Υπουργείο Παιδείας και κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας σηκώνουν μανίκια για να καταστεί επιτέλους λειτουργικός και κατ’ επέκταση εφαρμόσιμος, ο νόμος για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας. Ένας νόμος που ψηφίστηκε το 2020 και μάλιστα με πολλές αξιώσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που ταλανίζει τα σχολεία, αλλά για τέσσερα χρόνια παραμένει ανενεργός στα συρτάρια
Υπουργείο Παιδείας και κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας σηκώνουν μανίκια για να καταστεί επιτέλους λειτουργικός και κατ’ επέκταση εφαρμόσιμος, ο νόμος για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας. Ένας νόμος που ψηφίστηκε το 2020 και μάλιστα με πολλές αξιώσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που ταλανίζει τα σχολεία, αλλά για τέσσερα χρόνια παραμένει ανενεργός στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας. Ο λόγος, όπως έγινε γνωστό εδώ και αρκετό καιρό, είναι η συμπερίληψη σε αυτόν, προνοιών και αναφορών που καταστούν την εφαρμογή του ανέφικτη, παροπλίζοντας την εκτελεστική εξουσία.
Για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο και η νομοθεσία να εφαρμοστεί καθώς κρίνεται υψίστης σημασίας αφού αφορά θέματα ενδοσχολικής βίας και σχολικού εκφοβισμού, οι αρμόδιοι φορείς ανέλαβαν δράση κι εργάστηκαν επί συγκεκριμένων τροποποιήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, με επιστολή της στα μέλη της επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ημερομηνίας 11 Σεπτεμβρίου 2023 (την επιστολή κατέχει ο «Φ»), κατέγραψε τις εισηγήσεις του Υπουργείου της για τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στην εν λόγω νομοθεσία.
Οι εισηγήσεις αυτές αφορούσαν διατυπώσεις, όρους και αναφορές, σημεία τα οποία πρέπει να τροποποιηθούν ή και να απαλειφθούν ούτως ώστε η νομοθεσία να επικαιροποιηθεί και να προσαρμοστεί στα δεδομένα που απαιτούνται για την εφαρμογή της.
Από πλευράς της η κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας ετοίμασε τη σχετική πρόταση νόμου για τη τροποποίηση του περί της Πρόληψης και Αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας Νόμου του 2020 (όπως τυπικά διαβάζεται), την οποία έχει ήδη προωθήσει για συζήτηση.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, σκοπός της είναι η τροποποίηση της εν λόγω νομοθεσίας, ούτως ώστε να εκσυγχρονιστούν οι διατάξεις της και να καταστεί εφικτή η εφαρμογή της με την απαιτούμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα θέσει τη νομοθεσία σε ισχύ. Την πρόταση νόμου υπογράφουν οι Παύλος Μυλωνάς και Κυριάκος Χατζηγιάννης.
Όσον αφορά στις εισηγήσεις της κ. Μιχαηλίδου (πέντε στο σύνολο), οι πιο σημαντικές είναι:
>> Η κατάργηση της αναφοράς στο νόμο για συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης και την εκπόνηση εθνικού προτύπου καθότι αυτό δεν θα πρόσθετε οτιδήποτε, εφόσον ο Οργανισμός ειδικεύεται σε εντελώς διαφορετικά θέματα, ενώ τα ζητήματα διαχείρισης της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των σχέσεων στο εσωτερικό της σχολικής κοινότητας δεν προσφέρονται για τυποποιήσεις σαν αυτές που εκπονεί ο Οργανισμός Τυποποίησης.
> Ορισμός Ομάδας Ασφάλειας Σχολείου (ΟΑΣ) από τη διατμηματική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας, η οποία έχει την ευθύνη για τον συντονισμό της υλοποίησης της πολιτικής του Υπουργείου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας.
Πηγή: Philenews
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *