Σε ανοικτό διαγωνισμό για την εκπόνηση Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) και Μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΜΕΟΑ) για την πιθανή δημιουργία Νέας Λατομικής Ζώνης στην κοινότητα Ανδρολίκου της επαρχίας Πάφου, καθώς και στα είδη και στους οικότοπους των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 «Ζώνη Ειδικής Προστασίας Χερσόνησος Ακάμα» και «Ειδική Ζώνη Διατήρησης Χερσόνησος Ακάμα», προχώρησε
Σε ανοικτό διαγωνισμό για την εκπόνηση Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) και Μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΜΕΟΑ) για την πιθανή δημιουργία Νέας Λατομικής Ζώνης στην κοινότητα Ανδρολίκου της επαρχίας Πάφου, καθώς και στα είδη και στους οικότοπους των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 «Ζώνη Ειδικής Προστασίας Χερσόνησος Ακάμα» και «Ειδική Ζώνη Διατήρησης Χερσόνησος Ακάμα», προχώρησε η Υπηρεσία Μεταλλείων και Λατομείων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προσφορές τους σε διάστημα ενός μηνός και στις 18/6/2024, έχει προγραμματιστεί η αποσφράγιση.
Η προκήρυξη έγινε αμέσως μετά από σύσκεψη στο Προεδρικό όπου συζητήθηκε το θέμα εξεύρεσης λατομικών υλικών για μεγάλα προγραμματιζόμενα έργα στην επαρχία Πάφου που αφορούν κυματοθραύστες, αλλά και τη Μαρίνα.
Η λατομική δραστηριότητα θεωρείται μία υψηλής όχλησης δραστηριότητα που χωροθετείται στην Κοινότητα Ανδρολίκου και εφάπτεται σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000. Κατά την κατασκευή και τη λειτουργία έργων εντός της ζώνης αναμένεται εκπομπή θορύβου και σκόνης σε αυξημένο βαθμό, απώλεια ειδών και οικοτόπων που χρησιμοποιούνται για φωλεοποίηση και τροφοληψία, δονήσεις από βαρέα οχήματα, εκρήξεις και γενικής λατομικής δραστηριότητας. Να σημειωθεί ότι η σημαντικότερη αποικία του είδους Νυχτοπάππαρος (Rousettus aegyptiacus), βρίσκεται πλησίον της προτεινόμενης ζώνης, σε απόσταση 370 μέτρων βορειοδυτικά, ενώ το είδος είναι ευαίσθητο σε οχλήσεις ειδικά από λατομική δραστηριότητα.
Στην περιοχή θα υπάρξουν επιπτώσεις στο είδος Σπιζαετός (Aquila fasciata), εφόσον βρίσκεται κοντά σε θέσεις φωλεοποίησης, όπως επίσης και εντός της περιοχής τροφοληψίας του είδους.
Επίσης δυνητικά να επηρεάσει τα είδη Διπλογέρακο (Buteo rufinus), Ζάνος (Falco Peregrinus) και Κράγκα (Coracias garrulus), εφόσον βρίσκεται σε περιοχή φωλεοποίησης και τροφοληψίας τους.
Αυτά θα έχουν ως επίπτωση τη μείωση της δραστηριότητας και της παρουσίας των ειδών χαρακτηρισμού της περιοχής του Δικτύου Natura 2000. Επιπρόσθετα, η Λατομική Ζώνη σε συνέργεια με τις υπόλοιπες αναπτύξεις που προωθούνται σε γειτονικές ζώνες, θα δρουν συσσωρευτικά αυξάνοντας τις επιπτώσεις στα είδη της περιοχής. Σύμφωνα με την τελική Έκθεση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, η οποία εκδόθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος τον Αύγουστο 2022, είναι σημαντικό η συγκεκριμένη ζώνη να τύχει ρύθμισης χωρίς να επηρεάζει τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000.
Στην προκήρυξη της σύμβασης, σημειώνεται ότι η ανάκαμψη των τελευταίων χρόνων, έπειτα και από την οικονομική κρίση, είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη της οικοδομικής βιομηχανίας, κυρίως στις τουριστικές περιοχές. Στην περίπτωση της επαρχίας Πάφου, η εν λόγω ανάκαμψη οδήγησε ταυτόχρονα και στη δραστική μείωση των λιγοστών αποθεμάτων των λατομείων αδρανών υλικών που βρίσκονται σε περιοχή της Κοινότητας Ανδρολίκου. Αυτό, σημειώνεται, δημιουργεί την ανάγκη καθορισμού νέας λατομικής ζώνης στην επαρχία Πάφου για μελλοντική χρήση.
Η Περιβαλλοντική Αρχή έκδωσε γνωμάτευση στις 25/08/2022 και στην συνέχεια στις 20/02/2023, όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε ότι η νέα λατομική ζώνη δεν εγκρίνεται σε αυτό το στάδιο, ενώ σε διάρκεια τριών χρόνων θα μελετηθούν τα ακόλουθα:
α) Κατά πόσο η ανάγκη για δημιουργία νέας λατομικής ζώνης αδρανών υλικών στην περιοχή Ανδρολίκου είναι επιτακτική, σε σχέση με τις διαθέσιμες εναλλακτικές χωροθετήσεις, και,
β) Η κατάσταση διατήρησης των ειδών και οικοτόπων της περιοχής, σε σχέση με τις δραστηριότητες λατόμευσης.
Με την ολοκλήρωση των πιο πάνω, θα αποφασιστεί κατά πόσο θα συζητηθεί περαιτέρω η δημιουργία Λατομικής Ζώνης στη συγκεκριμένη περιοχή. Στους περιβαλλοντικούς όρους σημειώνεται ότι η κατανομή των ορυκτών πόρων στην περιοχή θα αποφασιστεί από την Υπηρεσία Μεταλλείων, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους ενδιαφερόμενους που υπέβαλαν αιτήσεις στην περιοχή Ανδρολίκου και θα θέσει όρους που θα συμβάλουν στη βελτίωση της προστασίας και της διατήρησης των ειδών που διαβιούν στην περιοχή Ανδρολίκου. Τονίζεται δε ότι για τη βελτίωση της τροφοληψίας του είδους Νυχτοπάππαρος (Rousettus aegyptiacus), θα ενσωματωθεί όρος στο Σχέδιο Αποκατάστασης της υφιστάμενης Λατομικής Ζώνης, για φυτεύσεις οπωροφόρων δέντρων, από τους ενδιαφερόμενους, πλησίον των σπηλαίων τόσο αυτού που διαβιούν άτομα του είδους τόσο και αυτού που έχει εγκαταλειφθεί.
Πηγή: Philenews
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *