Κρέμονται από την Άγκυρα για το Κυπριακό

Κρέμονται από την Άγκυρα για το Κυπριακό

Κοινή διαπίστωση σε Λευκωσία και Αθήνα, αλλά και εντός της ΕΕ και του ΟΗΕ, είναι πως οι πάρα πέρα εξελίξεις στο Κυπριακό εξαρτώνται εν πολλοίς όχι μόνο από τη στάση αλλά και το πως Άγκυρα θα κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Η σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα και οι συνομιλίες που θα έχει

Κοινή διαπίστωση σε Λευκωσία και Αθήνα, αλλά και εντός της ΕΕ και του ΟΗΕ, είναι πως οι πάρα πέρα εξελίξεις στο Κυπριακό εξαρτώνται εν πολλοίς όχι μόνο από τη στάση αλλά και το πως Άγκυρα θα κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Η σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα και οι συνομιλίες που θα έχει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσφέρουν ένα μομέντουμ το οποίο μπορεί να συμβάλει στο να κινηθεί το Κυπριακό, προτάσσοντας τα οφέλη που της Τουρκία στις σχέσεις της με την ΕΕ.

Ενδεικτικό του πόσο πολύ ενδιαφέρει τη Λευκωσία η σημερινή συνάντηση αποτελεί το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε προγραμματίσει και δεύτερη, μέσα σε λίγα 24ωρα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο συζήτησης το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα και το Κυπριακό. Σε δηλώσεις του ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα να προκύψει κάτι θετικό από τη συνάντησή του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, ειδικότερα στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, για επανέναρξη των συνομιλιών. Όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ο ίδιος μετέφερε  κάποιες πολύ συγκεκριμένες ιδέες στην κ. Ολγκίν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα».

Οι ηγέτες της Τουρκίας και της Ελλάδας έστειλαν χθες εκατέρωθεν μηνύματα με συνεντεύξεις που δημοσιεύθηκαν στην Καθημερινή και τη Μιλιέτ. Όσον αφορά το Κυπριακό είναι εμφανές, από τις τοποθετήσεις Ερντογάν και Μητσοτάκη, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος το κρατά εκτός (δημόσιας) ατζέντας, κάτι που εάν επαναληφθεί και κατά της σημερινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας θα βάλει δύσκολο στην προσπάθεια που καταβάλλεται για μια θετική εξέλιξη.

Αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Μιλιέτ τόνισε ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα ωφελήσει επίσης τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και τα βήματα προς μια θετική ατζέντα μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας ενώ θα ωφελήσει και τις συνομιλίες για το Κυπριακό. «Και πιστεύω ειλικρινά ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα ωφελήσει επίσης τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και τα βήματα προς μια θετική ατζέντα μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας. Το ίδιο ισχύει για τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Ευελπιστώ ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, το οποίο επίσης είναι θέμα της ΕΕ. Όσον αφορά την Κύπρο, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: μία λύση πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε συγκεκριμένα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «το λιγότερο που οφείλουμε στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό είναι μια περίοδος χωρίς εντάσεις. Ιδιαίτερα σε καιρούς παγκόσμιας αβεβαιότητας, πολλαπλών κρίσεων και αναταραχών στην ευρύτερη περιοχή» και έστειλε μηνύματα στην Άγκυρα λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν και επανέλαβε ότι «είμαστε γείτονες, όχι εχθροί».

«Ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να προχωρήσουμε με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να διαφωνούμε με πολιτισμένο τρόπο», σημείωσε, επίσης, ενώ πρόσθεσε ότι μπορούμε να ενεργοποιήσουμε πολλαπλές δυνατότητες μέσω της προώθησης των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα διατηρηθεί η θετική ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις και θα ενισχυθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις προς όφελος των δύο λαών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, έδωσε μεν εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην Καθημερινή, αλλά δεν έκανε κάποια αναφορά στο Κυπριακό. Επέλεξε πάντως να μεταφέρει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με αναφορές στα ενεργειακά. Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τους, σημειώνοντας ότι η συμφωνία έγινε μεταξύ της «Ελληνικής Διοίκησης, κατά την έκφραση του, στη Νότια Κύπρο» και του Ισραήλ και έχουν αγνοηθεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, όπως είπε, της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, που αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο του νησιού. Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο για μια ενεργειακή πλατφόρμα που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία να επιτύχει στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία συνεργάζεται με όλα τα κράτη της περιοχής και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι έτοιμη να συνεργαστεί και με την Τουρκία, μετά την επίλυση του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι «ακόμα και πριν μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού είχαμε μεταφέρει την ετοιμότητα για καθορισμό των θαλάσσιων μας συνόρων στην βάση πάντα της σχετικής σύμβαση του δικαίου της θάλασσας», για να συμπληρώσει πως «είναι η Τουρκία, που αρνείται το διάλογο».

Αιχμές ΠτΔ κατά Τατάρ

Οι σημερινές συναντήσεις της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα πραγματοποιηθούν υπό τη σκιά της μεγάλης συνάντησης Ερντογάν-Μητσοτάκη. Η απεσταλμένη του ΓΓ θα βρεθεί αρχικώς με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και εν συνεχεία με τον Ερσίν Τατάρ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν ακολούθησε την έως τώρα τακτική και να αποφεύγει να επικρίνει τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό. Είπε πως αυτό που δεν μπορεί ο ίδιος να αντιληφθεί είναι «γιατί κάποιος να μην θέλει καν να συζητήσει».  Σύμφωνα με την εκτίμηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη «όταν δεν επιθυμεί να συζητήσει σημαίνει νιώθει αδυναμία για τις δικές του θέσεις».

Εξέφρασε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να συζητήσει και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή». Επίσης, ανέφερε πως «η παρούσα κατάσταση των πραγμάτων δεν είναι προς όφελος ούτε των Ε/κ, ούτε των Τ/κ, ούτε της Τουρκίας, ούτε της ΕΕ, ούτε της περιοχής», συμπληρώνοντας πως «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και μακάρι να υπάρξει ανταπόκριση».

Η Ολγκίν μετά τις τελευταίες της επαφές στην Κύπρο θα αναχωρήσει μεταβαίνοντας στην Αθήνα για να ολοκληρώσει τον νυν κύκλο επαφών της για το Κυπριακό. Αναμένεται να επανέλθει εντός Ιουνίου.

Πηγή: Philenews

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos