Κλειστά χαρτιά από Χριστοδουλίδη για το ευρωχαρτοφυλάκιο

Κλειστά χαρτιά από Χριστοδουλίδη για το ευρωχαρτοφυλάκιο

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ούτε πριν αλλά ούτε και μετά την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας συνήθισε να ανοίγει πρόωρα τα χαρτιά του όσον αφορά τις επιλογές προσώπων. Τακτική η οποία αναμένεται να ακολουθήσει και στο αμέσως επόμενο διάστημα όσον αφορά το τι θα διεκδικήσει στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιθυμεί ένα καλό χαρτοφυλάκιο

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ούτε πριν αλλά ούτε και μετά την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας συνήθισε να ανοίγει πρόωρα τα χαρτιά του όσον αφορά τις επιλογές προσώπων. Τακτική η οποία αναμένεται να ακολουθήσει και στο αμέσως επόμενο διάστημα όσον αφορά το τι θα διεκδικήσει στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιθυμεί ένα καλό χαρτοφυλάκιο στη νέα Κομισιόν και δεν αποκλείεται να επιδιώξει να εξαργυρώσει τη στήριξή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι άριστες σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι δύο τους τελευταίους μήνες αποτελούν ένα ακόμα σημαντικός παράγοντας που μπορεί να παίξει ρόλο κατά την κατανομή των χαρτοφυλακίων.

Απ’ εκεί και πέρα η επιλογή του επόμενου Κύπριου Επιτρόπου δεν αποκλείεται να εξαρτηθεί και από το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Κύπρος. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει κάνει κάποιες σκέψεις για χαρτοφυλάκια και παράλληλα έχει υπόψη του και τα ονόματα για τις συγκεκριμένες θέσεις τα οποία αναμένεται να συζητήσει την κατάλληλη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και στην Ελλάδα ακολουθούν μια ανάλογη τακτική, πρώτα να καταλήξει η συζήτηση για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο και μετά θα ακολουθήσει η συζήτηση για το πρόσωπο του Επιτρόπου. Πληροφορίες των ελλαδικών μέσων αναφέρουν ότι ο προσανατολισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ένα αναπτυξιακό χαρτοφυλάκιο που θα συνδέεται με τη διαχείριση κρίσιμων ευρωπαϊκών πόρων. Από τις συζητήσεις στο παρασκήνιο προκύπτει ότι τα χαρτοφυλάκια που θα διεκδικεί για την Ελλάδα ο Κ. Μητσοτάκης είναι: Αγροτικής Πολιτικής, Ανταγωνιστικότητας και Διεύρυνσης. Τρία εξόχως σημαντικά χαρτοφυλάκια, τα μεν δυο σ’ ό,τι αφορά τα οικονομικά και το τρίτο με σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις.

Σε πρώτη φάση θα πρέπει να κλείσει το θέμα των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών το οποίο έμεινε ανοικτό μετά την άτυπη συνάντηση των 27 ηγετών της ΕΕ τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Η συζήτηση θα συνεχιστεί μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα οπόταν οι ηγέτες της ΕΕ θα καταλήξουν στις τελικές τους αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επικρατέστερα ονόματα παραμένουν αυτά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Κομισιόν, του Αντόνιο Κόστα για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και της Κάγια Κάλας για τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει πολιτική προκαταρκτική συμφωνία κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Ερωτηθείς αν υπάρχει πλειοψηφία μεταξύ των ηγετών για τα ονόματα που συζητούνται, ο Σαρλ Μισέλ περιορίστηκε να πει πως «θα ξεκαθαρίσει την επόμενη εβδομάδα», και πως η συζήτηση της Δευτέρας ήταν ένα «χρήσιμο βήμα για να προετοιμάσει το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Η άτυπη συνάντηση των ηγετών είχε ως στόχο να γίνει μια πρώτη συζήτηση, με την προοπτική να υπάρξει πολιτική συμφωνία για την ηγεσία των θεσμών της ΕΕ, για τα επόμενα πέντε χρόνια. Στην ατζέντα βρισκόταν και η αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών της 6ης με 9η Ιουνίου.

Στις δηλώσεις του με το τέλος της συνάντησης ο κ. Μισέλ ανέφερε πως η συζήτηση ξεκίνησε με την αποτίμηση των εκλογών, και πως στη συνέχεια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μοιράστηκε με τους ηγέτες τις σκέψεις της για το μέλλον της ΕΕ.

Το δείπνο, ανέφερε, «ήταν μια καλή ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τα αποτελέσματα των εκλογών και να προετοιμαστούμε για την επίσημη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα». Όπως είπε, επρόκειτο για μια καλή συζήτηση που «κινείται προς την σωστή κατεύθυνση» αλλά πως «δεν υπάρχει συμφωνία απόψε σε αυτό το στάδιο».

Αναφέρθηκε στον ρόλο που παίζουν οι πολιτικές ομάδες και τα κόμματα σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και πως κατέθεσαν προτάσεις, ενώ επέμεινε πως εντός του Ιουνίου πρέπει να ληφθούν αποφάσεις τόσο για την ηγεσία των θεσμών της ΕΕ, όσο και για την Στρατηγική Ατζέντα.

Τόνισε πως θεωρεί πως ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να εγγυηθεί την διαφάνεια και την συμπεριληπτικότητα της διαδικασίας, ώστε όλοι οι ηγέτες να έχουν το ίδιο επίπεδο πληροφόρησης, καθώς όπως είπε αν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των 27 μπορούν να λάβουν αποφάσεις. Υπογράμμισε ακόμα πως θεωρεί συλλογικό καθήκον όλων να υπάρξει απόφαση μέχρι το τέλος του Ιουνίου, και πρόσθεσε πως «ήταν ξεκάθαρο από την αρχή πως δεν θα είχαμε απόφαση σήμερα».

Πηγή: Philenews

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos