Κινήσεις επηρεασμού της αποστολής Ολγκίν για το Κυπριακό

Κινήσεις επηρεασμού της αποστολής Ολγκίν για το Κυπριακό

Κινήσεις οι οποίες στοχεύουν στο να επηρεάσουν την αποστολή και το έργο της ειδικής απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών εντοπίζει η Λευκωσία. Ένα παράδειγμα η προσπάθεια να μπει ένα χρονοδιάγραμμα στην προσπάθεια της Ολγκίν, την ώρα που τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη απέφυγαν να μπουν σ’ αυτή τη λογική. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και πρόσφατες

Κινήσεις οι οποίες στοχεύουν στο να επηρεάσουν την αποστολή και το έργο της ειδικής απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών εντοπίζει η Λευκωσία. Ένα παράδειγμα η προσπάθεια να μπει ένα χρονοδιάγραμμα στην προσπάθεια της Ολγκίν, την ώρα που τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη απέφυγαν να μπουν σ’ αυτή τη λογική.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και πρόσφατες τοποθετήσεις του Βρετανού πρέσβη στη Λευκωσία,  τις οποίες η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι κινούνται εκτός της επίσημης γραμμής που κατά τα τακτά χρονικά διαστήματα εκφράζεται από το Λονδίνο. Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών στο ΡΙΚ είναι αρκούντως ενδεικτικές των παρενεργειών που προκύπτουν από τοποθετήσεις όπως αυτές του Ιρφάν Σιντίκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος διαμήνυσε ότι θα πρέπει να αφεθεί η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών να κάνει τη δουλειά της. Αυτό ήταν και το μήνυμα που μετέφερε η Λευκωσία προς τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του. Σημείωσε, πάντως, ότι επί του περιεχομένου της συνέντευξης του Βρετανού διπλωμάτη, εντοπίζεται μια αντίφαση, αφού σε άλλη συνέντευξή του σε τουρκοκυπριακό μέσο στις 22 Ιανουαρίου, ο ίδιος απέρριπτε τη λογική της λύσης των δύο κρατών. “Με τις αναφορές του, ο Βρετανός διπλωμάτης επέλεξε τη λογική της μέσης γραμμής, αλλά φαίνεται να αγνοεί το σημείο αφετηρίας, που είναι η σαφέστατη απόρριψη των θέσεων που εξέφρασε στη συνέντευξή του, από το Λονδίνο“, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στην προσπάθεια δημιουργίας τεχνικών χρονικών πλαισίων και καθορισμού χρονοδιαγραμμάτων, για να υπάρξει αποτέλεσμα, ο υπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε στην ίδια την ανακοίνωση του διορισμού της Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ όπου «η απουσία χρονοδιαγράμματος είναι εμφανής». Διαμήνυσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη και έχει τη βούληση για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων.

Διαβεβαίωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να επιδιώκει την άρση του αδιεξόδου, επισημαίνοντας πως είναι αναγκαίο να αφεθεί να κάνει τη δουλειά της, η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα. Είπε ακόμα ότι επί του παρόντος δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το εάν θα υπάρξει αδιέξοδο ή όχι. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Λευκωσία επικεντρώνεται στο να υπάρξει θετική εξέλιξη και όχι στη διαχείριση μιας ενδεχόμενης αποτυχίας.

Ο Κ. Κόμπος τόνισε πως η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποδέχεται λογικές αναζήτησης μέσης γραμμής. Η προσέγγιση μεταξύ «μιας ζώνης προσγείωσης μεταξύ των δύο πλευρών, όπου η μια πλευρά είναι εντός πλαισίου και η άλλη, δεδηλωμένα, είναι εκτός πλαισίου» σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών δεν μπορεί να οδηγήσει σε εποικοδομητικά αποτελέσματα. Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί πως «αυτές οι συζητήσεις δεν εξυπηρετούν τον κοινό σκοπό εάν γίνονται δημόσια» και κατά τρόπο ώστε να φαίνεται πως «ασκούνται πιέσεις στην πλευρά μας κατά τρόπο που περιορίζεται η όποια δυνατότητα να καταλήξουμε σε κάποια στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Όσον αφορά τις επαφές Ολγκίν στην Άγκυρα, ο Κ. Κόμπος υπέδειξε ότι η όλη διαδικασία είναι στα αρχικά της στάδια και υπογράμμισε πως δεν θα πρέπει να αναχθούν οι επισκέψεις της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα σε σημεία καμπής. «Πρέπει να αναμένουμε με υπομονή το πως προχωρά και ποια είναι τα επόμενα βήματα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντουζαρίκ, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Ολγκίν ολοκλήρωσε το ταξίδι της στην Κύπρο όπου είχε συναντήσεις με τον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Νίκο Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ αντίστοιχα, καθώς και με ένα ευρύ φάσμα συνομιλητών, από τοπικούς φορείς έως την κοινωνία των πολιτών και εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας.

Αναφέρθηκε στις επαφές της απεσταλμένης του ΓΓ στην Αθήνα η οποία την Πέμπτη θα βρίσκεται στην Άγκυρα, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει επίσης να ταξιδέψει στο Λονδίνο στο εγγύς μέλλον. Στη Λευκωσία, κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν ότι πέραν των τριών εγγυητριών δυνάμεων η Ολγκίν θα επισκεφθεί και τις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, ενάντια στη διχοτομική λύση την οποία προωθεί ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο, τάσσονται ξεκάθαρα οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζόσουα Χακ, τόνισε κατηγορηματικά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν με κανέναν τρόπο λύση δύο κρατών στο νησί. Υπέδειξε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να υποστηρίζει σθεναρά μία συνολική διευθέτηση στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, για όλους τους Κυπρίους, η οποία θα οδηγεί στην επανένωση του νησιού.

Πηγή: Philenews

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos