Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας: Πρώτα στη Βουλή και μετά στην Επιτροπή Ανάπτυξης το θέμα

Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας: Πρώτα στη Βουλή και μετά στην Επιτροπή Ανάπτυξης το θέμα

Βάζει τις βάσεις για το αύριο του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας η σημερινή ημέρα, αφού Κυβέρνηση και φορείς της πόλης θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά το ναυάγιο της συμφωνίας με την Kition, προκειμένου να συζητηθεί το μέλλον του έργου. Η συνάντηση του υπουργού Μεταφορών με την Επιτροπή Ανάπτυξης της Πόλης και την ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας στις

Βάζει τις βάσεις για το αύριο του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας η σημερινή ημέρα, αφού Κυβέρνηση και φορείς της πόλης θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά το ναυάγιο της συμφωνίας με την Kition, προκειμένου να συζητηθεί το μέλλον του έργου.

Η συνάντηση του υπουργού Μεταφορών με την Επιτροπή Ανάπτυξης της Πόλης και την ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας στις 4 το απόγευμα θα έχει ως κύριο αντικείμενο τη συζήτηση των δύο προτάσεων που βρίσκονται στο τραπέζι. Όπως έχει γράψει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ η εφημερίδα μας, η μία πρόταση αφορά στην συνέχιση της υλοποίησης της απόφασης του 2005 για ενιαία ανάπλαση του λιμανιού και της μαρίνας και η άλλη στο διαχωρισμό του έργου. 

«Πιστεύω πως πρέπει να μελετήσουμε όλα τα θέματα και είναι όλα στο τραπέζι», ανέφερε στον «Φ» ο υπουργός Μεταφορών, επαναλαμβάνοντας πως στόχος της Κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί σύντομα το έργο. Πρόσθεσε ακόμα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε επίμονα την Τρίτη, όπως είπε, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, να του δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου. «Του ζήτησα να δω πρώτα την τοπική κοινωνία και μετά να τον ενημερώσω. Είναι θέμα λίγων ημερών», σημείωσε ο κ. Βαφεάδης.

Κληθείς ν’ αναφέρει εάν στην ομάδα εργασίας που ζήτησε ο Πρόεδρος θα συμμετέχουν και οι Αρχές της Λάρνακας, όπως είναι η επιθυμία τους, απάντησε πως αυτή θα απαρτίζεται από υπηρεσιακούς που θα βάλουν το έργο σε πορεία υλοποίησης. «Εμείς, όμως, θέλουμε τη συνεργασία των φορέων της Λάρνακας. Εγώ πιστεύω πως μπορεί να γίνει και μία επιτροπή, εκτός της ομάδας εργασίας, στην οποία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν οι φορείς και να έχουμε συνεχή διαβούλευση μαζί τους».

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται και η σημερινή έκτακτη συνεδρία της επιτροπής Μεταφορών της Βουλής για το θέμα, στην οποία κλήθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μεταφορών, ο Γενικός Ελεγκτής, οι φορείς της Λάρνακας αλλά και εκπρόσωποι της Kition Ocean Holdings, οι οποίοι αυτή τη φορά αναμένεται να παραστούν. Το ενδιαφέρον προκύπτει και από το γεγονός πως πλέον οι βουλευτές έχουν πρόσβαση στη σύμβαση με την εταιρεία, η οποία έχει ρήτρα εμπιστευτικότητας, αφού έπειτα από αίτημα απεστάλη στη Βουλή από το Υπουργείο Μεταφορών.

Η συγκεκριμένη σύμβαση βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που αναμένεται να ολοκληρώσει τον έλεγχό της μετά το καλοκαίρι. «Πήραμε τα έγγραφα που είχαμε ζητήσει και θα κάνουμε έλεγχο. Αντιλαμβάνεστε πως πλέον πρόκειται για νεκροψία. Θα δούμε εάν υπήρξε επαρκής παρακολούθηση, τι έκανε και τι θα μπορούσε να κάνει το κράτος. Είναι θέμα προτεραιότητας ο έλεγχος αλλά δεν θα βιαστούμε, θα περιμένουμε να καταλαγιάσει ο θόρυβος που γίνεται αυτές τις μέρες», μας ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης.

Δεν στέλνει επιστολή απόλυσης στου εργαζόμενους η Kition

Θέμα προέκυψε, εν τω μεταξύ, από το γεγονός ότι η μέχρι πρότινος ανάδοχος εταιρεία αντί για επιστολή τερματισμού της εργασίας, απέστειλε στους εργαζόμενους επιστολή μεταφοράς τους στο κράτος. «Για να γίνει επίσημα η μετακίνησή τους πρέπει η Kition να δώσει τερματισμό απασχόλησης. Η επιστολή της Kition είναι επιστολή μεταφοράς, η οποία για να σταλεί πρέπει να έχει προκύψει μια επιχειρηματική συμφωνία, δηλαδή κάποιος να πωλήσει και κάποιος ν’ αγοράσει. Όσο οι εργαζόμενοι δεν έχουν τη σωστή επιστολή, η KItion έχει την ευθύνη εργοδότη σε σχέση με μισθούς και δικαιώματα που απορρέουν από εργατικές νομοθεσίες» ανέφερε στον «Φ» η ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ, Νάτια Κυρίτση.

Η εταιρεία πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει τους εργαζόμενους από τη στιγμή που δεν τερμάτισε την εργασία τους, σημείωσε ο Χαράλαμπος Αυγουστή, ΓΓ της ΟΜΕΠΕΓΙΕ-ΣΕΚ. «Είναι ένα θέμα που χειρίζεται το Υπουργείο. Οι υπάλληλοι σήμερα (χθες) έχουν αποδεχθεί την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και είμαστε βέβαιοι πως θα συνεχίσουν να εργάζονται σε λιμάνι και μαρίνα».

Πάντως η άποψη της εταιρείας είναι εντελώς διαφορετική και υποστηρίζει πως έχει σταλεί στους εργαζόμενους το βράδυ της Τρίτης επιστολή που πηγάζει από τη σχετική νομοθεσία και προβλέπει τη μεταφορά όλων των υπαλλήλων. «Η εταιρεία αναφέρεται στον Νόμο TUPE και θεωρεί πως το κράτος πρέπει ν’ αναλάβει και τους 89 εργαζομένους της, για να μην μείνει κάποιος εκτεθειμένος», ανέφεραν πηγές της στον «Φ».

Το θέμα χειρίζεται το Υπουργείο Εργασίας που ανέφερε σε ανακοίνωση χθες το βράδυ πως το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων έχει αποστείλει επιστολή προς την Kition Ocean Holding, «σε συνέχεια της απόφασης της αρμόδιας αναθέτουσας αρχής, για τερματισμό της σύμβασης διαχείρισης και ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, μέσω της οποίας την καλεί σε άμεση ανταπόκριση προς τις υποχρεώσεις της και σε πλήρη συμμόρφωσή με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, σχετικά με τα εργασιακά ζητήματα».

Επιπρόσθετα, αναφέρει πως δεν ευσταθούν «δημόσιες αναφορές για δήθεν νομικό κώλυμα σχετικά με την διασφάλιση της εργοδότησης των εργαζομένων στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί μεταξύ της Κυβέρνησης και των εκπροσώπων των εργαζομένων». Οι διαδικασίες υλοποίησης της συμφωνίας, προσθέτει, «βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων θα διασφαλιστούν σύμφωνα με τις σχετικές εργασιακές νομοθεσίες».

Ζητούν μείωση των τελών οι ιδιοκτήτες σκαφών

Μείωση των τελών στην μαρίνα Λάρνακας που είχε αυξήσει η Kition για τον ελλιμενισμό ζητούν οι ιδιότητες σκαφών αναψυχής και οι ακτοπλόοι. Μέσω ανακοίνωσης ο Σύνδεσμος Ελλιμενισμένων Σκαφών ασκεί κριτική στον υπουργό Μεταφορών και ζητά συνάντηση μαζί του, υποδεικνύοντας πως ήταν οι πρώτοι που προειδοποιούσαν για τις προχειρότητες της Kition. «Είμαστε οι άμεσα επηρεαζόμενοι, γι’ αυτό απαιτούμε να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι θέσεις και απόψεις μας και να είμαστε μέρος των συζητήσεων σε όποια νέα προσπάθεια της Κυβέρνησης για εξεύρεση κατάλληλου διαχειριστή της μαρίνας Λάρνακας» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται πως τίποτα που έγινε στη μαρίνα «δεν δικαιολογεί τις αυξήσεις που ετσιθελικά επέβαλε ο επενδυτής».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ακτοπλόοι που είδαν τη δουλειά τους να μειώνεται κατακόρυφα λόγω των έργων στη διατηρητέα αποβάθρα. «Μπράβο στην Κυβέρνηση που έκανε αυτό το βήμα, έπρεπε, όμως, να το κάνει πριν ένα χρόνο επειδή η Kition δεν είχε πρόθεση να κάνει το έργο. Η Kition για μας δεν έκανε τίποτα. Εμείς ζητούμε τα τέλη να γίνουν όπως προηγουμένως και ν’ ανοίξει άμεσα η αποβάθρα, που είναι κλειστή εδώ και δύο χρόνια», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου ιδιοκτητών ακτοπλοϊκών σκαφών, Ανδρέας Παναγιώτου.

Σ’ ό,τι αφορά στα τέλη ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε πάντως πως υπάρχει διαδικασία που πρέπει ν’ ακολουθηθεί βάσει της νομοθεσίας. «Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα ισχύουν τα τέλη τα οποία ίσχυαν μέχρι σήμερα. Εμείς, όμως, καθηκόντως θα δούμε το θέμα και θα ακολουθήσουμε τη νόμιμη διαδικασία για να καταλήξουμε στα τέλη τα οποία θα εγκρίνει η κυπριακή πολιτεία», σημείωσε.

Πηγή: Philenews

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos