί το 58% δηλώνει πως δεν έχει πρόβλημα με την μετανάστευση Ελλήνων στην Κύπρο, ενώ το 65-66% διαφωνεί με τη μετανάστευση ατόμων από φτωχές, μη ευρωπαϊκές χώρες.

Το να μην επιθυμεί κάποιος έναν μετανάστη, δεν σημαίνει πως τον φοβάται, για να τελειώνουμε με τους όρους του συρμού, «ξενοφοβία», «ομοφοβία», «τρανσφοβία» κλπ.

Και γιατί πρέπει να θεωρείται έγκλημα καθοσιώσεως, η επιθυμία μετανάστευσης ατόμων με την ίδια εθνοτική καταγωγή, με αυτή της πλειοψηφίας των Κυπρίων πολιτών, η οποία είναι ελληνοκυπριακή;

Γνωρίζει κάποιος, οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης, η οποία θα επιθυμούσε την υποδοχή Αφρικανών, Ασιατών ή Αμερικάνων, περισσότερο από ότι, ανθρώπων που έχουν την ίδια γλώσσα, την ίδια θρησκεία, την ίδια ιστορία, την ίδια νοοτροπία και τις ίδιες παραδόσεις; Χρειαζόταν έρευνα για να καταδειχθεί κάτι τέτοιο;

Όταν όμως μιλάμε για την Κύπρο και καταλήγουμε σε συμπεράσματα για ξενοφοβία, δε πρέπει να το κάνουμε σαν να μιλάμε για την Σουηδία ή την Ελβετία.

Η Κύπρος, λόγω εισβολής και κατοχής, είναι επιβαρυμένη με ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων, οι οποίοι βρέθηκαν παρανόμως στο νησί ως έποικοι. Το στοιχείο του εποικισμού, δεν είναι στατικό, καθώς δημιουργεί στην πορεία του χρόνου συνθήκες επέκτασης της κατοχής, αλλοίωσης της δημογραφικής σύνθεσης και κινδύνου για την πλειοψηφία του πληθυσμού. Αυτονόητα θα πείτε οι περισσότεροι.

Πόσο ξενοφοβικό είναι λοιπόν να δηλώνεις ότι δεν επιθυμείς την υποδοχή ανθρώπων, οι οποίοι έχουν περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά με τον εισβολέα; Ιδιαιτέρως η θρησκεία, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση νοοτροπίας και τρόπου ζωής. Στην περίπτωση τη δική μας  η ιδιαιτερότητα δεν έχει ληφθεί υπόψη και έτσι κάποιοι σοφοί αναλυτές κόλλησαν τη ταμπέλα της «ξενοφοβίας» και καθάρισαν.

Ας δούμε ένα ακραίο παράδειγμα. Αν πριν από εκατοντάδες χρόνια, ρωτούσαν του Ινδιάνους στην Αμερική για τη μετανάστευση Ευρωπαίων, θα ήταν ξενοφοβικοί αν δήλωναν πως δεν την επιθυμούν; Και επειδή ήταν «προοδευτικοί» με το ζόρι, εξαφανίστηκαν και σήμερα παρουσιάζονται μόνο ως δείγμα της ιστορίας του τόπου σε φολκλορικά πανηγύρια και σε καμιά ταινία γουέστερν.

Ποιοι είναι ξενοφοβικοί βρε αθεόφοβοι;

Πηγή: Cyprustimes

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos